… نسخهای را که از پزشک خود دریافت کردهاید و داروهای آن را خریدهاید، تمام و کمال و بدون دخل و تصرف مصرف کنید و به سلیقه خود چیزی از آنها را کنار نگذارید، شاید داروی اصلی شما همان باشد که کنار گذاشتهاید.
… در جمع خانوادگی که گروهی حضور دارند و بیشتر آنان از پزشکان متخصص هستند، شما که پزشک نیستید داعیه طبابت نداشته باشید و اجازه بدهید که آنها نظر بدهند.
… در مورد مراجعه به پزشک قبلاً تصمیم بگیرید و یا با مشورت افراد مطلّع، پزشکی را انتخاب و به او مراجعه کنید، زیرا مراجعه به پزشکان مختلف و گرفتن دستورات متفاوت آنها کاری غلط است و علاوه بر هدر دادن داروها، سردرگم میشوید که نسخه کدام پزشک را مصرف کنید؟
… در مراجعه به پزشک معالج شرح بیماری خود را دقیق و کامل برای او بازگو کنید و بدون خجالت، مشکلات پزشکی خود را شرح دهید، چون امکان تشخیص پزشک از گفتههای شما بیشتر میشود.
… به مجالس عزاداری و مساجد که میروید، از بردن سبد و تاج گل خودداری کنید و مبلغی را که برای خرید آنها میپردازید، به مؤسسههای خیریه معتبر بدهید و آنها بنرهایی را به محل میآورند و چنانچه مایل باشید، نام شما را هم مینویسند و کمکی را که پرداختهاید، صرف امور خیریه و درمان بیماران میکنند.
… از مأموران آب، برق و گاز که به منزل شما مراجعه میکنند، کارت شناسائی مطالبه کنید.
… در حضور میهمانان و جمع حاضران در مجلس، مستخدمان، کارگران و گارسنها را توبیخ و سرزنش نکنید، زیرا آنها هم برای خود شخصیتی دارند.
… با لباس و کفش و کیف گرانقیمت، کودکان خود را به مدرسه نفرستید و باعث آزار و اذیت کودکان دیگری که خانوادههایشان استطاعت مالی خرید چنین وسائلی را ندارند، نشوید.
… در استخدام کارگر و کارمند برای منزل و محل کار خود سعی کنید توسط فرد معتبری معرفی و ضمانت شوند و از صحت مدارک و نشانی کامل آنان آگاهی یابید.
… خانمها برای رفتن به مهمانیها از عاریه گرفتن لباس و جواهرات دیگران خودداری و فقط از آنچه که خود دارند، استفاده کنند، زیرا چه بسا آن اشیاء شناخته شده است و آبروی شما را میبرد.
… از داخل خودرو پوست میوه و دیگر ضایعات را به کوچه و خیابانها پرتاب نکنیم و محیط زیست را کثیف و آلوده نسازیم.
… از کودکان خود هنگامی که به میهمانی میروید، مواظبت کنید که به اشیاء و لوازم صاحبخانه دست نزنند و با آنها بازی نکنند و در این مورد بیتفاوت نباشید.
… در مکالمههای تلفنی با افرادی که نمیشناسید، اطلاعات خواسته شده را به آنها ندهید.
… بر سر میز شام و ناهار بخصوص در میهمانیها دندانهای خود را تمیز و خلال نکنید.
… با فردی که به شما بیاحترامی کرده و ناسزا گفته است، مقابله به مثل نکنید، چون شما هم اگر به او ناسزا و بد و بیراه بگوئید، تفاوتی با هم ندارید. خوبی را با خوبی و بدی را هم با خوبی جواب بدهید و مطمئن باشید که نتیجه میگیرید.
… در جمعهای خانوادگی و در میان میهمانان، موفقیتهای فرزندتان را به رخ دیگران نکشید و از تعریف و تمجید او صرفنظر کنید و موجب رنجش پدر و مادر و فرزندان سایر میهمانان نشوید.
… هدیهای را که برای شما آورده شده است، هرچقدر ساده و بیارزش باشد، در حضور آورنده باز و از آن تعریف کنید و مبادا بگوئید که من شبیه آنرا دارم، زیرا سبب رنجش او میشود.
… از دوستان و آشنایان سؤالهای نابجا نپرسید، مثل اینکه حقوق شما چقدر است و یا درآمد شما چه مقدار است؟
دکتر علی محسنی کاشانی