بازار برنج مازندران آبستن خیز دوباره قیمت ها
 

سرویس شهرستان ها: برنج به عنوان یکی از محصولات کشاورزی تا ۳ ،۴ سال گذشته قوت غالب اکثر ایرانیان محسوب می شد اما طی این مدت بنا به دلایل پیدا و پنهان مختلف، به یک محصول یا بهتر است بگوئیم به یک کالای لوکس بدل شده است به نحوی که اکنون برای تهیه یک کیلوگرم برنج ایرانی نسبتا خوب،باید بیش از ۸۰ هزار تومان هزینه کرد و به طور حتم با شرایط حاکم در شالیزارها و چنبره دلالان در این بازار، باید منتظر قیمت های بیش از پیش نجومی باشیم.

موعد و فصل برنج کاری

کم کم در استان مازندران آغاز می شود که به دلیل افزایش زیاد دستمزد کارگر وهمچنین بهای ادوات و تجهیزات لازم در پروسه برنج کاری،قیمت تمام شده این محصول باردیگر افزایش چشم گیری را تجربه خواهد کرد.

البته در این میان شالیکاران مازندران به خاطر برابری نسبی هزینه تمام شده برنج کاری با بهره گیری از کارگر با انجام این کار به طور مکانیزه، ترجیح می دهند از نشاء مکانیزه بهره بگیرند ولی در هر صورت با توجه به افزایش زیاد هزینه تولید برنج چه به طور سنتی و چه به طور مکانیزه ،به ناچار باید باردیگر منتظر قیمت های سرسام آور برنج باشیم.

تنها کاری که کشاورزان در کشت مکانیزه انجام می دهند این است که با بانک های نشاء جهت تامین نیازشان قرارداد می بندند ، ولی کم بودن تعداد بانک های نشاء از یک سو و تقاضای زیاد کشاورزان به خاطر دغدغه کمبود کارگر نشاکار و یا افزایش دستمزدشان سبب شده است تا امسال بانک های نشاء برای هر هکتار ۱۰تا ۱۲میلیون تومان با کشاورزان قرارداد ببندند ؛ رقمی که اگر چه نسبت به سال گذشته در هر هکتار ۲تا سه میلیون تومان بیشتر شده است اما در محاسبه کشاورزان نسبت به نشای سنتی این رقم تقریبا برابر اما به مراتب کم دغدغه تر است.

دستمزد روزانه هر کارگر

حرفه ای نشاکار پارسال در خزانه برای انتقال بوته های نشاء ۷۰۰هزار تومان و برای نشا کاری هم تا ۶۰۰هزمان تومان بود. به عبارتی سال گذشته برای هر هکتار با احتساب هزینه های خزانه گیری و انجام نشاکاری سنتی توسط ۱۵کارگر حدود ۱۱میلیون تومان هزینه می شد که اگر امسال ۲۰درصد هزینه را بالاتر در نظر بگیریم به ۱۳تا ۱۴میلیون تومان افزایش می یابد.

اگر چه هزینه‌های بانک نشاء برای سال زراعی جاری افزایش ۲۵تا ۳۰درصدی نسبت به سال گذشته دارد و برای هر هکتار ۱۰تا ۱۲میلیون تومان می رسد ، اما خطرات و

هزینه های خزانه گیری به روش سنتی و تجربه پرداخت هر نشاکار تا ۶۰۰هزار تومان در سال گذشته سبب شده است تا امسال بیشتر شالیکاران بدون توجه به مبلغ قرارداد به کشت مکانیزه روی بیاورند.

یکی از شالیکاران بخش

لاله آباد بابل مبلغ قرارداد کشت مکانیزه برنج را امسال بالا توصیف می کند و در گفتگو با ایرنا، می گوید: اگرچه تامین و پرداخت این مبلغ به دلیل کمبود نقدینگی کشاورزان سخت است ،اما محاسبه هزینه های خزانه گیری سنتی همراه با خطرات آب و هوایی برای عمل آوری و از همه مهم تر دغدغه کمبود کارگر نشاکار و احتمال افزایش دستمزدشان نسبت به سال گذشته سبب می شود تا تن به کشت مکانیزه بدهیم.

سید رحمان حسینی با بیان این که خزانه گیری مهم ترین مرحله از کشت و کار برنج است و اگر بوته شالی سالم تولید شود، دغدغه ای برای تولید وجود نخواهد داشت ،

می افزاید : امسال به دلیل شرایط آب و هوایی تقریبا سردی که البته هواشناسی هم پیش بینی کرده بود، بسیاری از خزانه های سنتی دچار مشکل رشد شده است.

وی با بیان این که پیک نشا کاری امسال مصادف با ایام ماه رمضان است و پیش بینی کمبود کارگر نشاکار و افزایش دستمزد در سال جاری با توجه به قیمت بالای برنج اصلا دور از ذهن نیست ،توضیح می دهد: برای نشا کاری سنتی در یک هکتار علاوه بر هزینه خزانه گیری و دغدغه های شرایط آب و هوایی نیاز به ۱۵نفر نشاکار است که اگر دستمزد ۷۰۰هزار تومان برای هر نفر را در نظر بگیریم باید حدود ۱۲میلیون تومان همراه با سه وعده غذای صبحانه ،ناهار و عصرانه پرداخت شود .

این کشاورز برنجکار گفت : از آن جایی که من ۲ماه پیش یعنی بهمن ماه سال گذشته قرار دادکشت مکانیزه را با بانک نشا بستم ، در هر هکتار ۱۰میلیون تومان بوده است اما این رقم در آخرین هفته سال گذشته و اکنون به ۱۲تا ۱۳میلیون تومان رسیده است.

یک شالیکار آملی هم با بیان این که افزایش قیمت برنج، هزینه کشت و کار شالی را در سال زراعی بیشتر کرده است، می گوید: من محصول برنج سفید درجه یک سال گذشته خود را هر کیلوگرم ۴۰هزار تومان فروختم ، اما اکنون بذر آن ۷۰هزار تومان قیمت دارد و این فقط به دلیل افزایش قیمت برنج است .

وی قیمت هر کیلوگرم پلاستیک برای پوشش خزانه برنج را هم ۴۵هزار تومان اعلام می کند و ادامه می دهد : این رقم نسبت به سال گذشته در هر کیلوگرم ۱۵هزار تومان بیشتر شده است. قیمت هر لیتر علف سوز که البته هنوز آن را خریداری نکرده ام به حدود ۳۰۰هزار تومان رسید و برای هر هکتار باید سه لیتر سم علف سوز برابر با ۹۰۰هزار تومان پرداخت کنیم.

افزایش کشت مکانیزه برنج تا ۱۵۰هزار هکتار

مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران با تائید استقبال شالیکاران به نشاء مکانیزه در سال زراعی جاری می گوید : تقاضای کشت مکانیزه برنج از حدود ۵۰هزار هکتار سال ۹۸به دلیل کمبود جدی کارگر ناشی از محدودیت های جا به جایی و به کارگیری کارگر نشاکار، با ۱۰۰ درصد افزایش به ۱۰۰هزار هکتار در سال ۹۹رسیده است. سال گذشته هم سطح کشت مکانیزه به ۱۲۰هزار هکتار رسید و با توجه به

بررسی های میدانی و گزارش مستندی که کارشناسان خدمات کشاورزی استان ارائه دادند ، استقبال کشاورزان به کشت مکانیزه در سال زراعی جاری بیشتر از سال قبل است و پیش بینی می شود به بیش از ۱۵۰هزار هکتار برسد.

خلیل حقیقی با بیان این که استقبال کشاورزان به کشت مکانیزه سبب شد ه است تا تعداد

واحد های بانک نشاء در مازندران به ۲۰۰ واحد در سال زراعی جاری برسد، ادامه می دهد: این واحد ها با تمام ظرفیت یعنی تامین بوته نشاء ۳۰۰تا ۵۰۰هکتار شالیزاری را قرار داد منعقد کردند که تا ۱۰۰هزار هکتار را تحت پوشش قراتر می دهند ، اما با توجه به ۱۲ساله شدن ایجاد بانک نشا ، بیشتر کشاورزان با خرید سینی نشاء خودشان اقدام به عمل آوری بوته نشا می کنند که این اقدام امسال با استقبال بیشتر کشاورازن مواجه شده است.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران با بیان این که نخستین نشا مکانیزه برنج مازندران هفته گذشته به طور رسمی در آمل با حضور معاون وزیر جهاد و استاندار مازندران آغاز شد، ادامه داد: امسال ۲۱۵هزار هکتار سطح زیر کشت برنج

می رود که طبق بررسی های انجام گرفته، پیش بینی می شود تا ۱۵۰هزار هکتار از شالیزارهای استان به صورت مکانیزه نشاء شوند که در صورت تحقق، ۱۵درصد بیشتر از سال قبل است. حقیقی بیشترین هزینه در کشت برنج را مربوط به دستمزد کارگر

می داند و می افزاید : شالیکاران هر ساله به دلیل کمبود کارگر نشاکار با افزایش چشمگیر درخواست دستمزد نشاکاری مواجه می شوند و این مشکل با شیوع کرونا و بدتر شدن وضع اقتصادی ناشی از نرخ تورم طی سه سال گذشته و از طرفی مصادف شدن با ماه مبارک رمضان تشدید شده است که پیش بینی می شود امسال هم نرخ دستمزد اصلا روی قاعده خاصی نباشد بویژه این که پارسال شالیکاران برای هر کارگر برای کار در خزانه تا ۷۰۰هزار تومان و برای نشا کاری هم ۴۰۰تا ۶۰۰هزار تومان دستمزد پرداخت کردند.

نسخه مناسب چاپ