هولاگوخان، ایلخان مغول در آسیای غربی و از جمله ایران، هشتم فوریه ۱۲۶۵ در ۴۸ سالگی درگذشت و در جزیره کبود واقع در دریاچه ارومیه دفن شد. وی که نوه چنگیز بود، در طول ایلخانی خود، بینالنهرین، شام (سوریه) و قسمتهای دیگری از آناتولی (ترکیه امروز) را تصرف کرد، شهر بغداد را در دهم فوریه ۱۲۵۸ و شهر دمشق را در یکم مارس ۱۲۶۰ میلادی تصرف، قتلعام و ویران ساخت و به خلافت «اسمی» عباسیان و حکومت ایوبیان پایان داد.
بانوی ایرانی امپراتور هند، کودتا را سرکوب کرد
هشتم فوریه سال ۱۶۲۷، «نورجهان»، بانوی ایرانی جهانگیرشاه امپراتور گورکانی هندوستان، کودتای ژنرال محبتخان فرمانده پادگان دهلی برضد شوهرش را سرکوب و توطئهگران را به بند کشید. هنگام کودتا، جهانگیرشاه در بستر بیماری بود و ژنرال محبتخان میخواست پس از پیروزی کودتا، «خرم» پسر نابینای شاه را بر تخت بنشاند و خود، عملا صاحب اختیار هندوستان شود.
منطقه تحت نفوذ تزار روسیه!
هشتم فوریه سال ۱۹۰۸، دولت روسیه در پی دادن اخطار به دولت عثمانی (ترکیه) که نیروهایش را از مرز ایران بازگرداند، واحدهای تازهنفس به مرزهای عثمانی اعزام کرد.دولت مسکو در اخطاریه خود به دولت استانبول، به جای بردن نام ایران نوشته بود: «منطقه تحت نفوذ اعلیحضرت تزار همه روسیه.» این هشدار به عثمانی، یک سال و پنج ماه و هشت روز پس از امضای سازشنامه مورخ ۳۱ آگوست ۱۹۰۷ انگلستان و روسیه معروف به معاهده سن پترزبورگ مبنی بر تقسیم ایران به دو منطقه نفوذ میان این دو قدرت اروپایی داده شده بود.
اعتراض دولت عراق به ایران
دولت عراق(حزب بعث)، نوزدهم بهمن ۱۳۴۸، ضمن صدور اعلامیهای شدیداللحن دولت وقت ایران را متهم کرد که در توطئه کودتای عراق که سرکوب شده بود به آمریکا کمک کرده و در تحریک کردها برضد دولت بغداد ابزار سیاست آمریکا شده و آمریکا از طریق ایران پول و اسلحه به کردهای عراق میرساند.
www.iranianshistoryonthisday.com
code