به گزارش خبرنگاراقتصادی اطلاعات، در حالی که جهان پس از واکسیناسیون گسترده علیه ویروس کرونا بهتدریج خود را آماده بازگشت به شرایط عادی میکرد، شناسایی سویه جدید این ویروس در آفریقا که پنج شنبه هفته گذشته اتفاق افتاد،نگرانیها را افزایش داده است. نگرانیهایی که با اعمال قرنطینههای گسترده در برخی کشورهای اروپایی باعث کاهش تقاضا برای انرژی شده و قیمت نفت را تحت تاثیر قرار داده است.
براساس اطلاعاتی که تاکنون منتشر شده، سویه جدیدکرونا با تعداد بالای جهشهای آن میتواند اثربخشی واکسنهای موجود را تهدید کند. سویه جدید با نام B.1.1.529(اُ میکرون)دارای تعداد «بسیار زیاد» جهش است و در این میان آفریقای جنوبی در قاره آفریقا بیشترین آسیب را از ویروس کرونا دیده و افزایش جدید شمار مبتلاها را اعلام کرده است.
اخبار مربوط به سویه جدید، روز جمعه گذشته بازارها را تحت تاثیر قرار داد و سهام مرتبط با سفر در آسیا دچار کاهش شد چراکه سرمایهگذاران پیشبینی میکردند سویه جدید تاثیر منفی بر سفر خواهد داشت.
در این زمینه بریتانیا ممنوعیت موقت پرواز از شش کشور آفریقایی را صادر کرد و استرالیا هم گفت در صورت تشدید وضعیت، قوانین مرزی برای مسافران جنوب آفریقا را محدودتر میکند. هند هم غربالگری مسافران ورودی از آفریقای جنوبی، بوتسوانا و هنگکنگ را تشدید کرد.همچنین اورزولا فندرلاین رئیس کمیسیون اروپا روز جمعه گفت که در نظر دارند سفرهای هوایی از جنوب آفریقا را متوقف کنند. وی در بیانیهای گفت که پیشنهاد میکند کشورهای عضو به طور اضطراری سفرهای هوایی از جنوب آفریقا را لغو کنند.
این چنین بود که سقوط ارزش برخی سهام دربازارهای جهانی به قیمت نفت هم رسید و باعث سقوط ۱۰ دلاری آن درجمعه شد. با اینکه بازارهای جهانی دیروز وامروز تعطیل هستند به نظر می رسد اثرات بیشتر سویه جدید کرونا برقیمت نفت فردا –دوشنبه -مشخص شود.
در کنار این موضوع، استفاده از ذخایر نفت خام از سوی برخی مصرفکنندگان بزرگ نفت مانند آمریکا، چین، ژاپن و هند هم تضعیف قیمت نفت را در معاملات هفته گذشته به دنبال داشته است. این عوامل سبب شد تا قیمت نفت فقط در یک روز (جمعه پنجم آذر) بیش از ۱۱ درصد از ارزش خود را از دست بدهد.
براین اساس، بهای نفت برنت در حالی معاملات هفتگی خود را دیروز- شنبه – به پایان برد که ۱۱ درصد و در مجموع هفته گذشته ۴ر۸ درصد از ارزش خود را از دست داد.برنت که هفتهها بالای ۸۰ دلار در هر بشکه معامله میشد، حالا به ۷۲ دلار و ۷۲ سنت رسیده است و نفت شاخص آمریکا هم دیروز ۱۳ درصد از قیمت خود را از دست داد.
شرایط این نفت شاخص بازارهای جهانی در معاملات هفتگی بدتر بود و افتی ۱۶ درصدی را ثبت کرد. نفت شاخص آمریکا با این کاهش به زیر ۷۰ دلار در هر بشکه رسید و ۶۸ دلار و ۱۵ سنت قیمت خورد.
سقوط کمسابقه قیمت نفت در حالی اتفاق افتاده که پنجشنبه هفته جاری (۱۱ آذر) بیست و سومین نشست اوپکپلاس زیر فشارمصرف کنندگان نفت از این سازمان و انتقادهای تند از آن برگزار خواهد شد تا درباره چگونگی ادامه توافق کاهش تولید تصمیمگیری شود؛ لذا به نظر می رسد هفته جاری هفته ای پر تنش وحساس برای بازارجهانی نفت باشد. البته اوپک پلاس اعلام کرده که اثرسویه جدید کرونا بر قیمت نفت را زیر نظردارد اما این سازمان که اکنون با آزادسازی ذخیرهسازی راهبردی نفت به رهبری ایالات متحده آمریکا برای کاهش قیمتها روبهرو شده است، تاکنون در برابر درخواستهای آمریکا برای انجام اقدامهای بیشتر در خصوص کاهش قیمت نفت مقاومت کرده و از ماه اوت تاکنون هر ماه ۴۰۰ هزار بشکه به عرضه خود اضافه کرده است.
پیش از این اعضای اوپکپلاس در واکنش به تصمیم مصرفکنندگان نفت درباره برداشت از ذخایر نفتی اعلام کرده بودند که بر ادامه توافق کاهش تولید پایبند هستند. با این حال انتقادات از اوپک پلاس دیروز هم ادامه یافت به گونه ای که آژانس بینالمللی انرژی با احتمال نزدیک شدن به جنگ جدید قیمتی نفت، به شدت از این سازمان انتقاد کرد.
به گزارش پایگاه خبری اویل پرایس، فاتح بیرول، رئیس آژانس بینالمللی انرژی دراین باره گفت: یکی از عواملی که سبب قیمتهای بالای نفت شد، موقعیت بعضی از تأمینکنندگان بزرگ نفت و گاز است و از نظر ما بعضی از کشورها، موضع مفیدی در این زمینه اتخاذ نکردند.
جو بایدن رئیسجمهوری ایالات متحده آمریکا هم روز سهشنبه هفته گذشته اعلام کرده بود که وزارت انرژی این کشور با هدف پایین آوردن قیمت بنزین، ۵۰ میلیون بشکه از ذخیرهسازی راهبردی نفت خود را در تلاشی هماهنگ با دیگر مصرفکنندگان بزرگ نفت برداشت میکند.
در برابر این انتقادها اما کاخ کرملین اعلام کرد که روسیه به اجرای تعهدهای خود در توافق کاهش تولید سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپکپلاس) پایبند است و ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه با وجود آزادسازی ذخیره راهبردی نفت کشورهای عمده مصرفکننده، برنامهای برای تماس با شریکان خود در اوپکپلاس ندارد.