دادگاه لاهه برای بررسی جنایات جنگی روسیه تشکیل جلسه داد
سرویس خارجی: اولین جلسه دیوان بین‌المللی دادگستری لاهه به درخواست کی‌یف و با آغاز تحقیقات دادستان‌های دیوان کیفری بین‌المللی برای رسیدگی به اتهامات مربوط به جنایات جنگی روسیه در اوکراین، آغاز به کار کرد.

این پرونده بر تفسیر معاهده ۱۹۴۸ در مورد جلوگیری از نسل‌کشی که توسط هر دو کشور امضا شده، متمرکز است. روسیه حضور در جلسه استماع دادگاه را رد کرده بود و یک ردیف از صندلی‌های اختصاص داده شده برای وکلای روسی در دادگاه بین‌المللی دادگستری خالی ماند.«جوآن داناهیو» رئیس این دادگاه و قاضی آمریکایی گفت که سفیر روسیه در هلند به قضات اطلاع داده که دولت مسکو قصد شرکت در دادگاه را ندارد؛ با این حال جلسه بدون هیات روسی برگزار شد. از سویی سفیر روسیه در هلند که مقر دیوان بین‌المللی دادگستری در آن واقع شده، گفت مسکو قصد ندارد نمایندگانی به این جلسات بفرستد. یک عضو هیئت اوکراینی حاضر در جلسه دادگاه نیز گفت: خالی بودن صندلی‌های نمایندگان روسیه گویای خیلی چیزها است. وی افزود: آنها اینجا در مقابل دادگاه حضور ندارند اما در میدان جنگ هستند و علیه کشور من تهاجم به راه انداخته‌اند. پیشتر رئیس کمیسیون اروپا خواستار تحقیقات قدرتمند و شفاف درباره جنایات جنگی بالقوه حین حمله روسیه به اوکراین شده بود. اورزولا فون درلاین، در پاسخ به این پرسش که آیا به اعتقاد او روسیه در اوکراین مرتکب جنایات جنگی شده است، گفت: به نظرم باید یک تحقیقات قدرتمند و شفاف در خصوص این مساله باشد. فون درلاین تاکید کرد: ما باید این موضوع را کاملا شفاف و به دور از تردید بررسی کنیم. از سویی وزیر کشور انگلیس در نامه‌ای خطاب به اینترپل، خواستار تعلیق دسترسی روسیه به سامانه‌های این نهاد بین‌المللی شد. وزیر کشور انگلیس مدعی شد: روسیه سابقه سوءاستفاده از این سامانه‌ها را دارد و باید همین حالا برای حفاظت از شرافت اینترپل اقدام کنیم. وی گفت: انگلیس شانه به شانه اوکراین می‌ایستد. همچنین دولت انگلیس ۷۴ میلیون یوروی دیگر به اوکراین کمک کرد. این کمک که از طریق بانک جهانی ارائه خواهد شد، می‌تواند در تامین بودجه بخش دولتی، ادامه فعالیت بخش‌های حیاتی دولت، حمایت از شبکه‌های ایمنی اجتماعی و حقوق بازنشستگان اوکراین مورد استفاده قرار گیرد.

درخواست همسر زلنسکی

اولنا زلنسکا، همسر رئیس جمهوری اوکراین از ناتو خواست برای حفظ جان کودکان هم که شده منطقه پرواز ممنوع اعلام کند. این درخواست همسر زلنسکی به دنبال مرگ یک کودک ۱۸ ماهه در منطقه ماریوپل صورت گرفت. او در یک درخواست احساسی از رسانه‌های بین‌المللی، گفت حقیقت وحشتناک را در مورد چگونگی قتل وحشیانه کودکان توسط نیروهای روسی به اشتراک بگذارید. همسر ولودیمیر زلنسکی گفت: من از تمامی رسانه‌های بی طرف دنیا درخواست می‌کنم این حقیقت وحشتناک را بگویند که مهاجمان روس در حال کشتن کودکان اوکراینی هستند. او با انتشار تصویری از کودکان کشته شده، در توضیح عکس گفت: به مادران روسی بگویید پسرانشان اینجا در اوکراین چه می‌کنند؛ این عکس ها را به زنان روسی نشان دهید و بگویید شوهران، برادران و هموطنان شما در حال کشتن کودکان اوکراینی هستند؛ بگذارید بدانند که آنها شخصاً مسئول مرگ هر کودک اوکراینی هستند. وی افزود: زمانی که روسها می‌گویند نیروهایشان به مردم غیرنظامی آسیب نمی‌رسانند، این تصاویر را به آنها نشان دهید؛ چهره این بچه‌هایی که حتی فرصت بزرگ شدن هم به آنها داده نشد را به آنها نشان دهید؛ چند کودک دیگر باید بمیرند تا نیروهای روسی متقاعد شوند که حملات را متوقف کنند و مسیرهای بشردوستانه را باز کنند؟ در این حال ولودیمیر زلنسکی به طور مستقیم از شهروندان روسیه خواست به خیابان‌ها بیایند و علیه حمله مسکو به اوکراین اعتراض کنند و اگر سکوت پیشه کنند، در آینده با فقر و سرکوب مواجه می‌شوند. رئیس جمهوری اوکراین در یک برنامه تلویزیونی به روسی گفت: «شهروندان روسیه! این تقلا و درگیری فقط برای صلح در اوکراین نیست؛ این جنگی است برای کشور شما.» در چنین شرایطی سازمان ملل متحد اعلام کرد که از زمان آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، ۳۶۴ غیرنظامی در اوکراین کشته و ۷۵۹ نفر دیگر زخمی شده اند. کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد که احتمالاً ارقام واقعی به طور قابل توجهی بیشتر است.

پیشروی روسیه به سمت کی‌یف

مقام‌های نظامی اوکراین اعلام کردند که ارتش روسیه در حال پیشروی از سه طرف برای محاصره کی‌یف، پایتخت این کشور است. آنها همچنین از تلاش روسیه برای محاصره شهرهای شرق اوکراین از جمله سومی، خارکیف، چرنیهیف و میکولائیف خبر دادند. در این حال رئیس جمهوری روسیه اعلام کرد اوکراین باید به خواسته های ما پاسخ دهد و گرنه جنگ ادامه می‌یابد. ولادیمیر پوتین در گفت‌وگو با امانوئل مکرون رئیس‌جمهوری فرانسه، خواسته‌های خود را تکرار کرد و گفت که اوکراین باید به آن‌ها پاسخ دهد وگرنه جنگ ادامه می‌یابد. از سویی یک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا مدعی شد که ارتش روسیه از آغاز عملیات خود بیش از ۶۰۰ موشک به سمت اهدافش در اوکراین شلیک کرده است. همزمان مقام‌های آمریکایی مدعی شدند که مسکو در حال جذب سوری‌های ماهر در جنگ شهری برای نبرد در اوکراین است. در چنین شرایطی دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا در اظهاراتی خواستار بمباران مواضع روسیه با جنگنده‌های «اف-۲۲» با پرچم چین شد و در توجیه سخنان خود در استفاده از پرچم چین بر روی جنگنده‌های اف-۲۲ آمریکا گفت، در صورت انجام این کار، چین و روسیه با هم دعوا می‌کنند و ایالات متحده نظاره‌گر دعوای این دو کشور خواهد بود! از طرفی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا اعلام کرد، این مجلس در حال بررسی تصویب قوانینی برای ممنوعیت واردات نفت از روسیه بوده و کنگره این کشور به دنبال تصویب کمکی ۱۰ میلیارد دلاری به اوکراین است.

میانجیگری چین

وزیر خارجه چین ضمن اعلام آمادگی کشورش برای میانجیگری در راستای حل بحران اوکراین، گفت که نباید رابطه پکن-مسکو را علیه منافع سایر کشورها تلقی کرد. وانگ یی گفت که چین آماده است تا در صورت لزوم میان روسیه- اوکراین میانجیگری کند. وی ادامه داد: روابط روسیه -چین علیه کشورهای ثالث نیست و بر اساس اصل عدم جانبداری از بلوک بندی است. از سویی کرملین ضمن ابراز نارضایتی از مواضع رژیم صهیونیستی در قبال تحولات اوکراین، با پیشنهاد میانجیگری مقامات این رژیم برای حل بحران اوکراین مخالفت کرد. در این حال دبیرکل سازمان ملل متحد خواستار توقف فوری نبرد بین اوکراین و روسیه برای نجات جان غیر نظامیان شد.

گشایش ۶ کریدور بشر دوستانه

شش کریدور بشردوستانه در اوکراین برای خروج غیرنظامیان گشایش یافت. خبرگزاری «اینترفکس» به نقل از وزارت دفاع روسیه گزارش داد که به درخواست «امانوئل مکرون» رئیس‌جمهوری فرانسه کریدورهای امن از کی‌یف، ماریوپل، خارکیف و سومی باز خواهد شد. شبکه «راشاتودی» هم خبر داد که ارتش روسیه آتش‌بس موقت را به‌منظور ایجاد کریدورهای امن آغاز کرده و این آتش‌بس در شهرهای کی‌یف، ماریوپل، خارکیف و سومی اجرا می‌شود. مشاور رئیس جمهوری اوکراین هم گفت: مذاکرات با مسکو در مورد کریدورهای بشردوستانه ادامه دارد.

نسخه مناسب چاپ