شیوع سویه جدید اُمیکرون باعث شد تا کارشناسان تزریق هر سه دُز واکسن کرونا را برای پیشگیری از ابتلا به این سویه، لازم و ضروری اعلام کنند. آنها معتقدند با وجود قدرت بالای سرایتپذیری سویه اُمیکرون در مقایسه با دیگر سویههای ویروس کرونا، تزریق دُز سوم واکسن میتواند میزان مرگومیر یا ابتلا به نوع شدید بیماری را تا ۸۰ درصد کاهش دهد. اما آیا ضرورتی هم برای تزریق دوز چهارم واکسن کرونا وجود دارد؟
واقعیت این است که در حال حاضر نمیتوان بهطور قطعی به این سوال پاسخ داد. با این حال بعضی از کارشناسان معتقدند که برای ایجاد ایمنی مناسب در برابر سویههای جدید بیماری، تزریق دُز چهارم هم لازم است.
پژوهشهای مقدماتی در این زمینه نشان داد که با تزریق دُز چهارم پادتنهای موجود در بدن پنج برابر تقویت میشوند. با این حال در میان افرادی که برای چهارمین بار هم واکسینه شدهاند، موارد ابتلا به اُمیکرون مشاهده شده است. به همین دلیل محققان خاطرنشان کردهاند که افزایش میزان پادتنها بهدنبال دریافت دُز چهارم، لزوما به معنای ایمنی بیشتر در مقابل سویه اُمیکرون نیست. اما با این وجود بعضی از کشورها تزریق دُز چهارم را برای سالمندان بالای ۶۰ سال، کادر درمان و افرادی با نقص سیستم ایمنی در اولویت برنامههای واکسیناسیون خود قرار دادهاند.
بنابراین میتوان گفت با وجود آنکه بسیاری از مراکز تحقیقاتی و پزشکی، تاثیر تزریق دُز یادآور واکسن را در کاهش خطر ابتلا و شدت علایم بیماری در سویه اُمیکرون تایید کرده اند، باز هم بهنظر میرسد تصمیمگیری در مورد تزریق دُز چهارم خیلی زود است. کارشناسان میگویند در حال حاضر باید تا تابستان یا پاییز آینده منتظر ماند و در این فاصله زمانی نتایج حاصل از تزریق دُز سوم و رفتار ویروس در مقابل آن را بررسی کرد.
code