یادگار گرامی امام در دیدار با وزیر و معاونان وزارت امور خارجه:
گول دستکش مخملی دشمنان را نمی‌خوریم، باید تصمیمات شجاعانه گرفت
* امیر عبداللهیان: به طرف های آمریکایی اعلام کرده ایم، باید حسن نیت خود را در عمل نشان دهند
 

آیت الله سید حسن خمینی با بیان اینکه «سیاست خارجی حوزه اعتماد صد درصدی نیست»، تاکید کرد: «رهبر معظم انقلاب چند سال قبل تعبیر «دست چدنی زیر دستکش مخملی» را در مورد آمریکا به کار بردند. البته دست ما فولادی است و با دست چدنی دشمنان خرد نمی‌شود، اما گول دستکش مخملی را هم نمی‌خوریم.»

به گزارش جماران؛ یادگارگرامی امام در دیدار با وزیر و معاونین وزارت امور خارجه با اشاره به این که کسی در عمق دشمنی دشمنان تردید ندارد، گفت: حوزه سیاست خارجی مثل خیلی از حوزه های دیگر حوزه اعتماد ۱۰۰ درصد نیست؛ حوزه توجه به قوت، خیرخواهی برای ملت و منافع بلند مدت کشور است.

حاج سید حسن خمینی گفت: در قرآن آیه ای در رابطه با داستان حضرت موسی(ع) و دختران شعیب هست و تعبیری از زبان یکی از این دختران بزرگوار خطاب به پدرشان یاد می کند که بسیار درس آموز است و منشأ بحث های مختلفی در حوزه مباحث اسلامی شده است؛ می فرماید که: «موسی را به خدمت بگیر؛ بهترین کسی که به خدمت گرفته می شود کسی است که هم قوی و هم امین باشد». یادگارگرامی امام افزود: البته تعریف «قوت» در هر دوره ای ممکن است به فراخور شرایط عوض شود. یک روزی قوت به زور بازو بوده و امروز ممکن است به فکر برتر باشد. از طرفی، قوت هر جایگاهی با جایگاه دیگر فرق می کند. مثلا کسی که به عنوان مشاور به کار گرفته می شود قوتش به این است که شناخت بالاتری داشته باشد، ولی طبیعتا کسی که به عنوان ورزشکار به خدمت گرفته می شود، شاید قوه بدنی از ارجحیت بیشتری برخوردار باشد. وی تأکید کرد: کسی که در یک فرصت خدمتی قرار می گیرد، به فراخور آن مسئولیت و جایگاه باید این قوت را در خودش ایجاد کند یا اگر این قوت را ندارد، این مسئولیت را قبول نکند و اگر در آن مسئولیت قرار گرفت آن قوت را به بالاترین درجه امکان در اختیار شغل و کار خودش قرار بدهد. حاج سید حسن خمینی با اشاره به این که دومین ویژگی بحث «امانت» است، تصریح کرد: کتاب های لغت، کلمه امانت را در مقابل «خیانت» تعریف کرده اند، اما این کلمه در اصل از مصدر «امن» و آرامش است. کسی که امین شما ست، یعنی شما پیش او آرامش دارید. دو پایه برای این صفت قرار داده شده که یکی صداقت و دیگری خیرخواهی است. کسی که در جایگاهی قرار می گیرد اگر امین باشد، تمامی توجه خودش را به خیر مسئولیتش و سعادت و بهروزی و بازده بالاتر در آن جایگاه و کار معطوف می کند.

وی خطاب به حضار یادآور شد: دوستان در مقطعی بسیار مهم و جایگاهی بسیار مهم مشغول خدمت هستند. چشم امید و انتظار جامعه به قوت و امانت کسانی است که مشغول خدمت در وزارت خارجه هستند. عمق تأثیرگذاری مسأله معلوم و میزان دشمنی دشمنان مشخص است و کسی در این تردید ندارد. از روزی که انقلاب شده خباثت های شرق و غرب بوده است،ولی در رأس دشمنان جمهوری اسلامی همواره دولت و مسئولین آمریکا بوده اند، هستند و احتمالا خواهند بود.

یادگارگرامی امام افزود: رهبر معظم انقلاب چند سال قبل تعبیر «دست چدنی زیر دستکش مخملی» را در مورد آمریکا به کار بردند. البته به این معنا نیست که چون دستکش چدنی است دست ما در مقابل آن می شکند. ما فولادتر از آن هستیم که دستمان در مقابل دست چدنی بشکند، اما گول دستکش مخملی را هم نمی خوریم. حوزه سیاست خارجی مثل خیلی از حوزه های دیگر حوزه اعتماد ۱۰۰ درصد نیست؛ حوزه توجه به قوت، خیرخواهی برای ملت و منافع بلند مدت کشور است. وی ادامه داد: همه کسانی که واقعا دوستدار مملکت هستند باید به مسئولین مذاکره کننده و وزارت خارجه اعتماد کنند؛ چون در طول این سال ها هم به قوت رسیده‌اند و هم کسی در امانت آنها شبهه ندارد. امانت به این نیست که ما چیزی که شما دلتان می خواهد را بگوییم؛ امانت به چیزی است که خیر کشور است؛ ولو اینکه ممکن است سینه بنده آماج دشنام ها واقع شود، اما جایگاه مسئولیت جایگاه خطر کردن است و شجاعت لازم دارد.

حاج سید حسن خمینی اظهار داشت: امام در سال های آخر عمر تعبیر لطیفی داشتند و می گفتند: بر ای حفظ اسلام بعضا باید آبرو هم پرداخت شود. کسی به یکی از بزرگترین سیاستمداران ایران می گوید: شما در شرایط سخت قبول مسئولیت نکنید؛ چون وجاهت ملی شما از بین می رود. گفته بود وجاهت ملی را آدم برای قبر نمی خواهد و باید همین دنیا خرج ملت شود. ضمن اینکه کار برای خدا و مردم با قوت، امانت، خیرخواهی و توجه به چیزی که قدرت کارشناسی به شما می گوید، هم لطف خدا را در آن دنیا همراه دارد و هم دعای خیر امام و شهدا را بدرقه راه شما می کند و هم رضایت مردم را در پی دارد.

وی تأکید کرد: باید بدون عجله‌، تصمیمات شجاعانه گرفت. جایگاه مسئولیت، جایگاه تصمیمات شجاعانه است. جامعه باید به کسانی که در مسئولیت هستند اعتماد کند و اعتماد دارد. الحمدلله ایام گذشته ای که آقای وزیر امور خارجه داشته اند، ظرفیت توانمندی ایشان و همکارانشان را نشان می دهد و مردم هم بحق انتظار دارند و هم باید به دلسوزی های آنها اتکا کنند تا بتوانیم از گردنه هایی که دشمنی ها برای ما پدید آورده است و دشمنان برای ما ایجاد کرده اند عبور کنیم.

امیرعبداللهیان: آمریکا حسن نیتش را در عمل نشان دهد

وزیر امور خارجه در حاشیه مراسم تجدید بیت با آرمان‌های بنیانگذار جمهوری اسلامی گفت: آمریکایی ها باید حسن نیت خود را در عمل و به صورت عینی نشان دهند.

به گزارش ایسنا، امیرعبداللهیان در ارتباط با اقدام اخیر آمریکا برای تمدید برخی از معافیت های هسته ای اظهار داشت: به طرف‌های آمریکایی به واسطه برخی از افرادی که این روزها پیام هایی را منتقل می کنند اعلام کرده ایم که آنها باید حسن نیت خود را در عمل نشان دهند. حسن‌نیت در عمل یعنی اینکه بر روی زمین اتفاق ملموسی رخ دهد.

امیرعبداللهیان ادامه داد: لغو برخی از تحریم‌ها به معنای واقعی خود می‌تواند ترجمان حسن نیتشان باشد‌. آمریکایی ها از این موضوع صحبت می کنند، ولی باید دانست آنچه که بر روی کاغذ رخ می دهد خوب است، اما کافی نیست.

وزیر خارجه همچنین در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه یکی از مقامات ارشد وزارت امور خارجه آمریکا به تازگی اعلام کرد که ما نمی توانیم این تضمین را بدهیم که در صورت رسیدن به توافق، دولت بعدی آمریکا توافق حاصل شده و برجام را اجرا کند، اظهارنظر کرد: در بحث مذاکرات وین برای لغو تحریم‌ها یکی از موضوعات اصلی، گرفتن تضمین‌های لازم به ویژه از طرف‌های غربی برای اجرای تعهداتشان است، لذا آنچه که ایران در باره تضمین‌ها دنبال می کند، در این چارچوب است. ما به دنبال اخذ تضمین در حوزه‌های سیاسی، حقوقی و اقتصادی هستیم و این موضوع را مطالبه می کنیم. در برخی از بخش‌ها توافقاتی حاصل شده است و تیم مذاکره کننده ما با جدیت اخذ تضمین‌های ملموس از طرف‌های غربی برای اجرای تعهداتشان را در جریان مذاکرات وین دنبال می کند.

سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه هم در گفتگو با جماران تاکید کرد: طبیعتا ایران منتظر است که در باره ابعاد رفع تحریمی برجام هم ایالات متحده به وظایف و تعهدات خودش عمل کند.

سعید خطیب زاده افزود: آنچه که ایالات متحده باید انجام دهد در تمامی ابعاد رفع تحریمی و هسته‌ای است.

وی افزود: اخباری که امروز شنیده می‌شود در باره ابعاد رفع تحریمی هسته‌ای است و همه می‌دانند که این کفایت نمی کند .

سخنگوی وزارت خارجه گفت: طبیعتا هر اقدامی که در مسیر درست عمل به تعهدات برجامی باشد توسط تهران با دقت مورد توجه قرار می‌گیرد.

درمقابل ،سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا هم درباره اقدام اخیر دولت این کشور برای بازگرداندن معافیت های تحریمی برنامه هسته ای صلح آمیز ایران توضیحاتی ارائه داد.

به گزارش ایسنا، ند پرایس طی پیامی در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: تا زمانی که تهران به تعهدات خود ذیل برجام بازنگردد، رفع تحریم‌های ایران را ارائه نکرده و نخواهیم کرد. وی ادامه داد: دقیقاً همان کاری را کردیم که دولت قبلی کرد؛ به شرکای بین‌المللی خود اجازه می‌دهیم به خطرهای فزاینده مرتبط با عدم اشاعه و ایمنی هسته ای در ایران رسیدگی کنند.

دولت جو بایدن، روز جمعه برخی از معافیت‌های تحریمی ایران را که در زمان ریاست جمهووی دونالد ترامپ لغو شده بود، بازگرداند.

یک مقام وزارت خارجه آمریکا گفت که این اقدام برای تسهیل در روند مذاکرات وین است.

به همین منظور آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا چندین معافیت از تحریم‌های مربوط به فعالیت‌های هسته‌ای غیرنظامی ایران را امضا کرد.

یک مقام دولت بایدن هم گفت که مذاکرات فنی که با این معافیت‌ها تسهیل می‌شود، در هفته‌های پایانی گفتگوها ضروری است.

این مقام وزارت امور خارجه آمریکا اضافه کرد که این معافیت تحریمی نباید به عنوان سیگنالی تلقی شود که واشنگتن به دنبال دستیابی به تفاهمی برای بازگشت به توافقی است که به صورت رسمی با نام برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) شناخته می شود.

بر اساس گزارش‌ها، با صدور این معافیت تحریمی، شرکت‌های چینی، روسی و اروپایی که با برنامه هسته‌ای صلح آمیز ایران همکاری داشتند می توانند بدون نگرانی از تحریم‌های آمریکا، به این همکاری بپردازند.

همچنینن‌ آسوشیتدپرس‌ به نقل از وزارت خارجه آمریکا گزارش داد: معافیت‌های جدید به کشورها و شرکت‌های خارجی اجازه می‌دهد در پروژه‌های غیرنظامی نیروگاه هسته‌ای بوشهر ایران، آب سنگین اراک و راکتور تحقیقاتی تهران کار کنند.

شمخانی: حق هسته‌ای ما قابل محدود شدن نیست

دراین میان ،علی شمخانی ‌دبیر شورای عالی امنیت ملی هم دیروز در توییتی نوشت: حق قانونی ‌‌ایران برای ادامه تحقیق و توسعه و حفظ توانمندی‌ها و دستاوردهای صلح‌آمیز هسته‌ای در کنار تامین امنیت آن در برابر شرارت‌های حمایت شده با هیچ توافقی قابل محدود شدن نیست.

این درحالی است که نماینده آمریکا در امور ایران تصریح کرد: سیستم قوانینی ایالات متحده به نحوی است که رئیس‌جمهوری بعدی این کشور ملزم به اجرای برجام نیست.

به گزارش فارس، «رابرت مالی» در مصاحبه با شبکه «سی ان بی سی» با تأکید بر اینکه زمان احیای برجام رو به اتمام است گفت: در صورت احیای توافق هسته‌ای ایران، واشنگتن تحریم‌های ناسازگار با برجام را رفع خواهد کرد، اما تحریم‌هایی که غیرمرتبط با برنامه هسته‌ای ایران است، همچنان حفظ خواهد شد.

مالی در آغاز مصاحبه خود با فاجعه‌بار توصیف کردن تصمیم دولت «دونالد ترامپ» ر‌ئیس‌جمهوری سابق آمریکا برای خروج یکجانبه از برجام تصریح کرد: «موضع جو بایدن و آنتونی بلینکن و دیگر اعضای تیم این است که بازگشت به برجام درچارچوب منافع ایالات متحده آمریکا‌ست و تا حد زیادی برای مشاهده توقف پیشرفت ایران برای دستیابی به بمب و جلوگیری از تنش‌ها در خاورمیانه (غرب آسیا) ضروری است».

زمان برای احیای برجام رو به اتمام است

وی با این حال بار دیگر توپ را به زمین ایران انداخت و گفت که زمان برای بازگشت به برجام رو به اتمام است و ادامه داد: «ما به وضوح به ایران گفته‌ایم که تنها چند هفته برای بازگشت به برجام زمان داریم».

مالی تصریح کرد: «محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران در چارچوب منافع ایالات متحده است و ما می‌توانیم پس از آن به بسیاری دیگر از مسائل مرتبط با ایران رسیدگی کنیم…موضع کنونی ما و کشورهای اروپایی این است که بهترین مسیر پیش رو، بازگشت به توافق هسته‌ای ایران در شرایطی است که ایران آمادگی داشته باشد به طور کامل به تعهداتش بازگردد».

نماینده آمریکا در امور ایران در ادامه در باره اظهارات اخیر «نفتالی بنت» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی مبنی بر اینکه جهان اقدامی برای توقف چرخش سانتریفیوژهای ایران انجام نداده است، گفت: «ما همکاری نزدیکی با دولت اسرائیل داریم، اما در باره این موضوع با آن‌‌ اختلاف نظر داریم. جهان نباید اقدامی برای توقف چرخش سانتریفیوژهای ایران انجام می‌داد ،بلکه این برجام بود که ثابت کرد می‌تواند سانتریفیوژهای ایران را متوقف کند و تجربه سه ساله خروج از برجام نشان داد که سیاست فشار حداکثری، برنامه هسته‌ای ایران را سر‌عت بخشید».

مالی با اشاره به این موارد ادامه داد: « ‌اکنون آمادگی داریم در صورت آماده بودن ایران، به توافق بازگردیم و سهم خود را در لغو تحریم‌هایی که رئیس‌جمهور ترامپ مجدداً علیه ایران وضع کرد و با برجام ناسازگاری داشت، ایفا کنیم ،اما اگر ایران مسیر دیگری را انتخاب کند، ما هم مجبور می‌شویم مسیر دیگری را در پیش بگیریم تا اطمینان حاصل کنیم ایران به بمب دست پیدا نخواهد کرد. درِ دیپلماسی باز است».

این دیپلمات آمریکایی سپس ادامه داد: « همچنان درِ دیپلماسی را باز نگه می‌داریم اما از دیگر ابزار استفاده می‌کنیم تا اطمینان یا‌بیم که ایران به سلاح‌های اتمی دست پیدا نخواهد کرد و به سمت ساخت بمب حرکت نخواهد کرد».

راب مالی در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه به چه دلیل با شرایطی که ایالات متحده آمریکا در خروج از برجام و نقض این توافق و ترور فرمانده قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به وجود آورده است، جمهوری اسلامی ایران باید به آمریکا اعتماد کند، گفت: «من نمی‌توانم خود را به جای آنها بگذارم، اما این مساله حقیقت دارد که در سیستم ما، نمی‌توانیم رئیس‌جمهوری بعدی را ملزم کنیم. دولت بعدی تصمیمات خود را خواهد گرفت».

بازگشت به برجام به نفع‌ ماست

نماینده آمریکا در امور ایران سپس حرف خود را این گونه ادامه داد:« دولت بایدن به وضوح اعلام کرده است که تا زمانی که ایران به تعهداتش پایبند باشد، آمریکا هم به تعهداتش ذیل برجام پایبند خواهد بود. بیایید هرچه سریعتر به برجام بازگردیم که این به نفع هر دو کشور ایالات متحده و ایران است و به آن برای رسیدن به درک‌ و تفاهم در دیگر مسائل تکیه کنیم».

راب مالی سپس در باره تحریم‌ها و لغو آنها علیه جمهوری اسلامی ایران گفت: «ما بخشی از تحریم‌ها علیه ایران را حفظ می‌کنیم و این تحریم‌ها ارتباطی به موضوع هسته‌ای ایران ندارد و به رفتار این کشور بازمی‌گردد، اما اکثر تحریم‌های ناسازگار با برجام رفع خواهدشد».

گروسی: بدون همکاری توافق ناممکن است

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم همکاری همه طرف‌ها را شرط اساسی برای به نتیجه رسیدن مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین دانست.

به گزارش فارس، «رافائل گروسی» در گفتگو با شبکه العربیه افزود که رسیدن به توافق در روزهای آتی ممکن اما موضوع پیچیده‌ای است.

العربیه در ادامه به نقل از وی نوشت: «بدون التزام ایران و همکاری همه طرف‌ها توافق هسته‌ای صورت نخواهد گرفت. از وجود مواد هسته‌ای اعلام نشده در سایت‌های ایران نگران هستیم.»

گروسی همچنین تأکید کرد که گفتگوهای هسته‌ای ایران علی‌رغم موانع، در مسیر صحیحی قرار دارد و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم برای رسیدن به توافق تلاش زیادی می‌کند و هر میزان طرف‌ها گفتگو می‌کنند، از میزان اختلافات کاسته و نظرات به یکدیگر نزدیک می‌شود.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی افزود: «تاکنون طرف‌ها موفق به توافق نشده‌اند، اما امیدمان قطع نشده است. دشواری‌ها همچنان وجود دارد، اما چاره‌ای جز حل یکی پس از دیگری آنها وجود ندارد و ما از نزدیک تحولات را دنبال می کنیم و منتظر حل و فصل دیپلماتیک هستیم.»

او همچنین گفت : گفتگوها اکنون در سطح سیاسی است و اینکه از نظر سیاسی طرف‌های مذاکره کننده چه می‌خواهند و سئوال مهم این است که آیا بازگشت به توافق ۲۰۱۵ ممکن است یا نه.

نسخه مناسب چاپ