تولیدکنندگان لوازم خانگی مخالفتی با حضور برندهای خارجی در بازارندارند و اتفاقا معتقدند حضور رقیب باعث افزایش کیفیت ونوآوری خواهدشد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی اطلاعات،محمدحسین فهیمی مدیرعامل گروه صنعتی انتخاب به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان لوازم خانگی دیروز درجمع خبرنگاران بابیان این مطلب اظهار داشت: کسی مخالفتی با حضور برندهای خارجی لوازم خانگی دربازار ندارد و نبود آنها باعث عقب ماندگی صنعت لوازم خانگی درکشور خواهدشد اما موضوع، چگونگی و نوع حضور برخی برندهای خارجی در ایران بخصوص برندهای ال جی وسامسونگ است.
وی تصریح کرد: این برندها درسال های قبل از تحریم حدود ۸۰ درصد بازار لوازم خانگی را در کشور در دست داشتند بی آنکه هیچ امتیازی به کشور بدهند یا اقدام به انتقال فناوری یاسرمایه گذاری و احداث کارخانه بکنند.در واقع آنها بازار ۸۰ میلیون نفری ایران را صرفا برای فروش محصولات آماده شان در دست داشتندکه این اقدام نه تنها از نظر منطق اقتصادی سازگار نیست بلکه درهیچ کجای دنیا هم نظیر ندارد.مدیرعامل گروه صنعتی انتخاب افزود:نامه ای که تولیدکنندگان ایرانی به رهبر معظم انقلاب برای ممنوعیت واردات ال جی و سامسونگ نوشتند، عقبه و جلسات سنگینی داشته و همینطور نبود که به یکباره نوشته شده باشد. مدتها قبل از این نامه و دستور ممنوعیت، ما به این دو برند کره ای پیشنهاد اخداث خط تولید و سرمایه گذاری درایران را کردیم واینکه می توانند حتی برخی قطعات خاص را که فناوری اش را دارند را در ایران تولید کرده و هم به بازار ایران بدهند وهم به دیگر کشورها صادرکنند اما آنها تمایلی نشان ندادند.
وی گفت: این نکته را هم درنظرداشته باشید که با شروع تحریم ها ال جی وسامسونگ خودشان از ایران رفتند وعلت این بود که منافع بین المللی شان وارتباط با بازار آمریکا را ترجیح دادند و لذا کسی آنها را از حضور دربازار ایران منع نکرد.ما هم قرارنیست دور خودمان دیوار بکشیم اما در مقابل، قرار هم نیست که بازار کشور خودمان را دودستی تقدیم فروش محصولات آماده آنها بکنیم.
فهیمی اظهارداشت: هنوز هم ما می گوییم که اگر ال جی وسامسونگ بخواهند درایران کارخانه احداث وسرمایه گذاری کنند تا مثلا قطعاتی همچون کمپرسورها را تولید و صادرکنند، برایشان فرش قرمزپهن خواهیم کرد. اما کاملا روشن است که هدف آنها فروش محصولات آماده شان به ایران است و می خواهند به هرنحو که شده پول های بلوکه شده ایران درکره جنوبی را از این طریق بالا بکشند.
وی تصریح کرد: لذا باید بگویم که ما اصلا دنبال ایجاد انحصار و دیوارکشیدن دور کشور وامثال این نیستیم و برنامه پردامنه ای هم که برای ورود به بورس داریم، با همین هدف انجام می شود و دراین راستا ما تغییر ساختار گسترده ای را داشته ایم و با این تغییر ساختار، عرضه سهام گروه صنعتی انتخاب ۲ تا ۳ هفته آینده از طریق بورس آغاز خواهدشد.
این مدیرصنعتی افزود: ما هم اکنون برای ۲۴۰۰ نفر اشتغال ایجاد کرده و تا پایان امسال هم ۲۰۰۰نفر به ما اضافه می شوند که میزان اشتغالزایی ما به ۴۲۰۰ نفر خواهد رسید.
وی درصد داخلی سازی محصولا تولیدی این گروه را حدود ۷۵ درصد اعلام کرد وگفت:ما هم اکنون حداقل وابستگی را برای تامین قطعات لوازم خانگی به خارج کشور داریم و با اینکه تحریم ها مشکلات بسیاری برای ما ایجادکرده اما عمق ساخت داخل خودمان را افزایش داده ایم. مثلا در زمینه یخچال فریزر فقط پنج قطعه را به کشور وارد می کنیم.
فهیمی درپاسخ به اینکه درآمارهای وزارت صنعت حجم بزرگ مالی وارزی برای واردات قطعات لوازم خانگی به چشم می خورد و این با آمارهای داخلی سازی درتناقض است، اظهار داشت: برخی قطعات و ورق های مورد استفاده درلوازم خانگی هست که اصلا درایران تولید نمی شود و فناوری آن هم یا اصلا نیست یا تولیدش اقتصادی نیست.مثلا نوعی ورق درلوازم خانگی استفاده می شود که برای جلوگیری اززنگ زدگی وخش دیدگی، روکش پلاستیک دارد.این ورق ها اصلا درایران تولید نمی شود و مجبور به واردات آن هستیم تا کیفیت محصولاتمان تضمین شده باشد.وی افزود: همچنین برخی کمپرسورها هست که تولیدشان درکشور با توجه به تیراژ تولید لوازم خانگی اقتصادی نیست و لذا مجبور به واردات آنها هستیم وگرنه حداقل قطعات را از خارج وارد می کنیم.
این مقام مسئول درباره تعیین قیمت لوازم خانگی و افزایش قیمت ها پس از دستور رهبری برای ممنوعیت واردات لوازم خانگی کره ای هم گفت: بعد از دستور رهبری ما حتی یک ریال هم افزایش قیمت نداشتیم. اما وقتی صحبت از افزایش کمی وکیفی تولید داخل می شود، برخی ها که به هرحال منافعشان به خطر می افتد،صدایشان را بلند می کنند.
وی تصریح کرد: در راستای ثبات وکاهش قیمت ها ما برنامه ای برای افتتاح ۴۵۰۰ فروشگاه در کشور داریم که تاکنون ۱۷۰۰باب آن افتتاح شده ومابقی هم تا پایان سال افتتاح خواهدشد.با این اقدام ما از پایان امسال دیگر حتی یک عددکالا هم به بنکدار وعمده فروش نخواهیم داد وتمام محصولات مان را خودمان به طور مستقیم به مردم عرضه می کنیم.دراین فروشگاه ها، فروشندگان کارمندان ما هستند و دسترسی به کالا هم ندارند و مردم چه به صورت حضوری و چه به صورت آنلاین می توانند مستقیما خرید کرده و کالا از کارخانه برایشان ارسال شود.
فهیمی افزود:با این اصلاحی که درسیستم توزیع ایجاد می شود،منافع عده بزرگی به خطر می افتد و بخشی از این تقابلی که با تولید صورت می گیرد وحرف هایی که گفته می شود به خاطر این موضوع است.
وی درباره نوع همکاری با برند کره ای “دوو” و تناقض این همکاری با ممنوعیت عرضه لوازم خانگی کره ای درایران هم توضیح داد:برند “دوو “سال هاست که با گروه صنعتی انتخاب کار می کند اما نکته این است که این برند درایران خط تولید احداث کرده وفناوری انتقال داده است. در واقع این برند را تولید کننده و از منظر تولید وارد کشور کرده نه از منظر واردات کالای آماده.
مدیرعامل گروه صنعتی انتخاب افزود:قبل از تحریم ما درمزایده ای برنده خرید برند “دوو” شدیم و پیش پرداخت هم دادیم اما دولت کره جنوبی آن معامله را یکجانبه فسخ کرد که با شکایت ما در دادگاه های بین المللی محکوم هم شده اما تاکنون به بهانه تحریم ها وجوه ما و جریمه آن را پرداخت نکرده است.در نتیجه ما اکنون با برند “دوو” به صورت اجاره کار می کنیم و از فناوری وطراحی آن بهره می بریم.
وی خاطرنشان کرد: نکته دیگر دراین میان این است که با آغاز تحریم ها اگر سرمایه گذاری وانتقال فناوری نبود، “دوو” هم مانند ال جی وسامسونگ از ایران می رفت اما نتوانست و ماند ولذا ما روابط فنی وتکنولوژیکی خودمان را از منظر تولیدکننده با آن ادامه دادیم واین را میانبری برای ارتقای کیفیت لوازم خانگی تولیدی مان می دانیم.