۱۰۰۰ میلیارد تومان برای مقابله با خشکسالی در بخش کشاورزی اختصاص یافته است
امسال ۱۰۰۰ میلیارد تومان برای مقابله با خشکسالی در بخش کشاورزی اختصاص یافته است که از این رقم تاکنون ۵۰۰ میلیارد تومان در اختیار ما قرار گرفته و منتظر تخصیص ۵۰۰ میلیارد تومان باقی مانده هستیم.

به گزارش ایسنا ،علیمراد اکبری معاون آب و خاک وزارت جهادکشاورزی در نشست خبری که به مناسبت روز جهانی خاک برگزار شد، ضمن اعلام این مطلب، در پاسخ به اینکه گفته می شود برخی در حال قاچاق خاک از کشور هستند و آیا وزارت جهادکشاورزی نظارتی بر این موضوعات دارد یا خیر، افزود: تا به این لحظه مستنداتی در کشور مبنی بر اینکه خاک قاچاق می شود به معاونت آب و خاک وزارت جهادکشاورزی نرسیده است؛البته ممکن است خاک صنعتی صادر شود که آن هم قانون مخصوص به خود را دارد ولی قاچاق خاک کشاورزی صورت نمی گیرد.

وی افزود: حدود سه سال قبل در جلسه‌ای با حضور رئیس جمهوری وقت و نیروهای امنیتی این مسئله را مطرح کردیم و همکاران امنیتی هم تأیید کردند که خاک از کشور قاچاق نمی‌شود و تا این لحظه هم هیچ نامه محرمانه و غیر محرمانه یا مستندی به دست ما نرسیده که خاک کشاورزی از ایران قاچاق می‌شود.

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه از کسانی که چنین مباحثی را مطرح می‌کنند خواست مستندات خود را برای پیگیری این موضوع ارائه کنند و در ادامه درباره اقدامات وزارت جهادکشاورزی برای تامین آب کشاورزان اصفهانی اظهارداشت: بهترین کشاورزان کشور را در اصفهان داریم که دانش بالایی در حوزه کشاورزی دارند و توان تولیدی آنها بالا است. در حوزه زاینده رود وزارت جهادکشاورزی اقدامات خوبی انجام داده و مجموعه این اقدامات راندمان آبیاری را به ۷۰ درصد رسانده است. برنامه هایی هم برای پایداری تولید داریم و امیدواریم از خشکسالی عبور کرده و این برنامه ها را در حوزه زاینده رود اجرایی کنیم.وی با بیان اینکه مسئولیت مدیریت منابع آب و انتقال آن بر عهده معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی نیست، گفت: باید این نکته را هم در نظر داشت که خشکسالی همه کشور و به طور کل همه دنیا را تحت تاثیر قرار داده است و چون کشور ما اقلیم خشک و نیمه خشکی دارد، نمود این خشکسالی بیشتر و در مناطقی که بارندگی بیشتری دارند، کمتر نشان داده می شود.

اکبری اضافه کرد: خشکسالی بر منابع آب و خاک تاثیر می گذارد. رشد گیاه را متوقف می کند. مراتع ضعیف می شوند و فرسایش خاک هم افزایش می یابد. البته برای صیانت از منابع خاک در ۵ استان کشور نقشه های مدیریت پذیر خاک را اجرایی خواهیم کرد و بر این اساس دقیقا مشخص می شود که غنای خاک، درصد حاصلخیری، درصد تخریب، میزان مواد آلی و… در خاک چقدر است و برای تقویت آن باید از چه کودی استفاده شود.

وی همچنین از به روزشدن سندملی آب و رونمایی از آن در آینده نزدیک خبر داد و در خصوص مباحث مطرح شده مبنی بر مصرف بیش از ۹۰ درصد آب در حوزه کشاورزی تأکید کرد: بررسی ها و اندازه گیری های ما این رقم را حدود ۶۴ درصد نشان می دهد.معاون آب و خاک وزارت جهادکشاورزی با اشاره به اینکه امسال دولت ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای حوزه قنوات تخصیص داده است، اظهار داشت: هم اکنون این مبلغ در اختیار ما قرار گرفته و در استان‌ها اقدامات اجرایی را شروع کرده‌ایم. ضمن اینکه با بنیاد برکت هم قراردادی به امضا رساندیم که بر این اساس ۵۰ میلیارد تومان باید توسط این بنیاد در اختیار ما قرار بگیرد که هنوز تخصیص آن انجام نشده است.

وی با بیان اینکه برنامه‌ای برای پایداری تولید تهیه کرده‌ایم، خاطرنشان کرد: شرایط خشکسالی و کمبود آب در سال زراعی گذشته در ۷۰ سال قبل بی سابقه بوده است. علاوه بر این ما با انباشت خشکسالی در کشور مواجه هستیم. چرا که حدود دو دهه است با این چالش مواجهیم و زمین‌های ما آنقدر خشک و تشنه است که حتی اگر باران هم ببارد، بسیار زمان می‌برد تا این اراضی اشباع شود.همچنین مدیرکل دفتر امور خاک کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی گفت :تهیه نقشه های مدیریت پذیر خاک به صورت پایلوت در دشت های هفت استان کشور در حال اجرا است و این تعداد در سال جاری به ۱۰ تا ۱۵ استان افزایش خواهد یافت.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی، جهانبخش میرزاوند اظهارداشت: از سال ۹۹ بر اساس قانون حفاظت از خاک، تهیه نقشه های مدیریت پذیر خاک با هدف پایش کمیت و کیفیت و به روز کردن اطلاعات خاک در هفت استان سیستان و بلوچستان، فارس، ایلام، لرستان، گلستان، قزوین و یزد آغاز شده است.وی افزود: بر اساس اصول تهیه این نقشه ها، اطلاعات میدانی و تمام خصوصیات خاک دشت های هر منطقه از جمله بافت، میزان شوری، ماده آلی، حاصلخیزی، وضعیت عناصر غذایی، وضعیت نفوذ پذیری نسبت به آب و فشردگی خاک به منظور بهره برداری پایدار و افزایش بهره وری از منابع آب و خاک و همچنین حفاظت از منابع خاک کشور مورد بررسی قرار می گیرد.

مدیرکل دفتر امور خاک کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: با استفاده از اطلاعات به روز شده خاک و با توجه به تغییرات اقلیمی، کاهش و پراکندگی بارندگی ها و شرایط اجتماعی و اقتصادی بهره برداران و چالش های موجود در هر دشت منطقه مورد مطالعه، الگوی کشت در اراضی کشاورزی را تدقیق و برای محصولاتی که دارای مزیت نسبی و توجیه اقتصادی در آن منطقه هستند، دستورالعمل تولید پایدار مشتمل بر توصیه های ویژه آن محصولات در اختیار بهره برداران قرار می گیرد.

وی ابراز امیدواری کرد نتایج و خروجی حاصل از پایلوت های مربوط به تهیه نقشه های مدیریت پذیر خاک در استان های مورد مطالعه منجر به مشارکت مردمی در امر مدیریت پایدار خاک برای تولید محصولات شود و در ادامه با بیان اینکه برای اجرا و مطالعات این پایلوت ها از تمام ظرفیت های علمی و تخصصی کشور در حوزه خاک اعم از مراکز دانشگاهی، تحقیقاتی و بخش خصوصی و دولتی استفاده شده است، گفت: تلاش می کنیم با هم افزایی و بهره مندی از تجربیات ملی و بین المللی این مراکز بتوانیم به راهبرد مشخصی در شرح عملیات فنی در حوزه پایداری خاک برسیم.

میرزاوند به برنامه جهانی فائو موسوم به مشارکت جهانی خاک (GSP) اشاره کرد و افزود: این برنامه دارای پنج رکن است و ما هم در کشور ارکان پنجگانه متناظر را راه اندازی کرده ایم و برای هر رکن یک نماینده داریم که به طور مستمر در جلسات و کارگاه های آموزشی تحت نظر این سازمان شرکت می کنند.

وی درباره نسخه نویسی کود هم اظهار داشت: در فاز نخست، نسخه نویسی کود مبتنی بر آزمون خاک در حوزه اراضی آبی و برای محصولات استراتژیک اجرا خواهد شد و در یک برنامه پنج ساله نسخه نویسی کود برای کل اراضی زراعی و باغی کشور فراگیر می شود.

مدیرکل دفتر امور خاک کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: نیاز کودی هر محصول توسط متخصصان با توجه به نتایج آزمون و وضعیت عناصر غذایی خاک، ظرفیت تولید و نیازهای تغذیه ای گیاهان، نسخه نویسی می شود و در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.

وی کاهش هزینه های تولید، ارتقای کمیت و کیفیت محصول و مصون ماندن محیط زیست و خاک از گزند آلودگی ها را از مزیت های کوددهی بر اساس نسخه های تخصصی و در راستای کشاورزی پایدار برشمرد و با تاکید بر ضرورت پایش مستمر، نمونه برداری و آزمون خاک های کشاورزی تصریح کرد: هدف از این اقدام، تولید بهینه و سالم محصولات کشاورزی است.

به گفته میرزاوند، در حال حاضر ۱۵۸ آزمایشگاه خاک شناسی خصوصی و ۳۰ آزمایشگاه خاک شناسی دولتی در کشور فعال هستند و می توانند کار آزمون خاک را انجام دهند.وی اذعان داشت: با ایجاد شبکه ملی و منطقه ای آزمایشگاه های خاک کشور و ثبت اطلاعات و نتایج آزمایشات آنها ضمن هماهنگی در اجرای دستورالعمل های فنی و رعایت استانداردهای کشوری، یک قدم به ایجاد بانک اطلاعات خاک نزدیک تر می شویم.

نسخه مناسب چاپ