به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، این سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا گفت که تحریمهای جدید علیه روسیه نباید تاثیری بر توافق احتمالی جدید با ایران داشته باشد.
وی تصریح کرد: تحریم های جدید آمریکا علیه روسیه به دلیل حمله آن به اوکراین به برجام مرتبط نیست و نباید هیچ تاثیری بر احیای احتمالی این توافق داشته باشد.
این مقام وزارت امورخارجه آمریکا افزود: ما برای بازگشت به اجرای کامل برجام به تعامل با روسیه ادامه میدهیم.
وی در ادامه با تکیه بر ادعاهای واهی مقامات آمریکایی درباره ماهیت برنامه هستهای کشورمان گفت که روسیه دارای منافع مشترک برای اطمینان از عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای است.
گروسی: بحث پادمانها سیاسی حل نمیشود
ازسوی دیگر، رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی اتمی پس از سفر یکروزهاش به تهران در نشستی خبری در وین اظهار داشت: بیانیه مشترک با ایران چراغ راهنمایی برای کار در هفت ماه آینده خواهد بود. در گذشته در بعضی مواقع موفق بودیم و بعضی مواقع موفق نبودیم، اما باید به کارمان ادامه دهیم. به روشنگری و شفافیت بیشتر ادامه خواهیم داد.
وی با اشاره به دیدارش با حسین امیرعبداللهیان گفت: من با وزیرخارجه ایران گفتگوی موفقی داشتم و فکر میکنم او قصد دارد برای انجام مذاکرات پایانی به وین سفر کند.گروسی ادامه داد: بحث پادمانها سیاسی حل نمیشود و من این کار را نمیکنم و به همین دلیل کارم را ادامه میدهم. چیزی که هست و در بیانیه مشترک آمده یک راه حل تصنعی نیست. آنها باید ما را تنها بگذارند تا با کمک کارشناسان دپارتمانها به کارمان برسیم.
وی درباره نظارتهای آژانس از تاسیسات سانتریفیوژ ایران در کرج گفت: میدانیم این تاسیسات کجاست و چندین بار از آن بازدید کردیم. دوربینهای خودمان را هم در آنجا نصب کردیم. ضبط دادهها انجام میشود و اگر بازگشتی به برجام باشد دادهها در اختیار آژانس قرار میگیرد.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه داد: از وقتی که توافق مربوط به برجام شروع به اجرا شود، تعهد آنهاست که اطلاعات در اختیار ما قرار گیرد اما اینکه دقیقا چه زمانی شود، مشخص نیست. لزوما در پایان مذاکرات هم نیست، اما این مساله هم در برجام مشخص میشود.
گروسی در پاسخ به این که شما قبلا میگفتید آژانس به خاطر محدودیتهایی که ایجاد شده کور شده است، اظهار نظرکرد: تا وقتی همه قابلیتهای خودمان که معتقدیم باید داشته باشیم را نداشته باشیم در وضع دشواری هستیم؛ اما میگویم که شرایط در حال تحول است و داریم به شرایط بهتر همکاری با ایران وارد میشویم. من انتظار جو همکاری بهتری دارم.وی گفت: بررسی اطلاعات دادهها چندماهی وقت میبرد و ظرف چند روز انجامشدنی نیست. قطعا بازبینی این تصاویر بیش از یک ماه زمان میبرد. ما چیزهایی را میبینیم که شاید برای کارشناسان ما سئوالبرانگیز باشد.
مدیر کل آژانس افزود: توضیحاتی که به من داده شده شاید قانعکننده نبود، چون میخواستیم پاسخ روشن داشته باشیم ،اما چیزی که آنجا نیست را نمیتوانیم ثابت کنیم. تردید ما هم در جای خود هست. نمیشود اسم این وضع را رضایتبخش یا غیررضایت بخش دانست. شرایط همینی است که هست.گروسی درپاسخ به این که در پایان پروسهای که برای حل و فصل مسائل گفتید اگر به نتیجه نرسید فرایند پایان مییابد، گفت: خیر پروسه ادامه دارد تا به نتیجه رضایتبخش یا نتیجه متفاوت برسیم. بله مهلت مصنوعی برای این مساله وجود ندارد، یعنی این که بگوییم تا عید پاک باید به نتیجه برسیم ،چنین چیزی نیست و این قابل پیشبینی نیست.
وی در پاسخ به این که یعنی تا پایان ژوئن به نتیجه میرسید، گفت: این که بخواهیم توافقهای دیگری را به توافق نهایی اضافه کنیم به کسانی دیگر بستگی دارد که بخواهند توافقهای دیگری را به آن اضافه کنند. در این مقطع میتوانم بگویم اکنون هرچیز که گفته میشود گمانهزنی است و باید اجازه دهید تا پیش رویم.
ویگفت: این که از روند همکاری با ایران در آینده چه پیشبینی دارم ارزشی در این مقطع ندارد. وظیفه دارم در این مقطع پیش بروم که مثل بازی بیلیارد است. اما معتقدم باید روی کارمان تمرکز کنیم تا ببینیم چطور میشود نتیجه گرفت. این که در نهایت پرونده بسته میشود یا نه به مذاکره کنندگان برجام برمیگردد نه من.
بیانیه مشترک ایران و آژانس
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی
۱۴ اسفند در تهران با محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی برای سومین بار در دولت سیزدهم دیدار و گفتگو کرد.
دو طرف پس از این دیدار که نزدیک ۲ ساعت به طول انجامید به میان خبرنگاران آمدند و اسلامی اعلام کرد که قرار است توافق دو طرف در قالب یک بیانیه منتشر شود. بر این اساس، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بیانیهای مشترک صادر کردند.
معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای شفافسازی پیرامون مسائل مطرح شده در سند GOVر۲۰۲۱ر۵۲ به تاریخ ۲۶ آبان۱۴۰۰
(۱۷ نوامبر ۲۰۲۱) بر روی بیانیه مشترک زیر به توافق رسیدند:
سازمان و آژانس با هدف حل و فصل موضوعات توافق کردند در ادامه همکاری خود همانطور که در بیانیه مشترک مورخ ۵ شهریور ۱۳۹۹ (۲۶ اوت ۲۰۲۰)بیان شده است، همکاریها و گفتگوهای بین خود را سرعت بخشیده و تقویت کنند.
در این زمینه، سازمان و آژانس درباره موارد زیر توافق کردند:
۱- سازمان حداکثر تا ۲۹ اسفند ۱۴۰۰
(۲۰مارس ۲۰۲۲ ) توضیحات کتبی مرتبط با آن دسته از سئوالات مطرح شده توسط آژانس در باره موضوعات مربوط به سه مکان که ایران به آنها نپرداخته است را به همراه اسناد پشتیبان مربوطه به آژانس ارائه خواهد کرد.
۲- ظرف دو هفته پس از دریافت توضیحات کتبی سازمان و اسناد پشتیبان مرتبط با آن، آژانس این اطلاعات را مرور و هر سئوالی در مورد این اطلاعات دریافت شده را به سازمان ارائه میکند.
۳- ظرف یک هفته پس از ارائه اطلاعات به سازمان توسط آژانس در باره هر سئوال دیگر در مورد این اطلاعات، آژانس و سازمان برای بررسی سئوالات در تهران تشکیل جلسه خواهند داد. برای هر مکان جلسات جداگانهای برگزار خواهد شد.
۴- مدیرکل در نظر دارد با انجام فعالیتهای مندرج در بندهای ۱ تا ۳ بالا و به دنبال ارزیابی مربوطه توسط آژانس، نتیجهگیری خود را پیش از برگزاری شورای حکام در خرداد ۱۴۰۱( ژوئن ۲۰۲۲ )
گزارش کند.