به گزارش ایسنا، بر اساس نقشه جدید رنگبندی کرونا که از سوی اپلیکیشن ماسک منتشر شده است، برای نخستین بار پس از ۲۸۹روز همه شهرهای ایران از وضعیت «قرمز» کرونا خارج شدند. این رنگ بندی روز پنجم آذرماه منتشر شده است.
بر همین اساس با عبور از خیز پنجم کرونا و واکسیناسیون گسترده، تمامی شهرستانها از وضعیت قرمز خارج شدند. آخرین بار در ۲۴بهمن ۹۹و در آستانه شروع خیز چهارم هیچ شهری در ایران قرمز نبود.
در آخرین وضعیت رنگبندی تعداد صفر شهرستان به رنگ قرمز، ۲۲شهرستان به رنگ نارنجی، ۲۰۷شهرستان به رنگ زرد و ۲۱۹شهرستان آبی اعلام شده است.
سویه جدید و خطرناک در آفریقای جنوبی
سازمان جهانی بهداشت(WHO) در پی شناسایی و گسترش سویه ویروس جدید کرونا در آفریقای جنوبی و بوتسوانا، دیروز جمعه جلسهای اضطراری تشکیل داد.
پیش از این دانشمندان انگلیسی نسبت به ظهور سویه جدید کروناویروس با ۳۲جهش در بوتسوانا هشدار داده بودند.
بر اساس گزارشها، بسیاری از جهشهای این سویه نشان دهنده قابلیت بالای انتقال و مقاومت آن در برابر واکسنهای کرونا است و تا به دیروز جمعه، ۲۲تن تنها در آفریقای جنوبی به این سویه از ویروس مبتلا شدهاند.
گونه تازه شناسایی شده در آفریقای جنوبی فعلا با عنوان B.1.1.529 مشخص میشود، اما بعید نیست سازمان جهانی بهداشت به زودی مانند سویههای بتا و دلتا یک نام یونانی برای آن انتخاب کند.
همچنین به گزارش ایرنا از پایگاه اینترنتی آی. بی تایمز، تعداد روزانه مبتلایان به کرونا در کشور آفریقایی که به شدت آسیب دیده است از ابتدای ماه جاری ده برابر افزایش یافته است.
انگلیس در واکنش به این موضوع و با افزایش نگرانی ها در مورد شناسایی نوع جدید کووید-۱۹در آفریقای جنوبی، همه سفرها را از این کشور و پنج کشور دیگر در جنوب آفریقا ممنوع کرد؛ محققان می گویند این گونه جدید میتواند عفونیتر از دلتا و مقاومتر در برابر واکسن های فعلی باشد.
«تولیو دی اولیویرا»، ویروس شناس، در یک کنفرانس خبری گفت: متأسفانه ما نوع جدیدی از کووید-۱۹را شناسایی کردهایم که دلیلی برای نگرانی در آفریقای جنوبی است، این گونه تعداد جهشهای بسیار بالایی دارد.
او گفت: متاسفانه ظهور این گونه میتواند باعث افزایش مجدد عفونتها شود. این گونه جدید در «بوتسوانا» و «هنگ کنگ» نیز در میان مسافران آفریقای جنوبی شناسایی شده است . وزیر بهداشت آفریقای جنوبی این گونه جدید را «به طور جدی نگرانکننده» خوانده و احتمال میدهد که این ویروس عامل افزایش تصاعدی موارد جدید ابتلا در این کشور در هفتههای اخیر باشد .
محققان احتمال می دهند که این گونه تازه شناسایی شده از قدرت سرایت به مراتب بیشتری نسبت به گونه دلتای ویروس کرونا برخوردار باشد و سیستم دفاعی بدن را شدیدتر به چالش میکشد و تضعیف میکند.
واکسیناسیون کودکان بالای ۵ سال
آژانس دارویی اروپا برای تزریق نخستین واکسن کرونا مخصوص کودکان بالای پنج سال در کشورهای اروپایی چراغ سبز نشان داد .
آژانس دارویی اروپا(EMA) در آمستردام در بیانیهای اعلام کرد که تزریق سراسری واکسن به کودکان میتواند آغاز شود.
این واکسن تولید دو شرکت آمریکایی و آلمانی فایزرر بیونتک است و دز واکسن مخصوص کودکان بین پنج تا ۱۲سال کمتر از واکسن نوجوانان بالای ۱۲سال است و واکسیناسیون آنها برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید۱۹در دو نوبت به فاصله سه هفته انجام میشود.
۸۶ فوتی جدید
بنا بر اعلام وزارت بهداشت در طول ۲۴ ساعت منتهی به ظهر دیروز ۵ آذر ماه، ۸۶بیمار کرونایی جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۱۲۹هزار و ۴۶۲نفر در کشور رسید.
همچنین در این مدت، ۴۳۸۴بیمار جدید مبتلا به کرونا در کشور شناسایی و ۷۲۰نفر از آنها بستری شدند.
تصمیمگیری درباره دو قرص جدید
دبیر کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا، درباره وضعیت بررسی و تصمیمگیری درباره استفاده از دو قرص ضد کرونای مولنیپیراویر و پکسلووید در کشور توضیح داد.
دکتر حمیدرضا جماعتی در گفتگو با ایسنا گفت: درباره قرص مولنیپیراویر، باتوجه به اینکه چند شرکت در کشور روی آن کار کرده و در حال ساختش هستند و حتی یکی از شرکتها مولکول این قرص را هم ساخته است، انشاءالله در جلسهای که روز، شنبه در زیر کمیته درمان کمیته علمی کشوری کرونا داریم، این موضوع بررسی و درباره آن تصمیمگیری میشود.
وی افزود: البته به هر حال داروهایی که به صورت خوراکی در دسترس ما است، برای شرایطی که ویژه بوده و پیک ایجاد میشود، باید در دسترسمان باشد. بر اساس مطالعاتی که انجام شده، اگر در پنج روز اول ابتلا به کرونا برای فرد مبتلا، به ویژه در افرادی که ریسکفاکتور دارند که منجر به افزایش میزان مرگ و میرشان میشود، مانند مبتلایان به دیابت، فشار خون، بیماریهای قلبی و تنفسی و… از مولنیپیراویر استفاده شود، نشان داده شده که حدود ۵۰درصد میتواند از پیشرفت بیماری جلوگیری کند و میزان بستری و مرگومیر را کاهش دهد.
جماعتی با بیان اینکه بر اساس مطالعات به نظر میرسد که مولنیپیراویر داروی خوبی باشد، گفت: البته باید ببینیم که در کمیته درمان در این زمینه به چه نتیجهای میرسیم.
وی گفت: پکسلووید هم دارویی است که فایزر مطرح کرده و امیدوار است که تاییدیهFDAرا برای درمان کووید دریافت کند. در مطالعات این دارو که از سوی خود شرکت فایزر انجام شده، نشان داده شده که اگر در سه روز اول ابتلا به کووید این دارو به بیماران داده شود، ۸۹درصد میتواند جلوی بستری شدن یا مرگ را بگیرد. البته هنوز مطالعاتی که روی آن در جاهای دیگر انجام شده باشد، در دسترس نیست و ما منتظریم که نتایج آن مطالعات هم منتشر شود تا بتوانیم تصمیمگیری کنیم که چه باید انجام داد.
کارایی بهتر برخی واکسنهای ایرانی از نمونه خارجی
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: شواهد اولیه تحقیقات نشان میدهد، برخی از واکسنهای داخلی کرونا از تعدادی از واکسنهای خارجی یا برتر هستند یا دست کم مانند آنها در پیشگیری از بیماری، بستری و مرگ، کارایی دارند.
دکتر فرید نجفی در گفتگو با ایرنا افزود: اقدام بعدی که پیش روی واکسنسازان ایرانی قرار دارد، قرار گرفتن واکسنهای ایرانی در فهرست واکسنهای مورد قبول سازمان جهانی بهداشت است.
وی تصریح کرد: هرچند این فرایند قدری زمان بر است و به عبارتی فرایند ثبت اطلاعات در سازمان بهداشت جهانی و اخذ مجوز از آنها قدری زمانبر و طولانی است، اما سازندگان واکسن های داخلی باید با جدیت بیشتری این موضوع را به سرانجام برسانند.
واکسن نزدهها، تهدیدی جدی
رئیس شبکه بیماریهای ویروسی ایران گفت: عدم واکسیناسیون تعدادی از افراد جامعه، میتواند سبب شیوع دوباره ویروس کرونا در جامعه شود و به عبارتی این افراد تهدید جدید در همه گیری این بیماری در تمام جوامع هستند.
دکتر سید محمد جزایری در گفتگو با ایرنا افزود: درحال حاضر حدود ۲۰تا ۳۰درصد افراد در جوامع مختلف واکسن کرونا دریافت نکردهاند و در ایران هم این روند وجود دارد.
وی ادامه داد: این افراد متشکل از دوگروه هستند که گروه اول شامل افرادی است که واکسن را قبول ندارند و گروه دوم افرادی هستند که به هر دلیل برای تزریق واکسن یا اطلاع رسانی به آنها در دسترس نیستند (مانند معتادان به مواد مخدر تزریقی، کودکان کار و کارتن خواب ها و غیره).
این متخصص ویروس شناسی تاکید کرد: گروه اول، افرادی هستند که به دلیل تفکراتی که دارند در برابر واکسیناسیون مقاومت میکنند و تاکنون از تزریق آن طفره رفتهاند. این موضوع هم برای خودشان و هم برای سایر افراد مرتبط با آنان خطرناک است.
وی تاکید کرد: در هر نقطهای در دنیا که جمعیت قابل توجهی از افراد واکسینه نشده حضور یابند، دقیقا شرایط را برای تهاجم ویروس به صورت ایدهآل آماده خواهند کرد.
وی ادامه داد: شاید بهترین اقدام حکومتی در این خصوص، ایزوله کردن افراد غیر واکسینه و اجازه ندادن ورود این افراد به اماکن عمومی و محل هایی است که دیگر اقشار جامعه و به خصوص افراد با بیماری زمینه ای به صورت گروهی
حضور دارند.
رئیس شبکه بیماریهای ویروسی ایران با تاکید بر روند نسبتا مناسب تزریق واکسن در بسیاری از کشورها از جمله ایران، اظهار کرد: این موضوع نباید خیال ما را از بابت شیوع ابتلا به بیماری کرونا راحت کند و به عبارتی نباید نسبت به شیوع ویروس در کلیت جامعه بی تفاوت شویم.
وی بیان کرد: البته این نوع نگرش مختص کشور ما نیست و افکار عمومی در بسیاری از کشورهای جهان به این سمت و سوی سوق پیدا کرد که اوضاع عادی شده است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: در کنار تزریق واکسن، پروتکلهای بهداشتی از جمله استفاده از ماسک، فاصلهگذاری و شستن مرتب دستها و صورت باید همچنان رعایت شود.
وی ادامه داد: بازگشایی اماکن عمومی، دانشگاه ها و مدارس به صورت تدریجی باشد. هرچند در برخی از کشورها واکسیناسیون به حد مطلوبی رسیده، اما همچنان نگرانی شیوع مجدد وجود دارد و مردم باید مراقبت کنند .