حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، آمریکا و غرب را مسئول هرگونه شکست احتمالی مذاکرات وین دانست و اظهار داشت: ما با خوشبینی و با جدیت برای رسیدن به توافق خوب در وین تلاش میکنیم.
وی که برای شرکت در کنفرانس امنیتی مونیخ به آلمان سفر کرده است، در حاشیه این اجلاس در مصاحبه با شبکه سیان ان آمریکا گفت: آن بخشی که به جمهوری اسلامی ایران برمیگردد، چرا خوشبین هستیم؛چون دولت آقای دکتر رئیسی اراده جدی دارد برای اینکه به توافق خوب در وین دست پیدا کنیم.
امیرعبداللهیان در این گفتگو که کریستین امانپور مجری سی ان ان بخشی از آن را در حساب کاربری خود در توییتر منتشر کرده ، توضیح داده است: دولت آقای دکتر رئیسی تاکید دارد و علاقه مند است که به یک توافق خوب و فوری دستیابی داشته باشیم.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه ما برای رسیدن به یک توافق خوب، تلاشهای زیادی را در ادوار گذشته کردهایم، افزود: در این لحظات حساس و شرایط حساس مذاکرات ما در وین، اگر آمریکا و طرف غربی (واقعگرایانه) برخورد نکنند، حتما مسئول شکست احتمالی مذاکرات خواهند بود.
امیرعبداللهیان تاکید کرد: اما ما با خوشبینی، با جدیت برای رسیدن به توافق خوب در وین تلاش میکنیم.
امیرعبداللهیان در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپاهم دیدار کرد.
در این دیدار آخرین وصع گفتگوها در وین و جزئیات توافقات مورد بحث و تبادل نظر قرار گفت.
وزیر امور خارجه در این دیدار با تقدیر از نقش” جوزپ بورل” و “انریکه مورا “به عنوان هماهنگ کننده مذاکرات، بر اراده ایران برای یک پایان همراه با توافق خوب برای گفتگوها در وین تاکید و مواضع تهران را تبیین کرد.
امیرعبداللهیان با اشاره به این که ایران تمامی ابتکارات و پیشنهادهای ممکن را ارائه کرده است، اظهار داشت: اکنون وقت آن رسیده است که آمریکا و سه کشور اروپایی هم با اخذ تصمیم های سیاسی لازم، نشان دهند اراده واقعی برای رسیدن به توافق در کمترین زمان را دارند.
وزیرخارجه تاکید کرد: اگر ابتکارات ایران نبود، تا این حد به توافق نزدیک نبودیم، ولی طرف مقابل باید بداند تهران خطوط قرمز خود را نادیده نخواهد گرفت.
جوزپ بورل هم در این ملاقات با مرور بخش های مختلف متن در حال مذاکره در حوزه رفع تحریمها، تعهدات هسته ای، راستی آزمایی و اخذ تضامین، نظرات خود را به عنوان هماهنگ کننده برجام به اطلاع امیرعبداللهیان رساند.
بنابراین گزارش سپس دو طرف توافق کردند رایزنی های خود را ادامه دهند.
وزیر امور خارجه درجریان کنفرانس امنیتی مونیخ هم در پاسخ به سئوال خانم لارا خلف در مورد گفتگو با آمریکا اظهار داشت: آمریکاییها ظرف هفتههای اخیر به طور متناوب و از طریق واسطههای مختلف از ما خواستهاند که مذاکرات مستقیم داشته باشند. ما در پاسخ به واسطهها اعلام کردیم که چشمانداز چنین گفتگویی برای ما چندان روشن نیست و اگر قرار نیست دستاوردی داشته باشیم چه نیازی به مذاکره مستقیم است.
وی افزود: ولی اگر طرف آمریکایی یک ابتکار عمده از جمله برداشتن برخی از تحریمها را انجام دهد، آنگاه میتوان گفت که نیت آمریکاییها واقعی است.
رئیس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: ما از آنها میشنویم که آقای بایدن حسن نیت دارد. من در ماه سپتامبر در نیویورک گفتم که اگر آقای بایدن حسن نیت دارد آنگاه ۱۰ میلیارد دلار از داراییهای مسدود شده ما نزد بانکهای خارجی را آزاد کند. ما از آقای بایدن درخواست وام یا پول آنها را نداریم، بلکه میخواهیم داراییهای خود ما را به عنوان حسن نیت آزاد کند.
امیرعبداللهیان گفت: مایلم تأکید کنم که آنها فقط در قالب کلمات از حسن نیت حرف میزنند و این برای گفتگوهای مستقیم کافی نیست. آنها باید حسن نیت خود را به صورت عملی و در عرصه میدانی نشان دهند.
وی افزود: آنها میتوانند برخی تحریمها را بردارند یا برخی داراییهای مسدود شده ما نزد بانکهای خارجی را آزاد کنند، این در حالی است که همزمان با گفتگوهای جدید حتی برخی تحریمهای جدید علیه اشخاص حقوقی و حقیقی ایران از سوی دولت بایدن اعمال شده است و این معنایش این است که این دولت همان مسیر ترامپ را دنبال میکند، لذا افکار عمومی میگوید که آنها در عمل یکی هستند.
ماکرون: ایران باید تصمیمات سیاسی بگیرد
همچنین کاخ الیزه در بیانیهای به روایت گفتههای ماکرون رئیس جمهوری فرانسه در تماس تلفنی با رئیسجمهوری ایران پرداخت.
در این بیانیه آمده است: «رئیس جمهوری فرانسه در تماس با همتای ایرانی خود بر ضرورت دستیابی به توافق هستهای تا وقتی که زمان کافی وجود دارد، تاکید کرد».
به نوشته وبگاه شبکه «الجزیره»، ماکرون در تماس با رئیسی گفت: دستیابی به راهحلی که به منافع همه طرفها احترام بگذارد و از یک بحران جدی هستهای جلوگیری کند، امکانپذیر است.بر اساس بیانیه الیزه، وی همچنین افزود: «ایران باید از فرصت استفاده کند و تصمیمات سیاسی که حفظ توافق وین را ممکن میسازد، اتخاذ کند».
سایردیدارهای امیر عبد اللهیان
دیدار با نجیب میقاتی نخست وزیر لبنان یکی دیگر از برنامههای سفر وزیر امور خارجه در مونیخ بود.
امیرعبداللهیان در این دیدار بر پیوندهای عمیق دوستی بین دو ملت و کشور تاکید کرد و مساعی همه کشورها برای کمک به ثبات و امنیت داخلی لبنان و عدم مداخله کشورهای ثالث در مسائل داخلی لبنان برای پیشبرد دستور کار سیاسی خود را ضروری دانست.
وزیر امور خارجه با مرور ابعاد مختلف روابط به ویژه در ابعاد اقتصادی، فرهنگی و سیاسی، بر لزوم پیگیری اجرای توافقات قبلی بین دو کشور برای ارتقای روابط در عرصه های
مختلف تهران و بیروت تاکید کرد.
نجیب میقاتی نخست وزیر لبنان هم در این دیدار با ارائه گزارشی از آخرین تحولات این کشور، از حمایت های ایران از دولت و مردم لبنان تقدیر و خاطر نشان کرد: مردم و دولت لبنان حمایت های ایران از ثبات و آرامش در لبنان را فراموش نخواهند کرد.
وی همچنین بر تعهد دولت لبنان برای توسعه و گسترش روابط پایدار با همه کشورهای اسلامی به خصوص کشورهای مهم و تاثیرگذار در عرصه منطقه تاکید و ابراز امیدواری کردکه شاهد توسعه و گسترش بیش از پیش روابط بین تهران و بیروت باشیم.
وزیر امور خارجه در دیدار با “خوسه مانوئل آلبارز” همتای اسپانیایی خود با بیان این که گفتگوها در وین به نقطهای رسیده که نیازمند اتخاذ تصمیمات سیاسی طرف غربی برای رسیدن به توافق است، گفت: آلمان، فرانسه و انگلیس باید به نقش خود به عنوان اعضای برجام توجه و تلاش کنند تا حقوق و منافع مشروع ایران رعایت شود.
وزیر امور خارجه از محموله کمک واکسیناسیون ارسالی از سوی اسپانیا برای مردم افغانستان و آوارگان این کشور قدردانی کرد.
امیرعبداللهیان درباره روابط دوجانبه تهران و مادرید تاکید کرد: شایسته است مسیر همکاری ها را تسریع کنیم و به ویژه در حوزه دارویی و حفظ منابع آبی و در حوزه انرژیهای نو و تجدیدپذیر، حمل و نقل ریلی و هوایی زمینههای خوبی برای گسترش روابط وجود دارد.
وزیر خارجه اسپانیا هم با ابراز خرسندی از فرصت دیدار با همتای ایرانی خود، از میزبانی ایران از آوارگان افغانستانی قدردانی و آمادگی کشورش را برای همکاری در حوزه کمک رسانی به آوارگان افغانستانی اعلام کرد.
آلبارز خاطر نشان کرد: اراده مادرید برای حفظ و ارتقای روابط در ابعاد مختلف به ویژه اقتصادی در دوره تحریم سخت بود ولی تصمیم گرفتیم در ایران بمانیم و این نشانگر اهمیتی است که ایران برای دولت و مردم اسپانیا دارد.
وی همچنین با اشاره به ریاست دوره اسپانیا بر اتحادیه اروپا در نیمه دوم سال جاری میلادی، بر آمادگی مادرید برای تعامل و همکاری و رایزنی با تهران در دوره ریاست بر اتحادیه اروپا به خصوص در مورد مسائل منطقه تاکید کرد.
وزیرخارجه کشورمان در دیدار با همتای نروژی اش هم آمادگی ایران رابرای میزبانی هیات نروژی در سطح معاون وزیر امور خارجه این کشور به منظور هماهنگی و پیگیری روند توسعه روابط اعلام کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان ضرورت پیگیری روابط تجاری و اقتصادی ایران و نروژ به موازات و مستقل از مذاکرات وین را یادآور شد و تاکید کرد: میتوانیم در چند حوزه به ویژه صنعت نفت و گاز، کشاورزی، انرژی های تجدید پذیر و شیلات همکاری ها را گسترش دهیم.
امیرعبداللهیان افزود: خوشبختانه اسناد پایه ای و توافقات خوبی از گذشته بین دو کشور امضا شده است و مبنای درستی برای گسترش همکاری ها وجود دارد که نیازمند پیگیری جدی و اجرایی شدن این توافقات می باشد.
وزیر امور خارجه با اشاره به موقعیت راهبردی کشورمان، مسیرهای ترانزیت جنوب و شمال را ظرفیتی برای تسهیل دسترسی کشورهای اروپایی از جمله نروژ به منطقه آسیای مرکزی و قفقاز توصیف کرد.
خانم آنیکن هویتفلد هم با استقبال از دعوت همتای ایرانی خود برای سفر به تهران، لزوم استمرار رایزنی ها و مشورتهای سیاسی بین تهران و اسلو و تبادل هیات ها برای پیگیری توسعه روابط را مورد تاکید
قرار داد.
وی در بخش دیگری از این دیدار با اشاره به اوضاع افغانستان و وضع بغرنج مردم این کشور به خصوص کودکان و زنان افغانستان، از اقدامات ایران در کمک به مردم این کشور و میزبانی آوارگان افغانستانی تقدیر کرد.
وزیر امور خارجه نروژ همچنین ابراز امیدواری کرد که با حصول توافق در مذاکرات وین شاهد آغاز فصل جدیدی از روابط اقتصادی با ایران باشیم و نروژ برای گسترش همه جانبه و بدون محدودیت روابط با ایران آمادگی کرد.
وزیر خارجه کرواسی هم در دیدار امیرعبداللهیان بر آمادگی این کشور برای توسعه و گسترش همکاریهای اقتصادی با ایران تأکید کرد.
وزرای امور خارجه ایران و کرواسی در این دیدار در باره توسعه و گسترش روابط دوجانبه و برخی مسائل مورد اهتمام مشترک در عرصه منطقه ای و بین المللی گفتگو و تبادل نظر کردند.
وزیر امور خارجه کشورمان با ابراز تاسف از عدم برگزاری طولانی مدت کمیسیون مشترک اقتصادی بین دو کشور در سال های گذشته، تاکید کرد: مکانیسم برگزاری منظم کمیسیون مشترک اقتصادی بین ایران و کرواسی باید فعال شود تا روابط خوب سیاسی دو کشور در عرصه اقتصادی با توسعه و گسترش همه جانبه روابط بین تهران و زاگرب تبلور و نمود پیدا کند.
گردان گرلیچ رادمن وزیر خارجه کرواسی هم با ابراز خرسندی از دیدار با همتای ایرانی خود، بر آمادگی این کشور برای توسعه و گسترش همکاری های
اقتصادی در همه زمینه ها به ویژه در برخی حوزه های دارای مزیت نسبی برای دو کشور از جمله عرصه مواد غذایی با توجه به صنعت قوی حلال در کرواسی تاکید کرد.وزیر خارجه کرواسی همچنین با توجه به پیشینه روابط خوب فرهنگی بین دو کشور، آمادگی این کشور را برای توسعه و ارتقای همکاری های فرهنگی از جمله در حوزه گسترش ترویج و آموزش زبان در دو کشور
ابراز داشت.