پیشرفت در نگارش متن توافق نهایی احیای برجام
پس از تنفسی که به منظور انجام رایزنی‌های سیاسی در پایتخت‌ها درنظر گرفته شده بود، دور هشتم گفت‌‌وگوها احتمالاً از عصر امروز با مذاکرات در سطح کارشناسی از سرگرفته خواهد شد. هیأت ایرانی در یک هفته گذشته علاوه بر رایزنی‌ها و جلسات هماهنگی داخلی، با حضور در مراجع مربوطه از جمله مجلس به ارائه گزارش در مورد آخرین وضع گفت‌وگوها پرداخت.

در جریان مذاکرات ادوار هفتم و هشتم طرفین توانسته‌اند چه در زمینه نگارش متن و چه در رابطه با نزدیک کردن دیدگاه‌هایشان در موضوعات اصلی پیشرفت قابل توجهی به دست آورند. در حالی که در ابتدای دور هفتم، هنوز در مورد متن مبنای گفت‌وگوها اختلاف نظر وجود داشت. به مرور با حاکم شدن فضای واقع‌بینی بر گفت‌وگوها و عقب‌نشینی طرف‌های غربی از موضع اولیه خود مبنی بر عدم بررسی متون پیشنهادی ایران، هم متون تازه‌ای به عنوان مبنا در دستور کار مذاکره‌کنندگان قرار گرفت و هم در طول ده‌ها ساعت مذاکره در سطوح و فرمت‌های مختلف، از میزان پرانتزها و موارد اختلافی کاسته شد. در مجموع، چارچوب و تصویر توافق نهایی اکنون مشخص است و در صورتی که طرف‌های مقابل به ویژه آمریکا در این فرصت یک هفته‌ای تصمیمات لازم را اتخاذ کرده باشند، می‌توان به توافقی دست یافت که تأمین کننده منافع ملت ایران باشد.

علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی در حساب کاربری خود در توییتر درباره ادامه مذاکرات وین در دور هشتم، نوشت: دستور کار مذاکره‌کنندگان ایرانی برای ادامه دور هشتم گفتگوها به دقت مشخص شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، وی اضافه کرد: توافقی که طی آن تحریم‌های شکل‌دهنده فشار حداکثری رفع نشود، موجب شرطی شدن اقتصاد کشور شده و نمی‌تواند مبنای توافق خوب باشد.

امیرعبداللهیان:بخش‌هایی ازمطالباتمان مورد توجه قرار نگرفته است

وزیر امور خارجه با بیان این‌که در حوزه رفع تحریم‌ها بخش‌هایی از مطالباتمان مورد توجه قرار نگرفته است، گفت: با خوشبینی، حسن نیت و جدیت به تلاش‌های خود برای رسیدن به توافق خوب و حتی فوری ادامه می‌دهیم.حسین امیرعبداللهیان دیروز پس از دیدار و گفتگو با «پکا هاویستو» همتای فنلاندی در نشست خبری مشترک در پاسخ به سئوالی درباره ادامه دورهشتم مذاکرات در وین از سه‌شنبه(امروز) و پیش بینی حصول نتیجه خاطرنشان کرد: بر آخرین متونی که در نتیجه مذاکرات ایران با گروه ?+? و

Non-Paperهایی که از طریق آقای مورا تبادل شده است ، تمرکز کردیم. در مرور آخرین متون به دست آمده از مذاکرات وین هنوز در حوزه رفع تحریم‌ها بخش‌هایی از مطالباتمان مورد توجه قرار نگرفته است.

امیرعبداللهیان اضافه کرد:باقری وکارشناسان ارشد مذاکره کننده در روزهای آینده در وین بر سندی که قرار است مورد توافق قرار گرفته شود، تمرکز خواهند کرد و در آن سند طرف‌های مختلف بازگشت و پایبندی خود را به تعهدات در برجام نشان دهند.‌رئیس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: امیدواریم در این مرحله به توافق نهایی نزدیک شویم، این که می‌توانیم در روزهای آینده مذاکرات را به توافق خوب منجر کنیم، بستگی به ابتکار نیت و رفتارسه کشوراروپایی و آمریکا دارد.

وی ادامه داد: این‌که آمریکا و سه کشور اروپایی عضو برجام آیا به معنای واقعی با حسن نیت و جدیت به دنبال رسیدن به توافق هستند یا نه موضوعی است که در طرف مقابل باید جستجو کرد.

وزیر خارجه بیان کرد: آنچه به ایران برمی‌گردد با خوشبینی و حسن نیت و جدیت به تلاش‌های خودمان برای رسیدن به یک توافق خوب و حتی فوری ادامه خواهیم داد.وی همچنین افزود: با وزیر خارجه فنلاند گفتگوهای متنوعی را در باره حوزه‌های مختلف مناسبات دوجانبه انجام دادیم. روابط ایران و فنلاند متین است و در مسیر درست خود قرار دارد. از توجه فنلاند به تحولات در منطقه غرب آسیا و افغانستان مطلع هستیم. همچنان بر ضرورت تشکیل دولت فراگیر با مشارکت همه اقوام در افغانستان تأکید داریم.

امیرعبداللهیان به دیدار هاویستو با کاظمی قمی هم اشاره کرد و افزود: گفتگوهای مفصلی انجام شد. از بازگشت آرامش به منطقه و توقف حملات نظامی علیه یمن و توقف گسترش دامنه جنگ و تمرکز بر رفع محاصره انسانی و آتش بس و گفتگوهای یمنی – یمنی

استقبال می‌کنیم و امیدواریم این دیدار باعث گسترش مناسبات باشد.وی گفت: اروپا یک ظرفیت مهم در سیاست خارجی ایران است و اروپا را صرفا در سه کشور طرف برجامی نمی‌بینیم. با این که از توسعه روابط با این سه کشور استقبال می‌کنیم توجه به سایر کشورهای اروپایی مورد توجه ایران است.

از سرگیری مذاکرات در وین

وبگاه سرویس سیاست خارجی اتحادیه اروپا با انتشار بیانیه‌ای درباره از سرگیری جلسات دور هشتم مذاکرات وین نوشت: پس از وقفه‌ای کوتاه، دور هشتم مذاکرات در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) امروز( هشتم فوریه) از سر گرفته می‌شود.

به گزارش ایسنا، در ادامه این بیانیه آمده است: مشارکت‌کنندگان مذاکرات پس از مشورت با دولت‌هایشان در پایتخت‌ها به مذاکرات درباره چشم‌انداز بازگشت احتمالی آمریکا به برجام و چگونگی اطمینان یافتن از اجرای کامل و موثر توافق توسط تمامی طرفین، ادامه خواهند داد.

انریکه مورا معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم با انتشار پیامی در حساب کاربری خود در توییتر اعلام کرد:دور هشتم مذاکرات ایران و ۱+۴ برای بازگشت آمریکا به برجام و رفع تحریم های

ایران که باحضور غیرمستقیم مذاکره کنندگان آمریکایی در وین، پایتخت اتریش انجام می شود، سه شنبه

از سرگرفته خواهد شد.وی در ادامه نوشت: به روحیه سازش نیاز داریم تا ما را به اجرای کامل برجام بازگرداند. باتوجه به روندهای نامطلوب مختلفی که برجام را تضعیف می کند، لازم است این مذاکرات به سرعت به نتیجه برسد.

ازسوی دیگر،نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و رئیس هیات مذاکره‌کننده آمریکا در مذاکرات وین در گفتگویی خبر داد که برای از سرگیری مذاکرات به وین باز می‌گردد.

به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، رابرت مالی در گفتگو با شبکه ام‌اس‌ان‌بی‌سی گفت: بایدن هنوز از ما می‌خواهد در وین مذاکره کنیم.

او افزود: ما این هفته بازمی‌گردیم. این نماد یا نشانه‌ای از باور ما بر این است که [این‌ توافق] یک جسد بی‌جان نیست و باید آن را احیا کنیم چون به نفعمان است.

رفع تحریم‌ها‌ خط قرمز ما ست

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان این که اروپایی‌ها باید از بی‌عملی و بی تعهدی آمریکایی ها عبور کنند، گفت: ایران منتظر تغییر رفتار آمریکایی ها

به صورت عملی است.

به گزارش خبرنگار ما، سعید خطیب‌زاده دیروزدر نشست خبری در پاسخ به سئوالی در مورد مذاکرات وین که قرار است از امروز آغاز شود، گفت: هیأت مذاکراتی ایران که چند روزی برای مشورت‌های لازم در تهران بود . ایران انتظار دارد تصمیمات لازم و ضروری در طرف‌های مقابل به ویژه واشنگتن اتخاذ شده باشد. موضوع رفع تحریم‌ها و انتفاع ایران از ابعاد اقتصادی برجام بسیار کلیدی و خط قرمز ما ست.

وی ادامه داد: انتظار ما این است هیأت‌ها و از جمله آمریکا با دستورالعمل روشن برای عمل به تعهدات در چارچوب برجام و رفع تحریم برگردند. امیدواریم آنچه به عنوان اظهارات مثبت شنیده می‌شود در عمل تبدیل به تعهدات شود.

سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: مقامات آمریکا باید بدانند هزینه تصمیمات مخرب و غلط و از جمله خروج غیرقانونی از برجام را از جیب ملت ایران نمی‌توانند بپردازند. باید اعتماد ملت ایران را کسب کنند و از مسیری که رفتند برگردند. منتظر می‌مانیم در وین این تغییر رفتار را به صورت عملی ببینیم. اروپایی‌ها در حوزه برجام بی عملی‌های مفصل و مکرر داشتند و تنها راه این است که به اعتراف خودشان به دقت عمل کنند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد دیدگاه‌های مختلف در باره مذاکرات وین گفت: فارغ از خوش‌بینی و بدبینی‌ها، اکنون بسیار زود است تا در مورد نتیجه مذاکرات پیشگویی کنیم. هیات ایرانی بدون فوت وقت برای لغو تحریم‌ها در وین حاضر بوده و خطوط ما کاملا روشن است و اگر در حوزه رفع تحریم‌ها خواست های ما عملی شود، آن زمان می‌توان تصمیم گرفت.خطیب زاده در مورد بازگشت معافیت تحریمی برنامه هسته‌ای ایران گفت: اینها اسقاطی هایی است که دولت ترامپ در ادامه اقدامات ضدبرجامی ملغی کرده بود. اینها مرتبط با تعهدات هسته‌ای است و آنچه امروز انجام‌شده بخش بسیارکوچکی در حوزه خواست طرف آمریکایی بوده است. وی ادامه داد: تمرکز جدی ما بر انتفاع اقتصادی ایران و مردم از برجام است که در آن حوزه هیچ حرکتی انجام نشده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: آمریکا تصمیم گرفته است در حوزه‌ای که خودش می‌خواهد اقدامات را انجام دهد. اینها مواردی نیست که ارزش پرداختن جدی داشته باشد. وقتی هیات آمریکایی به وین برمی‌گردد با دستورکار مشخص و گرفتن تصمیمات لازم برگردد.

سخنگوی وزارت خارجه در باره اظهارات مقامات آمریکایی درباره ندادن تضمین پایبندی دولت بعدی به برجام گفت:ایران و ?+?اصرار دارند که دولت آمریکا باید تضمین‌های درست را برای آینده بدهد. نمی‌توانیم اجازه دهیم دولت آمریکا با نظام بین الملل بازی کند و شرکت‌ها و طرف‌هایی که به روابط عادی تجاری با ایران می‌پردازند مورد تحریم و اذیت و آزار نظام پولی و مالی آمریکا قرار گیرند.

وی افزود: در حوزه‌های مختلف مذاکراتی پیشرفت‌های قابل توجهی داشتیم از جمله در بحث تضمین‌ها، ایده‌هایی مطرح و مکتوب شده است و امروز چارچوب توافق و چشم انداز متن توافق کاملا روشن است. در حوزه اخذ تضامین و راستی آزمایی موضوعات مهمی است که پیگیری می‌کنیم.

خطیب زاده به اظهارات نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی درباره حصول توافق در وین اشاره کرد و گفت:برخی اوقات جملات مقامات این رژیم جعلی، خبری است و از جنس پیش بینی نیست و می‌خواهند بگویند در حال این توطئه‌ها هستیم.

اعتراض جدی به مقامات انگلیسی

خطیب زاده درباره دومین دادگاه حوادث آبان ماه در لندن گفت: هر نمایشی کارگردان و بازیگرانی دارد و برخی برای آن صحنه و تماشاچی را فراهم می‌کنند. وارد بازی های نمایشی نمی شویم.آنچه در این جا مهم است، این که دولت و مقامات انگلیس باید بدانند که لندن را به صحنه تمرکزی در اقدامات ضد مردم ایران و همچنین آماده کردن این فضاهای مسموم تبدیل کرده اند.

وی ادامه داد: لندن باید تصمیم بگیرد که می‌خواهد تا چه زمانی به این رفتار خود بر ضد ملت ایران ادامه دهد. رفتارهای انگلیس مسبوق به سابقه است. هیچ دولت مسئولی این‌چنین رفتار خصمانه‌ای را در دستورکار خود قرار نمی‌دهد که فضاهایی را برای رسانه‌هایی که سر در آخور تروریست‌ها دارند و بر ضد ملت ایران توطئه‌های شبانه‌روزی دارند، آماده کند.

سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: اعتراضات جدی خود را به مقامات انگلیسی اعلام کرده و گفته‌ایم این رفتارهای نابخردانه متناسب با عمل مسئولانه یک دولت در نظام بین‌الملل نیست.

خطیب‌زاده در مورد اقدامات و برنامه های برخی از رسانه های فارسی زبان خارج از کشور علیه زبان فارسی و اظهارنظرهای مختلف مطرح شده در این زمینه گفت: برخی تلاش‌ها و دسیسه‌ها و توطئه ها علیه هویت ایرانی و مردم بزرگ ایران در جریان است و امر جدیدی نیست؛ مردم امروز بیش از همیشه اطلاع و آگاهی دارند. آنها در جنگی وارد شدند که از قبل شکست خورده‌اند. جنگ علیه هویت مردم بزرگ ایران و یک رویارویی است که شکست آنها از الان ثبت شده است.وی اضافه کرد: این که خناسان بخواهند در ضعیف‌ترین وجه ممکن فکر کنند می‌توانند به این ریشه‌های قوی چندهزارساله و تمدنی خدشه‌ای بیندازند، اساسا جایگاهی برای تخریب ندارند. اما زبان فارسی، زبان پیوند دهنده همه ما در گستره حوزه تمدنی ایران فرهنگی است. این دسیسه‌ها مثل کف روی آب هستند و تاثیری ندارند.

محکومیت ۳ عضو گروهک الاحوازیه

وی در باره محکوم شدن سه عضو گروهک الاحوازیه در دانمارک گفت:آنچه به آن اعتراف شد، نکته ای بود که سال‌ها ایران به آن تأکید می کرد.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد:متأسفم که به رغم احراز مسئولیت قطعی برخی گروهک‌های تروریستی از جمله الاهوازیه در جنایت بر ضدمردم ایران و آگاهی قطعی این کشورها از وابستگی این گروهک‌های تروریستی توسط برخی کشورها از جمله عربستان و همچنین آگاهی از فعالیت گروهک‌های تروریستی در اروپا، این کشورها را پناهگاهی برای گروه‌های تروریستی قرار دادند.

وی افزود: به رغم اعلان قرمز برای گروهک‌های تروریستی، این کشورهای اروپایی در رفتاری دوگانه که سران جنایتکار این گروهک‌ها را اخراج و تحویل ایران بدهند، سرباز زدند. بدیهیات اخلاقی و حقوق بین‌الملل ایجاب می‌کند این کشورها از استانداردهای دوگانه فاصله بگیرند و به بهشت امنی که برای این گروهک‌ها درست کردند، خاتمه دهند.

خطیب زاده گفت:به برخی کشورهای منطقه که منابع مالی و لجستیکی این گروهک ها را تأمین کرده اند، مجددا هشدار می‌ ‎دهم که ایران ثابت کرده است که برای تامین امنیت و منافع مردم با هیچ طرفی مصالحه نمی‌کند و شوخی هم ندارد.

وی در باره تعلیق عضویت رژیم صهیونیستی در اتحادیه آفریقا، گفت:تصمیم جمعی ۵۵ کشور عضو اتحادیه آفریقا نشان داد که اقدامات رژیم اشغالگر قدس برای عادی سازی خود در فضاهای بین‎المللی ابتر و شکست خورده است. ما از این تصمیم بخردانه و درست اتحادیه آفریقا حمایت می‌کنیم و از اعضایی که مسئولانه نسبت به رفتارهای این رژیم نژادپرست و آپارتایدی تصمیم گرفتند، حمایت می‌کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه افزود: آرمان فلسطین، آرمان خدشه ناپذیر تمامی آزادیخواهان جهان است و این یک پیام بزرگ است برای تمام آنهایی که در منطقه ما با سوء محاسبه در مسیر عادی سازی روابطشان با رژیم جعلی و اشغالگر قدس حرکت کردند.

خطیب زاده افزود: این منطقه از روزی که رژیم اشغالگر قدس با دسیسه ایجاد شد، روی خوش ندیده است. اینها مبنای ترور و خونریزی و ناامنی در همه جای منطقه بودند و طبیعی است زبان دیپلماسی و تفاهم برای آنها خطر است و تلاش می‌کنند با هر وسیله‌ای در فضای ایران هراسی و ایران ستیزی بدمند.

وی در باره تاخیر در برگزاری دور پنجم مذاکرات ایران و عربستان، اظهار داشت: همان طور که رئیس جمهوری در گفتگو با آقای الکاظمی مطرح کرد ،

آمادگی ادامه این گفتگوها را در بغداد داریم و ادامه آن منوط به تصمیم ریاض خواهد بود.

نسخه مناسب چاپ