دستور رئیس قوه قضائیه برای بررسی ترک فعل دستگاه ها در حوزه مقابله با قاچاق کالا
 

سرویس خبر: رئیس قوه قضائیه با بیان این که با اتکا به توان داخلی و تقویت تولید و دیگر بخش‌های مرتبط با حوزه اقتصاد می‌توان فشار‌ها و تحریم‌های دشمن را خنثی کرد، از قاچاق به عنوان یکی از مهم‌ترین موانع تولید و اشتغال یاد کرد و گفت: قوه قضائیه بر اساس وظیفه ذاتی خود موضوع فرآیند مبارزه با قاچاق کالا را تا حصول نتیجه پیگیری می‌کند و اگر هم دیگر دستگاه‌ها همراهی لازم را نکنند، کار را شخصا دنبال می کنم.

حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژه‌ای در نشست تخصصی سه ساعته برای بررسی وضعیت و مشکلات فرآیند مبارزه با قاچاق کالا و مسائل مربوط به اموال تملیکی که متعاقب بازدید میدانی از انبار مرکزی سازمان اموال تملیکی استان تهران برگزار شد، افزود: متأسفانه با وجود مبارزه جدی با قاچاق کالا و ارز در طول سال های گذشته، هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب خیلی فاصله داریم و سالانه میلیارد‌ها دلار قاچاق ارز و کالا انجام می‌گیرد.

وی با بیان این که در سال ۹۲قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز تصویب و در سال ۹۴اصلاح و به روزرسانی شد، اظهار داشت: در این قانون مسائل بسیار مهمی مورد توجه قرار گرفته و برای همه دستگاه‌های نظام به نحوی وظایفی پیش‌بینی شده است.

رئیس قوه قضائیه با طرح این سئوال که هر یک از دستگاه‌ها چقدر با وظایف قانونی خود آشنا هستند؟ و آیا به وظایف خود به طور کامل عمل کرده‌اند؟، ادامه داد: اگر یک مسئول عوض شد چه کسی باید به او وظایفش را یادآوری کند که بداند حسب قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مکلف به انجام وظایفی است؟ و چه کسی باید بر این موضوع نظارت کند که اگر مسئولی وظیفه خود را درست انجام نداد به او هشدار و تذکر دهد؟

رئیس دستگاه قضا با بیان این که کار‌هایی در زمینه مبارزه با قاچاق و ساماندهی اموال تملیکی انجام شده و حتی قوه قضائیه شعبات ویژه‌ای برای رسیدگی سریع به مساله قاچاق تشکیل داده است، ادامه داد :این کار‌ها حتما ناقص بوده و کافی نبوده است.

وی با بررسی عملکرد و ترک فعل‌ دستگاه‌های مسئولان در فرآیند مبارزه با قاچاق کالا افزود: ستاد بر اساس ماده «ف» قانون مبارزه با قاچاق وظیفه سیاست‌گذاری ، نظارت ، اجرا و هماهنگی کار‌ها را دارد که باید مشخص شود تا کنون چند جلسه برگزار و آیا همه اعضا در جلسات شرکت کرده‌اند و اگر مسئولان مربوطه در جلسه شرکت نکرده اند گزارش کرده اند یا خیر؟مصوبات این ستاد برای همه دستگاه‌ها لازم‌الاجراست و باید این مساله هم بررسی شود که آیا مصوبات به موقع ابلاغ شده و چه میزان توسط دستگاه‌ها اجرایی شده است و آیا ستاد بر روند اجرای آن‌ها نظارت داشته و مصوبات را پیگیری کرده است یا خیر؟ که البته وقتی مساله را بررسی کردم مطمئن شدم همه این وظایف به درستی انجام نشده است.

موضوع را پیگیری و رها نمی‌کنم

رئیس عدلیه با بیان این که در شرایط خطیر همه ما موظفیم با بهترین روش از قاچاق جلوگیری کنیم ،ادامه داد: یکی از وظایف مهم در این قضیه این است که وضعیت کالا‌های قاچاق در انبار‌های سازمان اموال تملیکی تعیین تکلیف شود؛ یکی از اشکالات این است که برخی مواقع موضوعی مطرح و بعد از برگزاری یک یا چند جلسه فراموش می‌شود، اما درباره این مساله اگر هر کدام از دستگاه‌ها هم آن را دنبال نکنند، شخصاً موضوع را پیگیری می‌کنم و رها نمی‌کنم.اموالی که در انبار‌های سازمان اموال تملیکی قرار دارد، یا اموال متروکه و یا قاچاق هستند که باید هرچه سریعتر توسط تعزیرات حکومتی یا دادگستری‌ها تعیین تکلیف شوند .

جلوگیری از قاچاق کار راحتی نیست

وی افزود: جلوگیری از قاچاق کار راحتی نیست، اما هم باید بررسی کنیم که چگونه بهتر می‌توانیم از قاچاق جلوگیری کنیم و هم باید فرآیند‌ها را اصلاح و تسهیل کنیم که تعیین تکلیف و تصمیم‌گیری درباره اموال مکشوفه طولانی نشود. باید شرایطی فراهم کنیم که اموال کشف و ضبط شده تا زمان صدور حکم قطعی به نفع خزانه دولت در وضعیت مناسب نگهداری شود و برای بعد از آن هم باید برنامه‌ریزی کنیم و همچنین باید برای نحوه نگهداری اموال توقیف شده که قرار است به مردم بازگردد هم برنامه داشته باشیم تا به این اموال آسیب نرسد.

رئیس قوه قضائیه تاکید کرد: اگرچه باید با مقصران این وضعیت برخورد شود، اما اکنون دنبال پیدا کردن مقصر نیستیم و دنبال آن هستیم که هر کدام بدانیم دقیقاً چه وظیفه‌ای داریم تا آن را به درستی پیگیری کنیم و نواقص بزرگی که در بخش‌های مختلف وجود دارد ،رفع کنیم.

محسنی اژه‌ای در ادامه جلسه با اشاره به نقص برخی قوانین مربوط به قاچاق کالا و ارز گفت: در قانون آمده است که برخی کالاهای جمع آوری شده در سازمان اموال تملیکی حتما باید صادرات شوند و اجازه فروش آنها در داخل کشور داده نشده است؛ این نکته هم آمده است که حتما از فرد صادرکننده کالا تضمین لازم از ۲ تا ۴ برابر ارزش کالا گرفته شود. حال سئوال اینجاست که اصلا امکان صادرات کالاهایی که در شرایط بد نگهداری شده‌ و زیر باران زنگ زده‌اند وجود دارد و آیا در چنین شرایطی کسی حاضر می‌شود تضمین ۲ تا ۴ برابری بدهد و آن را صادر کند؟

رئیس قوه قضائیه با اشاره به مشکلات مربوط به صادرات کالاهای قاچاق ضبط و کشف شده، گفت: ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اگر معتقد است قانون در این زمینه دچار نقص است، باید برای یک بار هم که شده، در صدد اصلاح آن برآید و اعلام کند که این قانون قابل اجرا نیست.

وی به مشکلات کاشفان و ضابطان هم اشاره کرد و گفت : برخی مشکلات مربوط به حوزه اجراست و نیاز به اصلاح قانون هم ندارد ،لذا ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق با رفع این مشکلات و ایرادات نحوه کار ضابطان و کاشفان را روشن و مشخص کند.

محسنی اژه‌ای افزود: اگر قانون اجازه دهد و منع قانونی نداشته باشیم این آمادگی وجود دارد که اگر اکنون یک حاکم شرع درباره تعیین تکلیف کالاها رای می‌دهد حداقل در مناطق حساس مانند انبارهای بندری ۲ یا ۳ حاکم شرع در انبارها مستقر کنیم.

برخی کالاها مفقود می شوند!

وی ادامه داد: انتقال کالاها از انبارهای صاحب کالا یا گمرکات هم وضع خوبی ندارد ؛ برخی کالاها و اقلام مفقود می‌شوند و برخی آسیب می‌بیند و برخی هم به کالای دیگر تبدیل می‌شود که این شرایط غیرقابل قبول است و باید سامان یابد.

رئیس قوه قضائیه سپس رئیس سازمان بازرسی کل کشور را مأمور کرد با بررسی دقیق وظایف قانونی همه دستگاه‌ها ، دستگاه‌هایی که مرتکب ترک فعل شده اند و به وظایف خود به درستی عمل نکرده‌اند را شناسایی کند و این کار را از خود قوه قضائیه آغاز کند.

محسنی اژه‌ای افزود: اگر دستگاهی در انجام وظایف خود کوتاهی یا قصور داشته است، باید به او اعلام و تذکر داده و توضیح خواسته شود و در صورت لزوم دستگاه خاطی را به دولت و قوه قضائیه معرفی کنید و رونوشتی از آن را به من بدهید تا پیگیری کنم .مسئولان مربوطه نباید فقط به بازدید از انبارهای اموال تملیکی و ارائه گزارش از وضع آنها، اکتفا کنند.

وی درباره کالاهای فسادپذیر هم به مسئولان سازمان اموال تملیکی تذکر داد: کالاهای سریع‌الفساد را بلافاصله طبق مجوزهای قانونی تعیین تکلیف کنید و درباره مواردی که بعداً مشخص می‌شوند تاریخ انقضاء دارند و در حال تخریب هستند موضوع را فوراً به نمایندگان قوه قضائیه و تعزیرات اطلاعات دهید تا درباره آنها تصمیم‌گیری شود.

محسنی اژه‌ای تاکید کرد: برخی کالاها و اجناس مثل خودروها یا موتورسیکلت‌ها فاسدشدنی نیستند اما به مرور زمان به دلیل نگهداری طولانی مدت در فضای نامناسب آسیب می‌بینند که سازمان اموال تملیکی باید تا صدور حکم قطعی و تعیین تکلیف آنها، شرایط مناسبی برای نگهداری این کالاها ایجاد کند.

رئیس دستگاه قضا به موضوع اختلافات آماری مراجع قضایی و سازمان اموال تملیکی هم اشاره کرد و از نمایندگان دستگاه قضا در این سازمان خواست که با علت‌یابی این موضوع و بررسی پرونده‌ها، اشکالات و اختلافات را رفع کنند.

همچنین در این جلسه مویدی رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گزارشی از وضع قاچاق با تمرکز بر شرایط کالا‌های قاچاق دپو شده در گمرکات و انبار‌های سازمان اموال تملیکی ارائه کرد و مسئولان دیگر دستگاه‌های مربوطه هم به ارائه دیدگاه‌ها، دغدغه‌ها و پیشنهاداتشان برای ساماندهی انبار‌های سازمان اموال تملیکی و تعیین تکلیفی کالا‌های موجود در این انبار‌ها ارائه کردند.

نسخه مناسب چاپ