رشد ساخت داخل تجهیزات صنعتی
برای ساخت بار اولی تجهیزات پتروشیمی از هولدینگ‌ها نیازسنجی صورت می‌گیرد و با توجه به ظرفیت بالایی که وجود دارد امید است آن‌ها همراهی بیشتری انجام دهند.

مهیار نادری مسئول امور توسعه کسب و کارها و دبیر همایش دانش بنیان صنعت پتروشیمی با اشاره به طرح‌های توسعه دانش‌بنیان شرکت ملی پتروشیمی گفت: در گذشته ما قرارداد ساخت بار اول بازوی بارگیری کرایوژنیک را با هماهنگی معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری به سرانجام رساندیم و برای سایر اقلام هم از طریق هولدینگ‌ها نیازسنجی صورت خواهد گرفت و پس جمع‌بندی اقلام مورد نیاز با هماهنگی معاونت علمی به یک سری قرارداد با شرکت‌های دانش‌بنیان منجر می‌شود.

وی با بیان اینکه الآن در مرحله شناسایی نیازها هستیم، افزود: مثلاً ما الآن می‌دانیم کمپرسور مورد نیاز هست اما اگر شما مشخصات خاصی را بخواهید باید به سراغ متقاضی بروید تا با توجه به شرایط، ظرفیت و خوراکی که می‌خواهد استفاده کند محصول را بسازید و الآن ما در مرحله مشخص شدن نیازها هستیم.

نادری با اشاره به اینکه رهبری به طور ویژه بر دانش‌بنیان کردن صنعت نفت و گاز و پتروشیمی تأکید داشتند، تصریح کرد: هولدینگ‌ها باید بیایند کمک و همکاری کنند و بدون همکاری آن‌ها به نتیجه دلخواه نخواهد رسید. آن چیزی که ما انتظار داریم این است که هولدینگ ها بیش از این همراهی انجام دهند و با توجه به پای کار بودن شرکت‌های دانش‌بنیان و معاونت علمی، امید داریم که این اتفاق بیافتد.

مسئول امور توسعه کسب و کارهای دانش بنیان افزود: در بحث ساخت بار اول ملاحظات مالی برای ما اولویت ندارد، یعنی هدف اول این است که ما به خودکفایی و ساخت با کیفیت محصول در داخل برسیم و امتیازات و تضامینی هم، از جمله بند «د» و «الف» ماده ۱۸ قانون بودجه، برای کمک به ساخت بار اول کالاهای دانش‌بنیان در نظر گرفته شده است.

نادری گفت: شرکت ملی صنایع پتروشیمی اولین شرکتی بود که با توجه به تأکیدات قبلی مقام معظم رهبری در حوزه دانش‌بنیان ها وارد و بیمه توسعه کسب و کارهای دانش‌بنیان را هم راه‌اندازی شد، شرکت پژوهش و فناوری را هم که ما از قبل داشتیم و دو لایسنس( دانش فنی) GTPP و MTP را آنجا شروع کردند.

از طرفی هم در تجهیزات ما وارد شده‌ایم که ظرفیت بسیار خوبی از سوی شورای عالی امنیت ملی هم در اختیار ما گذاشته شده است و این ظرفیت را می‌دهد که بر اساس تقاضا، بدون تشریفات مناقصه، ساخت را به سمت توانمندترین سازنده ببریم.

خبر دیگر اینکه یک شرکت دانش‌بنیان موفق شده است تا ابزارآلات مختلف مورد استفاده در صنایع نفت و پتروشیمی را بومی‌سازی کند.

حسام سلیمانی مطلق مدیرعامل یک شرکت دانش‌بنیان گفت: صنایع بزرگ نفت و گاز کشور نیازهای متنوعی دارند که پیش از این تنها از طریق واردات تأمین می‌شد. در سال‌های اخیر شرکت‌های دانش‌بنیان تلاش کرده‌اند تا این محصولات را بومی‌سازی کنند ما هم به عنوان یک مجموعه دانش‌بنیان، نیازهای مختلف شرکت‌های بزرگ را بررسی کرده‌ایم و بر اساس این نیازها، محصولات فناورانه‌ای را بومی‌سازی کرده‌ایم.

مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان افزود: شرکت‌های فعال در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی به ابزارآلات مختلفی نیاز دارند که بعضاً باید از آلیاژها و مواد خاصی ساخته شود و ما این ابزارها را تولید می‌کنیم.

یکی از محصولات، یک آچار هیدرولیک برای پیچ و مهره با یک گشتاور مشخص است این محصول در کشور ما بیشتر در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی کاربرد دارد البته در صنایعی مختلف دیگری مانند فولاد سازی، صنایع نیروگاهی و کشتی‌سازی هم از این محصول استفاده می‌شود.

وی بیان کرد: این محصول یک کالای مصرفی است و پیش از این به صورت کامل از خارج کشور وارد می‌شد این نوع از آچار باید از مواد خاصی تولید شود تا بتواند سطح بالای از فشار را تحمل کند این آچار پس از مدتی باید جایگزین شود و به همین دلیل یک محصول مصرفی محسوب می‌شود.

سلیمانی مطلق، ضمن توضیح مراحل تحقیقاتی مختلف انجام گرفته بر روی این محصول، گفت: در حال حاضر این آچار هیدرولیکی با قیمتی در حدود ۵۰ درصد ارزان‌تر از نمونه مشابه خارجی در داخل کشور، عرضه می‌شود.

فعال دانش‌بنیان افزود: در حال مذاکره هستیم تا خرید نمونه مشابه خارجی این محصول ممنوع شود با توجه به وجود نمایندگی محصول وارداتی در کشور، این کار بسیار سختی است.

در حال حاضر خوشبختانه شرکت ملی گاز، تنها از محصول ایرانی استفاده می‌کند و استفاده از نمونه مشابه خارجی را ممنوع کرده است با این همه زمان زیادی لازم است تا دیگر واحدهای تابعه وزارت نفت هم، از این مسئله تبعیت کنند و استفاده از کالای ایران‌ساخت را جایگزین خرید آچار هیدرولیکی خارجی کنند.

وی با اشاره به چالش‌های پیش‌روی شرکت‌های دانش‌بنیان، گفت: امیدوار هستیم با کمک معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری، شرکت‌های مختلف را مجاب کنیم که محصولات ایرانی را جایگزین نمونه مشابه خارجی کنند زیرا هم قیمت کمتری دارند و هم از لحاظ کیفیت از سطح بالای کیفی برخوردار هستند.

همچنین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اعلام کرد: ۲۰۰ مجموعه دانش بنیان و غیر دانش بنیان در مسیر بومی‌سازی محصولات گلوگاهی و تحریمی صنعت پتروشیمی فعالیت می کنند تا نیاز این حوزه را برطرف سازند.

یکی از راه‌های اثرگذار در توسعه فناورانه کشور در روزهای سخت اقتصادی و اعمال تحریم‌ها، استفاده از ظرفیت داخلی و دانشی جوانان و متخصصان کشور است.‌کسانی‌که توان کافی برای کمک به ایران در گذر از این روزها و رساندن کشور به قله‌های پیشرفت و توسعه یافتگی را دارند.

یکی از نقاط کلیدی و حساس کشور که نیاز به استفاده از این توان تخصصی دارد، صنایع کشور است صنایعی که طی سال‌های اخیر با کمک همین دانش بومی، مسیر نوینی را برای توسعه علمی و فناورانه خود یافته‌اند.‌اما شاید برگزاری رویدادهای فناورانه یکی از بهترین و مؤثرترین راه‌ها برای تسهیل مسیر ورود دانش، تحصص و فناوری به صنایع باشد. بر همین اساس نیز صنعت پتروشیمی دو سالی است میزبان «رویداد هدفمند حمایت از ساخت داخل» است.

رویدادی که توسط ستاد توسعه فناوری‌های حوزه آب و انرژی برگزار می‌شود و فرصتی مناسب برای اثبات نقش دانش، خلاقیت و تخصص شرکت‌های دانش‌بنیان به کشور است.

دومین دوره این رویداد، منجر به جذب و مشارکت بیش از ۲۰۰ شرکت دانش‌بنیان و غیر دانش‌بنیان، اعم از سازندگان و تامین‌کنندگان کالاها و خدمات شد در این رویداد ۷۰ تفاهم‌نامه همکاری به امضا رسید تا تولید و بومی سازی کالاها و خدمات گلوگاهی و مبتنی بر تحریم‌ها در کشور شتاب گیرد.

این تفاهم‌نامه‌ها بیش از ۶۰ هزار میلیارد ریال ارزش افزوده برای کشور به همراه داشته است آمارها گواهی می‌دهد که تعداد تفاهم نامه‌ها با دانش‌بنیان‌ها نسبت به پارسال سه برابر، ارزش قراردادهای منعقد شده هشت برابر و تعداد شرکت‌های حاضر سه برابر رشد داشته است.

نسخه مناسب چاپ