حداکثرگرا
آمریکا در جهان، از ترومن تا اوباما
استفن سستانوویچ
ترجمه: محمدرضا ملکی و فرزاد محمدزاده ابراهیمی
انتشارات علمی و فرهنگی
چاپ اول: ۱۴۰۰
۵۷۸ ص ـ ۹۸ هزار تومان
سیاست خارجی ایالاتمتحده از زمان جنگ جهانی دوم به بعد، عمدتاً در قالب داستانی از اتحادهای قدرتمند و موفق، اجماع داخلی و تداوم از یک دولت به دیگری دیده شده است. پس چرا بسیاری از رؤسای جمهوری پیشین آمریکا به دلیل سوابق سیاست خارجی خود سرزنش شدهاند؟
استفن سستانوویچ در روایتی جدید از خیزش آمریکا برای اعمال سلطه، نشان میدهد که دیپلماسی ایالات متحد همواره بحثبرانگیز و کانون مباحث و توجهات گسترده در داخل و خارج این کشور بوده است. او در این کتاب نشان میدهد که چگونه دولتهای متوالی تلاش کردهاند راهحلهای جدیدی بین راهبردهای «حداکثرگرا» و تلاش برای کاهش هزینهها و تعدیل و کوچکسازی نقش آمریکا بیابند.
مؤلف در کتاب خود درسهایی از گذشته ارائه داده است که شرایط پرهرج و مرج کنونی سیاست خارجی آمریکا را پیشبینی و تشریح میکند. این کتاب در سه بخش و دوازده فصل زیر سامان یافته است: بخش اول ـ ۱۹۴۷ـ۱۹۶۰: فصل اول ـ ترومن و روند تکوین، فصل دوم ـ ترومن در جنگ، فصل سوم ـ آیزنهاور و کاهش هزینهها، بخش دوم ـ ۱۹۶۱ـ۱۹۸۰: فصل چهارم ـ کنشگرایی نگرانکننده کندی، فصل پنجم ـ جانسون علیه مشاوران خود، فصل ششم ـ جانسون در جنگ، فصل هفتم ـ کاهش هزینهها و ویتنام، فصل هشتم ـ کاهش هزینهها و تنشزدایی، بخش سوم ـ ۱۹۸۱ به بعد : فصل نهم ـ ریگان و پایان جنگ سرد، فصل دهم ـ بوش، کلینتون و عدم تحقق کاهش هزینهها، فصل یازدهم ـ جورج دبلیو بوش و ۱۱ سپتامبر، فصل دوازدهم ـ اوباما و کاهش هزینهها.
تاریخ فلسفه غرب (۶): فلسفه انگلیسی زبان ۱۷۵۰ تا ۱۹۴۵
جان اسکوروپسکی
ترجمه: یاسر خوشنویس
ناشر: سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها (سمت)، پژوهشکده تحقیق و توسعه علوم انسانی
چاپ اول: ۱۳۹۹
۲۳۹ص ـ ۲۸ هزار تومان
جلد ششم از مجموعه «تاریخ فلسفه غرب» دورهای حدوداً دویست ساله را از میانة قرن هجدهم تا میانه قرن بیستم در برمیگیرد. ابتدا آرای دو نماینده از «روشنگری اسکاتلندی» یعنی تامسرید و دیوید هیوم بررسی میشود. سپس به دیدگاههای جرمیبنتام و نیز ساموئل کالریج که از نقادیهای کانت متأثر است، پرداخته میشود.
اندیشه علمگرا و لیبرال در نیمه قرن نوزدهم با آرای جان استوارت میل اوج میگیرد. پس از بررسی دیدگاههای میل و ماهیتهای برخی فلاسفة آمریکایی، به تحولاتی بنیادین در کمبریج، در آغاز قرن بیستم پرداخته میشود که میتوان آن را سرآغاز فلسفه تحلیلی دانست. آرای مور، راسل و ویتگنشتاین و همچنین، تأثیرات ماخ و فرگه در این خصوص بررسی میشود. و در نهایت آرای فلاسفهای چون شلیک و کارناپ از نظر گذرانده میشود که اگر چه انگلیسیزبان نیستند، اما بر فلسفه تحلیلی تأثیرگذار بودهاند.
در مقدمه این کتاب آمده است: «این تاریخی است که یکی فیلسوف نوشته است، نه یک مورخ. هنگامی که متفکران گذشته نزد معاصران احضار میشوند، حس آهنگ کند و شکوفایی تدریجی فلسفه از دست میرود؛ سعی کردهام از این امر پرهیز کنم. البته آرائم را بیشتر از یک مورخ ایدهها در این کتاب دخالت دادهام و بسیار بیشتر گزینشی عمل کردهام. داستان را از یک منظر فلسفی امروزی و بدون انکار کردن وقوف بعد از وقوع روایت میکنم.»
سفینه فرزان سامانی
سرودهها و یادداشتهای مصطفی سامانینژاد (فرزان سامانی)
حسین سامانینژاد
با مقدمه: پروفسور سیدحسن امین
نشر سمیع
چاپ دوم: ۱۴۰۰
۱۹۲ص ـ ۶۰ هزار تومان
کتاب حاضر مشتمل بر سرودهها و یادداشتهای مرحوم مصطفی سامانینژاد، متخلص به «فرزان سامانی» است که در بخشهای زیر تهیه و تدوین یافته است: اشعار آیینی، تضمین (تخمیس): غزلیات و قصائد استادان گذشته، مهر سرودهها: وصف بزرگان، دوستان و آشنایان، شعر اقلیمی: نام کوههای ایران، غزل، رباعی، قطعه، سوگ یادها.
در مقدمه و تقریظ پروفسور امین بر این کتاب آمده است: «هنر شعر یکی از هنرهای هفتگانه است و مردم ایران، شاعرانهترین ملل جهاناند. شعر، در تعریف ادبی «کلام موزون مقفی» و در تعریف منطقی «کلام مخیّل» (سخن خیالانگیز و رؤیایی) است. اما هیچ یک از این دو تعریف قدیمی، به قول خود قدما، جامع و مانع نیست، یعنی نه جامع همه افراد است و نه مانع همه اغیار.
آنچه مسلم است آثار ارائه شده در مجموعه حاضر، با لحاظ تعریف ادبی که در سنت فرهنگی ما مسبوق به سابقه است، مشمول تعریف شعر برای مخاطبان و خوانندگان پارسیزبان واقع میشود، بهویژه که به رغم آن که از جهت کمیت چندان زیاد نیست از جهت کیفیت دارای تنوع قالبی و شکلی و نیز مفهومی و محتوایی زیادی است؛ به این توضیح که از جهت قالب هم غزل است، هم قصیده، هم مثنوی، هم قطعه، هم رباعی، هم سه بیتی، هم تک بیت.»
اختراع قوم یهود
شلومو سند
ترجمه: فهیمه چاکرالحسینی ابرقوئی
نشر اختران
چاپ اول: ۱۳۹۹
۴۶۸ص ـ ۸۸ هزار تومان
کتاب حاضر در سال ۲۰۰۸ در اسرائیل و به زبان عربی به چاپ رسید. نویسنده این کتاب، شلوموسند از پدر و مادر ییدیش و لهستانی تبار است. وی که زاده اسرائیل و استاد بازنشسته تاریخ دانشگاه تل آویو است، با نوشتن این کتاب خوانشی نوین از مسئله اسرائیل ـ فلسطین ارائه میدهد که در تنافر مطلق با دستگاه تبلیغاتی غربی است.
این کتاب اثری درباره تاریخ است که با چند داستان شخصی آغاز میشود. نویسنده در سطور این کتاب، با کشیدن خط بطلان برافسانه تبعید اجباری یهودیان به دست رومیان (در قرن اول میلادی) به این نتیجهگیری رسیده که بیشتر یهودیان امروز، فرزندان نوکیشانی هستند که زادگاهشان سراسر خاورمیانه و اروپای شرقی بوده است.
این کتاب از پنج فصل زیر تشکیل شده است: ملتسازی حاکمیت و برابری، اسطوره تاریخ: در آغاز خدا قوم را آفریند، اختراع تبعید: تبلیغ دینی و تغییر کیش، قلمروهای سکوت ـ در جست و جوی زمان از دست رفته (ی یهودی)، تمایز: سیاستهای هویتی در اسرائیل.
در پشت جلد این کتاب آمده است: «این کتاب تلاشی است کاملاً مستند و متکی به منابع برای واکاوی واقعیتی که پشت تبلیغات صهیونیستی درباره انگاره «ملت یهود» نهفته است. بازنگری فرهنگ یهود به منزله فرهنگی دینی (واقعیتی که شلوموسند آن را استادانه به تصویر میکشد) پاسخی است به سؤالاتی که دهههاست بدون پاسخ ماندهاند.
این کتاب چنان چه بدون پیش داوری و سوگیری خوانده شود، در واقع ترمیم آن خدشهای است که سالهاست فرهنگ یهود را نه فرهنگی دینی که فرهنگی قومی جا میزند، نه کمتر نه بیشتر.»