به گزارش ایرنا ، حمیدرضا تشیعی معاون نظارت بر بهره برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور ضمن اعلام این مطلب،ضمن تشریح آخرین اقدام های مقابله با بحران کم آبی در کلانشهرهای ایران افزود: براثر تداوم خشکسالی در ۱۴ سال اخیر و افزایش مصرف آب در بخش های مختلف، منابع آبی کشور در وضع بحرانی قرار گرفته و شرکت های آب و فاضلاب در سال های اخیر با چالش جدی در تامین آب آشامیدنی مواجه شده اند.وی ادامه داد: دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در ۳ سال گذشته به بررسی وضع تامین و توزیع آب آشامیدنی در کشور و احصای مشکلات مربوطه پرداخته که در پایان سال گذشته و براساس تحلیل های صورت گرفته، مشخص شد شمار زیادی از شهرهای کشور در تابستان امسال با مشکل تامین آب مواجه خواهند شد . نکته قابل توجه در این تحلیل، پیش بینی وقوع تنش آبی در ۱۲ شهر مرکز استان با جمعیتی افزون بر ۲۳ میلیون نفر بود.
وی تصریح کرد: به همین منظور، پیگیری وضع این ۱۲ شهر در قالب کمیته پایش وضع کلانشهرها در اولویت کاری قرار گرفت و نشست های ویژه ای برای برنامه ریزی گذر از بحران کم آبی تابستان برگزار شد.
وی با بیان اینکه در ۵ ماه گذشته شرکت های آب و فاضلاب حداکثر توان خود را برای گذر از بحران کم آبی انجام داده و فعالیت های خود را در پنج محور تامین، انتقال و توزیع آب، مدیریت تقاضا و مصرف، مدیریت کیفیت آب و آموزش و فرهنگ سازی متمرکز کرده اند، به تشریح فعالیت های صورت گرفته در ۱۲ شهر مواجه با تنش آبی پرداخت وگفت: حفر و تجهیز ۲۱۳ حلقه چاه جدید، خرید و اجاره۱۴ حلقه چاه و بهسازی ۲۶ حلقه چاه از جمله این فعالیت ها هستند.
وی همچنین اجرای ۶ پروژه ساخت یا بازسازی تصفیه خانه های آب، ساخت ۱۹۳ کیلومتر خطوط انتقال، توسعه و ساخت ۳۵۰ کیلومتر شبکه، ساخت چهار پروژه ایستگاه پمپاژ به ظرفیت ۵۴۱۰ لیتر در ثانیه، ساخت ۱۰ مخزن به ظرفیت ۳۱۱ هزار مترمکعب، تکمیل سه پروژه تله متری، اجرای یک پروژه آبرسانی از منابع آب سطحی و برق رسانی به چاه ها و سایر تاسیسات در ۱۲ شهر را از دیگر فعالیت های انجام شده برای مقابله با بحران کم آبی در کلانشهرها اعلام کرد.
خبر دیگری حاکیست: مدیرکل دفتر حفاظت و بهره برداری منابع آب وزارت نیرو هم اظهار داشت:استان های کرمان و فارس و حتی تهران با پدیده های کاهش بسیار بالا و غیراستاندارد آب
زیر زمینی مواجه هستند. همچنین فروچاله های به وجود آمده در استان همدان زیرساخت ها را تهدید می کند و شکاف های عظیم نشانگر رفتار ناشایست انسانها با منابع زیرزمینی است که با تداوم این روند مدنیت هم از میان خواهد رفت.
سید محمدعلی مصطفوی در گفتگو با ایرنا ضمن اعلام این مطلب با اشاره به اینکه آب موضوعی نیست که متولی آن فقط وزارت نیرو باشد، بلکه یک موضوع چند پروتکلی است، خاطرنشان کرد: بی توجهی به مناطق خشک و نیمه خشک که وابستگی به آب زیرزمینی دارد ،در جریان آب های سطحی اثرگذار است .این در حالی است که آب های زیرزمینی شرایط سخت ،سنگین و بحرانی را تجربه می کند و فریاد آب به اشکال مختلف بلند شده است . اینکه تصور شود دریای عظیمی از آب زیرزمین وجود دارد، درست نیست.
مدیرکل دفتر حفاظت و بهره برداری منابع آب افزود: بیشترین افت آب های زیرزمینی در دشت های کشور است. مثلا استان خراسان رضوی با بحران آب مواجه است .به طوری که بیشترین بحران آب مخزنی زیرزمینی در ۱۶ سال گذشته در این استان به وقوع پیوسته است.
وی ضمن اعلام این مطلب که برداشت زیاد از آب های زیرزمینی در ۴۰ سال گذشته، کیفیت آبهای زیرزمینی را تا ۵۰ درصد کاهش داده است ،گفت: در شرایط فعلی به بیش از ۶۰۰۰ روستای کشور با تانکر آبرسانی می شود، ضمن آنکه اکنون ۱۲ کلانشهر کشور با مشکل تامین آب آشامیدنی روبرو هستند.
نامبرده با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد آب زیرزمینی کشور در بخش کشاورزی که اکنون به طور سنتی اداره می شوند،به مصرف می رسد و متاسفانه فعالان کشاورزی کشور از شرایط نامطلوب منابع آبی کشور مطلع نبوده و برای آب ارزشی قائل نیستند.
چه آنکه به دلیل کم توجهی به ارزش منابع آبی، متاسفانه به تجهیز اراضی کمتر از ۵ هکتار به سیستم های نوین آبیاری توجه نمی کنیم.
مصطفوی با بیان اینکه در واردات کالاها و مواد اولیه مصرفی مورد نیاز در سایر بخش ها باید میزان و استاندارد مصرف آب مورد توجه قرار گیرد، گفت: باید از ورود محصولاتی که دارای مصرف بالای آب هستند، جلوگیری شود و از بهره گیری از بذوری که در عمل آوری، آب زیادی مصرف می کنند، پرهیز کنیم و زمین ها را زیر کشت آن نبریم.
وی اضافه کرد: تا زمانی که باور نکنیم در منطقه کم آبی قرار داریم، با رفتاری که امروز در بخش مصرف داریم، خطر جدی ما را تهدید می کند و امروز وقت آن است که مردم و مسئولان نگاه و رفتار خود را نسبت به مصرف و مدیریت منابع آب تغییر دهند.