پیشنهادهایی برای رونق اقتصادی خوزستان
شهرستان‌های شمال و شمال‌شرق استان خوزستان مناطق کوهستانی با قله‌های برفگیر در برخی از آن‌ها و آب‌وهوای مناسب و خنک را در برمی‌گیرند که عبارتند از باغملک، ایذه، لالی،‌ سردشت، دزفول، مسجد سلیمان، اندیکا، رامهرمز و دزپارت (دهدز)، که رودخانه‌های زلال و فرحبخش دارند به دلیل حفر چاه‌های عمیق و نیمه‌عمیق قانونی و غیرقانونی و بدون برنامه‌ریزی، متأسفانه خشک شده‌اند و فقط نام‌شان در قباله‌های قدیمی خودنمایی می‌کند و چون در دامنه زاگرس واقع شده‌اند، گهگاه بارندگی‌های کمی و به اندازه‌ای که نان «تیری»، (یک نوع نان محلی خشک شده) ساکنان آن‌ها را خیس کند، می‌بارد و خشکسالی‌های سال‌های اخیر چهره مردم این مناطق را از نظر بی‌آبی و تشنگی رنجانده است. این شهرها از نظر راهسازی و راهداری بسیار در مضیقه‌اند که باید پیگیری شود، زیرا بهترین مکان‌های گردشگری و تفریحی در طول سال هستند و پیامد رفع مشکلات آنها، اشتغال‌زایی و امید به زندگی در روستاهای مسیر برای فروش فرآورده‌های گوشتی و لبنی آن‌ها است.

باغملک: الف، محور باغملک ـ صیدون ـ دهدشت در کهگیلویه و بویراحمد که کم‌عرض است و باید شانه‌سازی، عریض و مرمت شود، به‌عنوان نظامی‌ترین جاده‌ای که در عصر باستان از شوش دانیال به تخت‌جمشید می‌رفته است. ب، تعریض محور باغملک ـ میداود ـ دالان ـ پتک ابوالفارس به بهبهان. ج، محور بخش همسایه «صبح» و «پسین» و نزدیک به هم میداود باغملک به رود «زردماشین» در رامهرمز به مسافت ۵ کیلومتر که اگر بزرگراه شود، با توجه به استخرهای طبیعی و مصنوعی رودخانه اعلا می‌تواند مردم دودزده و گرمازده شهرهای درگیر آلایندگی خوزستان را به آنجا بکشاند تا هم بوی معطر برنج چمپای میداود به آنها بخورد و هم از جاذبه‌های رودخانه لذت ببرند و هم شمیم خوش گل‌بوته‌های کرفس و چویل کوه «منگشت» به مشام آنها برسد که بهترین اشتغال‌زایی برای ساکنان آن مناطق محروم است.

محور ایذه به چهارمحال و بختیاری: حدود ۳۵ سال است که مردم ایذه چشم به راه احداث تونل «اژگیل» هستند، شاید مسافرین استان‌های دیگر و مردم منطقه از گردنه مرگبار «سراک» نجات پیدا کنند.

لالی: که شهرستان بن‌بستی است، با ایجاد بزرگراه الیگودرز در استان لرستان به لالی، اندیکا، ایذه، مالمیر و شوشتر حدود ۳۰۰ کیلومتر به تهران نزدیکتر می‌شوند که تداعی جاده اتابکان لر کوچک به لر بزرگ است که در صدها سال پیش در آنجا حکمرانی می‌کردند و می‌توان شگفتی‌های دیدنی کوه‌های بختیاری را به همه نشان داد، الان نزدیک به ۳۰ سال است که کارهای مطالعاتی آن انجام شده است.

مسجد سلیمان و اندیکا: الف، استاندارد کردن محور مسجدسلیمان، اندیکا، للرکُنک و چلو به «بازفت» در چهارمحال و بختیاری، از نظر عریض و همسطح کردن، شانه‌سازی و نصب تابلوهای راهنمائی و رانندگی.

ب: استانداردسازی محور اندیکا، کوشک، دره قیر به پیون ایذه، از نظر عریض و شانه‌سازی و سایر اقدامات لازم.

ج: استانداردسازی محور مسجدسلیمان ـ مرغای ایذه از نظر قانون راهداری.

تبدیل جاده مرگ‌بار ماهشهر ـ رامهرمز و باغملک به بزرگراه که یکی از خطرناکترین جاده‌های کشور است و با جاده «ولز» انگلستان برابری می‌کند و می‌توان جاده قدیمی خلف‌آباد (رامشیر) برای برگشت از ماهشهر به رامهرمز را مرمت کرد و معدن «کوپال» رامهرمز و ارتفاعات شمال رامشیر با تأمین زیرساخت‌های آن جاده، می‌تواند کمک زیادی کند تا از دلهره رانندگان و خانواده‌های چشم انتظار آن‌ها بکاهد و اشک شادی را به جای اشک مصیبت آورد، تا دیگر شاهد صورت‌های خراشیده خواهران و مادران افراد

جان‌باخته نباشیم.

بی‌شک اگر سازمان دامپزشکی کشور و وزارت جهاد کشاورزی دست همت خود را برای رونق دامپروری و تقویت افراد علاقه‌مند به آن به کار ببرند و با بازاریابی‌های جهانی و علوفه دام نیم‌بها از آنها حمایت کنند، بار دیگر شاهد تردد قوچ‌‌ها و پازن‌های «سرشلار» و یا سرپرست، جلوی گله‌ها خواهیم بود و بیشترین سهم را در جهت اشتغال‌زائی در تولید جهانی گوشت و پشم و لبنیات و پوست خواهیم داشت و تأمین‌کننده نیازهای استان خوزستان و استان‌های همجوار خواهیم بود. ضمن آن‌که ایجاد صنایع با آلایندگی کم در مناطق یاد شده می‌تواند نوازشی باشد برای برگ‌های درختان بلوط کوه‌ها و باغ‌های باغملک منطقه و ایجاد سردخانه در ارتفاعات «قلعه‌تل» با هدف حفظ فرآورده‌های کشاورزی مانند سیر و پیاز مناطق رامهرمز و میداود که آن هم می‌تواند بسیار راهگشا باشد.

بیت‌اله بابادی ـ اهواز

نسخه مناسب چاپ