امروز در تاریخ
تأسیس سلسله غزنوی
۱۵نوامبر سال ۹۸۸ میلادی، سبُکتَکین ازسران طوایف معروف به «تُرکان غُز» کابل را تصرف کرد که مورخان، این روز را سالروز تاسیس حکومت غزنویان می‌دانند که عمدتا بر ایران خاوری و گاهی تا «ری» حکومت کردند. سلطان محمود غزنوی مهمترین حکمران غزنویان بود. وی با این که از تبار ایرانی نبود به ادبیات فارسی خدمت بسیار کرد.

تصمیم محمدعلی‌شاه در مخالفت با مشروطیت
۲۴ آبان ۱۲۸۷، یک مقام نزدیک به دربار محمدعلی‌شاه قاجار گفت که شاه ظرف سه ـ چهار روز آینده تصمیم خودرا درباره مشروطیت خواهد گرفت و این تصمیم را به اطلاع ملت اعلام خواهد رساند. دو روز پیش از آن شماری از روحانیون و رجال در باغشاه (اینک به نام پادگان حر) تبادل نظر در باره نوع حکومت را آغاز کرده بودند و قرار بود که نتیجه مذاکرات به شاه داده شود. چهار روز بعد، محمدعلی‌شاه مخالفت خود با مشروطیت را اعلام کرد و گفت ایران یک کشور اسلامی و پیرو دستورهای قرآن است و آیات عظام اعلام کرده‌اند که مشروطیت در مواردی خلاف شریعت است و بنابراین، انصراف خود را از مشروطیت اعلام می‌دارم.

اظهارات روحانی انگلیسی درباره بی‌اخلاقی ایرانیان
به نوشته پروفسور بلیک، هنری مارتین رئیس میسیون انگلیکَن (کلیسای انگلیسی‌ها) در ایران، در یادداشت‌های روزانه خود در ذیل ۱۵ نوامبر ۱۸۰۴ نوشته است که ایرانیان در طول روز از ارتکاب فساد (تقلب، فتنه‌گری، دروغگویی، ارتشاء و …) اباء ندارند، ولی نماز بامدادی آنان و دعایشان و ذکر خدا ترک نمی‌شود و….

درگذشت رهی معیری
۲۴ آبان ۱۳۴۷، رهی معیّری (محمدحسن)، غزل‌سرای معاصر، در ۵۹ سالگی بر اثر ابتلاء به سرطان درگذشت. وی که در سال ۱۲۸۸ در تهران به دنیا آمده بود در موسیقی و نقاشی هم ذوق و مهارت داشت. رهی فرزند معیرالممالک، یکی از رجال عصر قاجار بود. وی علاوه بر غزل؛ مثنوی و ترانه هم می‌سرود. در سال ۱۳۴۳ در تهران، مجموعه‌ای از اشعار او تحت عنوان «سایه عمر» انتشار یافته بود. بر پایه اشعار رهی، ده‌ها آهنگ موسیقی ساخته شده و به صورت ترانه درآمده‌اند.
www.iranianshistoryonthisday.com

code

نسخه مناسب چاپ