نگاهی به آشفته بازار برنج
افزایش قیمت برنج به عنوان کالای استراتژیک تولیدی در استان گیلان، فراتر از سودآوری برای هر گروه به نظر می رسد اتفاقی همه سر باخت از شالیزار تا بازار مصرف است، زیرا آنچه در این مسئله گویا نادیده گرفته شده کاهش مشتری برای این کالا و زیان به تولید کننده و کل چرخه اقتصادی این محصول است.

به گزارش ایرنا، استان گیلان با متوسط بارش بیش از یکهزار میلیمتر در سال پر بارانترین استان کشور محسوب می شود و جزو سه استان مستعد برای تولید محصول برنج است.

این استان با ۲۳۸ هزار هکتار بیشترین وسعت اراضی شالیزاری را در اختیار دارد که بیش از۳۰۰ هزار نفر همچنین به عنوان بهره بردار در این رسته شغلی فعالیت می کنند و سالانه برنج مصرفی ۲۰ میلیون نفر را تامین می‌کند.

به همین دلیل تغییرات در بازار برنج به عنوان یکی از تولیدات استراتژیک نخست بر بازار، زندگی و حتی اقتصاد مردم این استان اثرگذار است.

به همین دلیل طی چند هفته اخیر اخبار مربوط به افزایش قیمت برنج نه تنها مصرف کننده را، بلکه فضای بازار تولید این محصول را نگران کرده است.

با وجود اینکه به نظر می رسد افزایش قیمت برنج نخست بر سفره مصرف کنندگان اثر داشته و ان را محدود می کند، اما نگاهی دقیق تر نشان می دهد که نخست باید مصرف کننده را در سطح کلان دید و دوم اثر‌گذاری بلند مدت بازی با قیمت برنج نه فقط بر مصرف کننده، بلکه بر بازار فروش و تولید این محصول هم اثرات منفی خواهد داشت. به طور واضح تر حتی این بازی برای دلالان و تولیدکنندگان زحمتکش بازار برنج نیز یک باخت کامل است.

با افزایش قیمت برنج و خروج یا کمرنگ شدن این محصول استراتژیک از سبد غذایی، کاهش مصرف و تقاضا را ایجاد خواهد کرد که از خود کشاورز تا مشاغل وابسطه به آن را تحت تاثیر قرار می دهد. به زبان ساده کاهش مشتری و خرید، حتی برای سوداگران این بازار هم استثنا قائل نخواهد شد و به مرور زمان این بازار را بی مشتری خواهد کرد.

طبق بررسی ها بازار همچنان قیمت بالای برنج هاشمی به عنوان پرمصرف ترین نوع در میان سفره مردم کشور و استان گیلان را نشان می‌دهد اما در این بررسی ها از نرخ های ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تومانی برای هر کیلو برنج که هفته های اخیر بسیار پر سر و صدا بوده است، خبری نیست.

در حال حاضر هر کیلو هاشمی ممتاز در بازار رشت ۷۰ هزار تومان، هاشمی دودی ۵۲ هزار تومان ، ممتاز ۶۵ هزار تومان، صدری دودی

۸۵ هزار تومان و صدری ۳۵ هزار تومان قیمت گذاری شده است همچنین در حوزه برنج های خارجی هم هر کیلو برنج پاکستانی درجه یک

۲۹ هزار تومان به فروش می رسد.

یکی از فروشندگان بازار برنج در رشت گفت: ما برنج مان را به قیمت عمده فروشی می دهیم و بیشتر مشتریان مان از استانهای دیگر همچون اصفهان هستند که سفارش بار به میزان تناژ می‌دهند، گران شدن برنج نفعی برای واحدهای صفی ندارد چون ما باید این محصول را به همان نسبت گرانتر بخریم.

برنج فروش دیگری که برچسب قیمت های برنج خود را برداشته بود، مدعی شد بدلیل تلاطم و نوسانات روزانه قیمت برنج نمی‌تواند دائما قیمت های جدید را نصب کند و ترجیح می دهد قیمت ها را حضوری به مشتریان بگوید.

وی گفت: افزایش جهشی قیمت برنج حتی ما را نیز غافلگیر کرد و باوجود اینکه زمزمه های گران شدن برنج را شنیده بودم بنا داشتم با توجه به قیمت خرید قبلی برنج را بفروشم اما پس از فروش برنج هایم متوجه شدم که قیمت انقدر افزایش یافته که قدرت خرید برای من که فروشنده هستم نیز بسیار کمتر شده است.

بازاریان رشت یکی از عوامل اثرگذار بر افزایش قیمت برنج را شایعاتی مبنی بر کاهش تولید برنج می دانند که طبق گزارش شهریور امسال معاونت بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گیلان امسال یک میلیون تن شلتوگ از شالیزارهای گیلان برداشت شده است که در بهترین حالت ۷۵۰ هزار تن محصول خالص برنج از آن بدست می آید.

مدیر یکی از کارخانجات شالیکوبی رشت که خود کشاورز است گفت: بر اساس آنچه که عنوان شده امسال بدلیل خشکسالی تولید محصول برنج کاهش یافت.

ناصر سجودی اظهار داشت: تولید برنج امسال ۴۰ تا ۴۵ درصد کاهش یافت؛ به طور مثال قبلا به طور میانگین از یک هکتار شالیزار حدود یک تا ۵ر۱ تن محصول برنج برداشت می شد اما امسال بین ۸۰۰ تا ۹۰۰ کیلوگرم برنج تولید شده است.

نسخه مناسب چاپ