هفته منابع طبیعی و آبخیزداری با شعار ایران سرسبز، ایران قوی، همه با هم،جهاد برای حفظ واحیای منابع طبیعی از امروز ۱۵ اسفند آغاز و تا ۲۲ اسفند ادامه خواهد داشت.
به گزارش خبرنگاراقتصادی اطلاعات، براساس برنامه ریزی صورت گرفته امروز ۱۵ اسفند به عنوان اولین روز این هفته، درختکاری برای ایران سرسبز، ایران قوی نام گذاری شده است. به همین ترتیب ۱۶ اسفند به نام منابع طبیعی، مسئولیت اجتماعی و همیاران طبیعت،۱۷ اسفند به نام منابع طبیعی،حفاظت وقانون،۱۸ اسفند به نام منابع طبیعی،فرهنگ ورسانه، ۱۹ اسفند به نام منابع طبیعی،آبخیزداری وکاهش مخاطرات طبیعی، ۲۰ اسفند به نام منابع طبیعی،خانواده وآموزه های دینی، ۲۱اسفند به نام منابع طبیعی،آموزش،پژوهش وفناوری و ۲۲ اسفند به نام منابع طبیعی،یادشهدا(هرشهیدهزارنهال)نام گذاری شده است.
رئیس سازمان جنگل ها،مراتع وآبخیزداری کشور دیروز درجمع خبرنگاران همزمان با آغاز هفته منابع طبیعی، از کاهش ۴۶ درصدی آتش سوزی درجنگل های کشورخبر داد.
وی با اشاره به برخی آمار درباره وضعیت منابع طبیعی اظهارداشت: بر اساس آمار به روز شده ۳ر۱۴ میلیون جنگل، ۳ر۲میلیون هکتاربیشه زار و درخت زار و ۳۲ میلیون هکتار اراضی در معرض بیابانی شدن وجوددارد.
مسعود منصور افزود: ما کشوری خشک و نیمه خشک هستیم. متوسط بارندگی کشور یک سوم متوسط جهانی و میزان تبخیر بیش از سه برابر متوسط جهانی است. ایران کشوری با پوشش کم جنگل است و سرانه جنگل کشور یک سوم متوسط جهانی است.
وی افزود: فرسایش آبی در کشور بر اساس پژوهش های انجام شده سالانه ۴ر۱۵ تن درهکتار است و قریب به ۲۵۰ میلیون متر مکعب حجم رسوباتی است که بر اثر فرسایش وارد دریاچه سدهای کشور وارد می شود.
رئیس سازمان جنگل ها،مراتع وآبخیزداری افزود: جنگل های ما در معرض تهدیدهای متعددی از جمله حریق، آفات و بیماری ها، قطع درخت و قاچاق چوب، تولید زغال و قطع درخت با هدف توسعه اراضی و تصرف قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۷۰ میلیون واحد دامی در مراتع کشور تعلیف می کنند که دو برابر ظرفیت مجاز استفاده از مراتع است، ادامه داد: نزدیک به ۲۷ میلیون هکتار عرصه کشور در پهنه سیل خیز قرار دارد که ۴۵۰ شهر و ۸ هزار و ۲۶۰ روستا و آبادی را در معرض تهدید قرار می دهد و در ۲۰ سال اخیر متوسط خسارت سیلاب در کشور بیش از ۴۰۰ میلیارد ریال بوده است.منصور بیان کرد: از ۴۰ هزار و ۴۰۰ رشته قنات در کشور ۵۰ تا ۶۰ درصد در معرض کم آبی و خشک شدن است که با اقدامات سازمان بخشی از این قنات ها احیا شده اند.
وی با بیان اینکه ۵۰ درصد دشت های ما در معرض فرونشست از ۱۰ تا ۳۰ سانتیمتر هستند، از تشکیل ۶ هزار پرونده قاچاق چوب طی سالجاری خبرداد و گفت: از ابتدای امسال تاکنون ۶ هزار مترمکعب چوب و ۶۸ هزار اصله درخت کشف و شناسایی و پرونده افراد متخلف به مراجع قضایی ارایه شده است.
معاون وزیر کشاورزی با اظهار اینکه با توجه به شرایط جنگلهای کشور هیچ مجوزی برای برداشت چوب و هیزم از جنگلها صادر نشده و تنها به صورت محدود اجازه استفاده از درختان افتاده و شکسته به روستاییان داده میشود، اظهارداشت: اکنون سازمان جنگلها تنها مجوز حمل چوب درختان باغی و زراعی را صادر میکند و برای چوبهای ضبط شده هم در یک فرایند فروش مجوز حمل میدهد.وی درباره احیای جنگل های زاگرس گفت: برای احیای جنگلهای زاگرس همانند ستاد احیای دریاچه ارومیه، ستادی تشکیل شده تا بتوانیم اقدامات لازم برای احیای این جنگلهای ارزشمند را انجام دهیم.
منصور درباره ساخت و سازهای غیرمجاز و توسعه گردشگری در منطقه آشوراده، تصریح کرد: هرگونه فعالیت توسعه گردشگری در منطقه آشوراده با هماهنگی و مجوز محیط زیست انجام میشود و در صورت هرگونه برنامه برای توسعه گردشگری باید ضوابط زیست محیطی با مجوز سازمان محیط زیست رعایت شود.
وی درباره وضعیت گرد و غبار جنوب کشور گفت: بخش عمدهای از منشا گرد و غبارهای استان خوزستان از سمت کشورهای همسایه است و باید با دیپلماسی فعال این کشورها هم برای مهار کانونهای گردوغبار اقدام کنند.
رئیس سازمان جنگل ها،مراتع وآبخیزداری منشا ریزگردها در داخل کشور را از کشورهای عربستان، کویت و عراق اعلام کرد و اضافه کرد: به طور قطع با هماهنگی مسئولان محلی استان خوزستان اقدامات لازم برای مهار ریزگردها انجام میشود.
وی درباره جایگاه جنگلها و مراتع با بیان اینکه طبق آمارها از هر هکتار جنگل ۵ر۲ تن اکسیژن و ۱۵۰۰ متر مکعب آب سبز تولید میشود و علاوه بر اینها ضریب نفوذ آب در خاک را ۴۰ برابر افزایش میدهد.در عین حال، از هر هکتار جنگل ۳۰۰ تن چوب تولید میشود که برای ۵ نفر اشتغال مستقیم ایجاد میکند.
این مقام مسئول درباره اهمیت مراتع کشور افزود: اکنون سالانه مراتع کشور ۵ر۱۰ میلیون تن علوفه تولید میکنند که این میزان برای تعلیف دام ۹۶۰ هزار خانوار از مراتع کشور است.وی با اشاره به اینکه سالانه هر هکتار مرتع، موجب کاهش ۴ تن فرسایش خاک میشود و از ۳ هزار میلیارد تومان خسارت ناشی از ریزگردها جلوگیری میکند، گفت:طبق ماده ۳۳ قانون، درصورتی که اشخاصی به حدنگاری ما ایرادی وارد کنند، میتوانند به شعب ویژه در دادگستری های استانها و کمیسیون رفع تداخل در ادارات کشاورزی استانها مراجعه کنند.
منصور درباره مجوزهای کسب و کار این سازمان، گفت: از تعداد ۲۹ خدمت ثبت شده سازمان جنگل ها برای ۴ مورد باید مجوز دریافت شود که طبق دستورالعمل قبل از ۱۸ اسفند روی سایت بارگذاری میشود.
وی افزود: در راستای اطفای حریق، ۴ مرحله اقدامات مدیریتی و پیشگیری درنظر گرفته شده است که این عوامل منجر به کاهش ایجاد آتش سوزی و مهار به موقع آنها شده است.رئیس سازمان جنگل ها،مراتع وآبخیزداری ادامه داد: نقشه اراضی که مستعد حریق هستند در کشور شناسایی شده است و با ایجاد مراکز مانیتورینگ، پیش بینی ها و پیشگیری های لازم انجام می شود و درصورت حریق با سرعت بیشتر و موثرتری اقدام صورت می گیرد.وی تصریح کرد: ۱۳۷ میلیون هکتار عرصه های منابع طبیعی در کشور وجود دارد که برای نظارت بر این اراضی ۶ هزار نفر بحث پایش را انجام می دهند و علاوه بر اطفای حریق زمینی، برای اطفای حریق هوایی هم مجهزتر شده ایم.
معاون وزیر کشاورزی ادامه داد: درسال جاری یگان اطفای حریق سازمان جنگل ها دارای ۳۰ بالگرد و دو هواپیما برای اطفای حریق هوایی است که این افزایش تعداد هلی کوپتر و بالگرد باعث کاهش و کنترل به موقع آتش سوزی ها در جنگل شده است.
وی گفت: ۱۰۰ هزار قلم وسایل اطفای حریق در سه سال گذشته در اختیار همکاران مان قرار گرفته که امسال هم ۱۰ هزار قلم دیگر در اختیار این بخش قرار گرفته است.منصور تاکید کرد: ۹۴ درصد عوامل آتش سوزی در جنگلها انسانی بوده که از این تعداد ۹۳ درصد آنها سهوی است. سازمان جنگلها به دنبال آن است که با فرهنگ سازی لازم از ایجاد آتش سوزی های سهوی که عمدتا توسط گردشگران صورت می گیرد، جلوگیری به عمل آورد.همچنین مشاور رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری از اجرای ۴۴۰۰ هکتار جنگل کاری (شامل نهال کاری و بذرکاری ) در قالب پویش ایران سرسبز از آذر امسال تاکنون در کشور خبرداد.رضا بیانی افزود: در هفته منابع طبیعی مردم میتوانند با مراجعه با ادارات منابع طبیعی در شهرستانها، نهال غیر مثمر و مثمر جنگلی برای کاشت در مناطق تعیین شده دریافت کنند و به این پویش بپیوندند.