خطای انسانی در ثبت معاملات اوراق اختیار‌ کاهش می‌یابد
مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: با بهره‌برداری از ‌‌سامانه اعمال مکانیزه اوراق اختیار فروش تبعی، دارندگان این اوراق می‌توانند مطابق موعدهای زمانی اعلامی در اطلاعیه بورس به طور شخصی و بدون نیاز به مکاتبه یا مراجعه حضوری به کارگزاری درخواست اعمال و نوع اعمال خود را ثبت کنند؛ به این ترتیب کل فرآیند اعمال به طور سیستمی از لحظه ارسال درخواست تا زمان اعمال طی خواهد شد.

سید مهدی پارچینی در گفتگو با پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) گفت: این مدیریت برای تسهیل شرایط استفاده‌کنندگان و کاهش خطای انسانی در رویه دستی که گاه با خطای انسانی همراه بود، با ایجاد کارگروهی شامل از مدیریت فناوری اطلاعات سبا، مرکز نظارت بر امنیت اطلاعات بازارسرمایه، شرکت‌های ارایه دهنده خدمات برخط، شرکت مدیریت فناوری، شرکت بورس و فرابورس و شرکت سپرده‌گذاری تشکیل داد و با کمک آنها سامانه «اعمال مکانیزه اوراق اختیار فروش تبعی» طراحی و پیاده سازی کرده است.

سیدمهدی پارچینی اضافه کرد: با بهره‌برداری از این سامانه دارندگان اوراق اختیار فروش تبعی می‌تواند مطابق موعدهای زمانی اعلامی در اطلاعیه بورس به طور شخصی و بدون نیاز به مکاتبه یا مراجعه حضوری به کارگزاری درخواست اعمال و نوع اعمال خود را ثبت کنند؛ به این ترتیب کل فرآیند اعمال به طور سیستمی از لحظه ارسال درخواست تا زمان اعمال طی خواهد شد.

در حال حاضر شرکت‌های کارگزاری در حال اخذ تاییدیه سامانه‌های خود از مدیریت فناوری سازمان هستند و انشاالله از ابتدای سال ۱۴۰۱ فرایند اعمال در سررسید کلیه اوارق اختیار فروش تبعی با استفاده از این سامانه اجرا خواهد شد.

پارچینی، استفاده از اختیار معامله فروش را یکی از ابزارهای مالی مورد استفاده توسط سرمایه‌گذاران خرد و صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک به منظور پوشش ریسک دانست و گفت: به این نحو که ناشر اختیار این حق را به دارنده اوراق اختیار فروش می دهد که در سررسید تعیین شده در صورتی که قیمت سهام کمتر از قیمت تضمین شده باشد، نسبت به فروش سهام خود به ناشر این اوراق با قیمت تضمینی، اقدام کند.

مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: از سال ۱۳۹۹ تاکنون سازمان بورس، سهامداران عمده عرضه‌کننده سهام در عرضه‌های اولیه را با هدف جلب اعتماد سرمایه‌گذاران خرد، ملزم به واگذاری اوراق اختیار فروش تبعی ضمنی با سررسید یک ساله و با نرخ تضمینی حداقل ۲۰ درصد کرده است. وی تصریح کرد: با توجه به گسترش استفاده‌کنندگان از ابزار مالیِ «اختیار فروش تبعی» و همچنین افزایش قابل توجه ناشران این اوراق با هدف بیمه سهام و یا تامین مالی که توسط سهامداران عمده شرکت‌ها انجام می‌شود، اکنون بنابر مصوبه اخیر هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار، این ابزار توسط بازارگردان ها نیز قابل استفاده خواهد بود.

پارچینی از مزیت‌های این سامانه به ارسال مستقیم درخواست توسط سرمایه گذار، کاهش خطای انسانی و امکان طی فرایند اعمال با تعداد قابل توجه در یک روز معاملاتی اشاره کرد. یادآور می‌شود؛ اختیارمعامله ها انواع اوراقی هستند که اختیار معامله یک دارایی را در آینده به سرمایه‌گذار می‌دهند. اوراق اختیار فروش تبعی که در ایران به عنوان بیمه کردن سهام از آن یاد می‌شود، در حقیقت، ابزاری است که به‌وسیله آن نوسانات و زیان سهام بیمه می‌شود.

عرضه‌کننده این اوراق شرکت (ناشر) و یا سهامدار عمده است که هدف آن‌ها ایجاد تضمین و اطمینان نسبت به سهام است.

یک کارشناس بازار سرمایه هم گفت: اگر اصلاح سقف گذاری قیمت گاز صنایع اتفاق نمی‌افتاد، امروز شاهد بروز نوسانات جدی، تحت‌تاثیر قرارگرفتن فعالیت صنایع تولیدی به دلیل افزایش قیمت ناگهانی گاز در اروپا بودیم. به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه(سنا)، حدود یک ماه گذشته بود که اصلاحیه‌ای در مورد تغییر فرمول قیمت‌گذاری سقف ریالی گاز صنایع با پیگیری‌های وزارت اقتصاد و سازمان بورس به منظور لحاظ شدن در بودجه ۱۴۰۱ با دستور رئیس جمهور به مجلس شورای اسلامی انجام شد.

حال پس از گذشت مدتی از این ماجرا شاهد آغاز تنش بین اوکراین و روسیه هستیم که این امر سبب افزایش چشمگیر نرخ گاز در اروپا شد، بسیاری از فعالان این حوزه معتقدند در صورتی که وزارت اقتصاد و سازمان بورس اقدامی در خصوص اصلاح سقف قیمت گذاری گاز صنایع انجام نمی‌دادند، اکنون صنایع وضع بدی را تجربه می کردند.

محمد خبری‌زاد در مورد آنکه اگر پیگیری‌های لازم درجهت تعیین سقف قیمت‌گذاری گاز صنایع از سوی وزارت اقتصاد و سازمان بورس انجام نمی‌شد افزایش ناگهانی نرخ گاز اروپا چه تاثیری می‌توانست بر صنایع بورسی بگذارد، اظهار کرد: افزایش ناگهانی ۵۵ درصدی نرخ هاب اروپا در پی تحولات ناشی از حملات نظامی روسیه به اوکراین نشان از اقدام به موقع وزارت اقتصاد و سازمان بورس در راستای اصلاح فرمول محاسباتی گاز خوراک و سوخت صنایع دارد. وی افزود: اگر اصلاح سقف گذاری قیمت گاز صنایع اتفاق نمی‌افتاد، امروز شاهد بروز نوسانات بی‌دلیل در هزینه صنایع و تحت تاثیر قرارگرفتن فعالیت‌ها و سودسازی آن‌ها به دلایل غیر موجه بودیم، به نظر می‌رسد به طور کامل این مسئله باید برای سال‌های بعد از ۱۴۰۱ هم اصلاح شود.

کارشناس بازار سهام تاکیدکرد: زیرا درصورت عدم اصلاح فرمول سقف‌گذاری نرخ گاز در سال‌های آتی صنایع تولیدی کشور از جمله فولاد، پتروشیمی‌ها، پالایشگاه‌ها و غیره با زیان جدی مواجه خواهند شد.

خبری‌زاد تصریح کرد: برای اصلاح فرمول سقف‌گذاری نرخ گاز دو راه‌حل‌ وجود دارد یا باید نرخ صادرات گاز در کشور خودمان معیار قرار گیرد یا آنکه وزن هاب گاز آسیا به نسبت اروپا بیشتر کنند.

وی بیان کرد: در صورت آنکه فرمول سقف قیمت‌گذاری گاز صنایع به درستی انجام پذیرد مزیت‌های سرمایه‌گذاری نیز برای سرمایه‌گذاران در راستای توسعه زیرساخت‌های گازی افزایش می‌یابد.

کارشناس بازارسرمایه ضمن امیدواری به شرایط آینده بازارسهام، گفت: اکنون باتوجه به ریسک‌های سیستماتیک اقتصادی و سیاسی سهامداران باید از هرگونه اقدام هیجانی خودداری کنند، همچنین براساس سیاست‌گذاری‌ها و تصمیمات اتخاد شده از سوی سازمان بورس و دولت، شرایط بازار سهام نسبت به قبل بهبود خواهد یافت.

کارشناس دیگر بازار سرمایه هم گفت: با توجه به مصوبه به‌موقع وزارت اقتصاد و سازمان بورس در مورد تعیین سقف خوراک پتروشیمی‌ها، افزایش بهای گاز اروپا فرصتی را برای افزایش عرضه و سود شرکت‌های پتروشیمی‌ ایجاد می‌کند.

همایون دارابی در گفتگو با ایرنا در واکنش به تغییر بهای گاز اروپا و احتمال اثرگذاری این اتفاق در بازار سرمایه ایران اظهارکرد: با توجه به پیگیری‌های انجام شده از سوی رئیس سازمان بورس و وزیر اقتصاد، مصوبه هیات دولت برای نرخ خوراک پتروشیمی سقف پنج هزار تومان اعلام شده است؛ بنابراین گران شدن نرخ گاز اروپا نمی‌تواند تاثیر زیادی را بر روند بازار داشته باشد.

وی ادامه داد: قیمت نفت تحت تاثیر این اتفاق افزایش پیدا کرد و حتی روز پنجشنبه تا به بیش از ۱۰۰ دلار رسید، بنابراین نرخ محصولات پتروشیمی‌ هم به تبع آن می‌تواند افزایش پیدا کند، چراکه قیمت متانول تابعی از قیمت بنزین است و محصولات پلی‌اتیلنی با بهای گاز خود را هماهنگ می‌کنند.

دارابی افزود: مصوبه تعیین سقف قیمت‌گذاری گاز صنایع از سوی وزارت اقتصاد و سازمان بورس به موقع بود زیرا مانع از آسیب به شرکت‌های پتروشیمی ‌شد.

کارشناس بازارسرمایه در پاسخ به این سئوال که با توجه به افزایش بهای گاز و نفت، در بخش عرضه محصولات در بازار سرمایه باید منتظر اتفاق خاصی باشیم یا خیر، اظهار کرد: از آنجایی که بسیاری از شرکت‌های مندرج در بازارسرمایه در حوزه ماده خام فعالیت دارند، وضع بهتری را خواهند داشت همچنین با توجه به اینکه منطقه CIS (دریای سیاه) منطقه مهمی‌ به لحاظ انرژی و تولید محصولات فولادی و فلزات رنگی است، عملا بازارسهام ما هم سهم مهمی‌در این شرکت‌ها دارند. وی تصریح کرد: به احتمال زیاد برای مدتی در این منطقه تحولات اقتصادی متوقف می‌شود که در این صورت فرصت بهره‌برداری برای منطقه «منا» یا خاورمیانه و شمال آفریقا بیشتر خواهد شد و شرکت‌های ما هم می‌توانند از خلاء رقبای روس و اوکراینی استفاده کنند.

دارابی گفت: با توجه به سقف مشخص تعیین شده برای خوراک پتروشیمی‌ها در این حوزه تغییر خاصی را شاهد نخواهیم بود و فعلا این وضعیت به نفع شرکت‌های بورسی است که در حوزه مواد خام و معدنی فعال هستند به عبارت دیگر در این فرصت پیش آمده شرکت‌ها عرضه و فروش بیشتری خواهند داشت.

نسخه مناسب چاپ