سرویس شهرستان ها: تهیه و خرید میوه همواره یکی از آسان ترین کارها برای ساکنان مناطق مختلف کشورمان اعم از شهری و غیرشهری بوده است و اغلب مردم به ویژه روستائیان برای تهیه آن مشکلی نداشتند اما طی ۲،۳ سال گذشته میوه به یک کالای لوکس بدل شده است به نحوی که در مناطق مختلف کشورمان مردم برای تهیه آن باید پول زیادی هزینه کنند.
حذف میوه از سبد خرید خانواده ها از ماه ها قبل آغاز شده است و قیمت ها در این بازار روز به روز افزایش می یابند،البته در کنار گرانی های سرسام آور انواع و اقسام محصولات کشاورزی، باید منتظر کمبود ناگهانی برخی محصولات هم باشیم!
یک روز گوجه فرنگی نایاب می شود و روز دیگر، هویج؛ سرانجام هم این محصولات به طور آنی با قیمت های بیش از گذشته در بازار نمایان می شوند!
فعالیت مخرب دلالان ،افزایش هزینه تولید و صادرات بی رویه محصولات کشاورزی به کشورهای همسایه از جمله دلایل عمده گرانی میوه اعلام می شود اما به راستی اگر مدیریت صحیحی در بازار اعمال شود ، بازهم شاهد قیمت های نجومی خواهیم بود؟ و چرا نهاد های و
دستگاه های ذیربط در دولت از جمله وزارت جهاد کشاورزی اقدامی انجام نمی دهند؟
البته این معضل فقط مختص میوه نیست بلکه سایر اقلام ضروری نظیر گوشت و برنج هم به همین سرنوشت دچار شده اند و مصرف آنها به دلیل گرانی های دنباله دار،به شدت کاهش یافته است.
اقلام یاد شده نیاز هر انسانی را برای دریافت کالری،پروتئین ،کلسیم و انواع و اقسام مواد مورد احتیاج بدن تامین می کند که به طور حتم کاهش مصرف آن ها نه فقط در کوتاه مدت، بلکه در آینده ای نزدیک هم آثاری بسیار سوء بر سلامت خواهد داشت.
شهرستان اردستان در استان اصفهان نمونه ای از خروار است.این روزها اگر برای خرید میوه در شهرستان اردستان اقدام کنید، قیمتهای سرسامآور و البته متفاوت میوه، شما را متحیر خواهد کرد. قیمت میوه در اردستان داد مردم را در آورده و فروش میوه بدون توجه به کیفیت و درجهبندی موجب گلایه شهروندان شده است.
قیمت میوه در بازار به حدی رسیده که دیگر خرید آن برای مردم بسیار سخت شده و مردم از شرایط فعلی بسیار ناراضی هستند. بالا رفتن قیمت میوه سبب شده است حجم خرید میوه از سوی مردم کمتر شود و خرید آنها نسبت به قبل بسیار کاهش یابد.
محمد، یکی از شهروندان اردستانی در مورد گرانی میوه در این شهر در گفتگو با ایسنا می گوید: قیمت برخی میوهها در اردستان به قدری عجیب و غریب است که آدم جرأت ندارد قیمتها را سؤال کند. آیا به نظر شما پدر خانواده به دلیل این گرانی شرمنده خانواده و بچههای خود نمیشود؟
یک کارمند اردستانی که سه فرزند دارد هم با بیان این که هزینههای خرید میوه با این وضع درآمدی مشکل است، ادامه می دهد: برای یک خانواده ۵نفره با این حقوق خرید میوه در حال تبدیل شدن به یک آرزو است.
خانم تقریباً مسنی که در بازار روز اردستان مسیر را به آرامی طی و قیمتها را بررسی می کند هم می گوید: رفتهرفته سفرهها خالیشده و گرانی آنچنان است که دیگر مردم توان بسیار کمی برای خرید دارند.
وی با بیان این که امروز از دیدن قیمتها واقعاً متعجب شدم، گفت: خرید مردم نسبت به قبل کمتر از نصف شده است و به راستی مردم دیگر توان خرید جزئیترین نوع میوه را هم ندارند.
۳۵درصد از میوهفروشان اردستان مجوز فعالیت دارند
رئیس اتحادیه صنف میوهفروشان شهرستان اردستان در این باره می گوید: بخشی از گرانی میوه در روزهای اخیر به دلیل اعتصاب کامیون داران است که سبب شد عرضه نسبت به تقاضا کمتر شود و ما در میادین مرکز استان با کمبود شدید میوه مواجه باشیم.
مرتضی فدایی با بیان این که بخش دیگر گرانی میوه مختص شهرستان اردستان نیست و متأسفانه برای دخالتهایی است که دلالان در میادین توزیع بر میوه نظارت و قیمتگذاری دارند، می افزاید: دلالان با واسطهگری که انجام میدهند تا حدودی دست اتاق اصناف و اتحادیه صنفی را نسبت به قیمتگذاری و نظارت کوتاه کرده اند و هر قیمتی که بخواهند میوه را به بازار عرضه میکنند .
به گفته وی اردستان تنها شهرستانی است که مردم اقدام به جدا کردن میوه میکنند که این کار سبب می شود میوههای درجه دو و سوم برای میوه فروش بماند که در نتیجه میوه فروش اقدام به افزایش قیمت میوه میکند.
رئیس اتحادیه صنف میوهفروشان اردستان با بیان این که آمار دقیقی از میوهفروشان شهرستان وجود ندارد، ادامه می دهد: حدود ۳۵درصد از میوه فروشان شهرستان مجوز و پروانه فعالیت دارند و مابقی خودسرانه فعالیت دارند که تعداد میوه فروشان نسبت به نیاز جامعه بیشتر است.
فدایی بدون اشاره به چرایی عدم نظارت های لازم بر فعالیت میوه فروشی ها برای جلوگیری از گرانفروشی ،با تاکید بر این که در هر قشری افراد بیانصاف وجود دارد و این موضوع در صنف میوهفروشان مستثنی نیست، تاکید می کند: متأسفانه جریمههایی که برای متخلفان در نظر گرفته میشود نتوانسته است بازدارنده باشد و باید برای متخلفان برنامههای مؤثری در نظر گرفته شود.
وی می گوید: به نظر میرسد نظارتهای سازمان صمت و اتاق اصناف بر قیمتگذاریهای بازار میوه بیشتر شود که ایجاد کمیته نرخگذاری در محل میادین بازارهای بزرگ میوه و تره بار میتواند تا حدودی قیمتها را یکنواخت کند .
به گفته رئیس اتحادیه صنف میوهفروشان اردستان کمبود جمعیت شهرستان سبب شده است اصناف مختلف آنگونه که باید از فعالیت خود سود نبرند و تعداد مغازههایی که در سطح شهرستان اردستان فعالیت میکنند بیش از ۳ برابر نیاز جامعه است.
سخنان سرپرست جهاد کشاورزی با میوهفروشان
سرپرست جهاد کشاورزی شهرستان اردستان هم گفت: بازرسیهای هفتگی از میوهفروشیهای شهرستان اردستان انجام میشود و جهاد کشاورزی اتمام حجت خود را با مسئول صنف میوهفروشان مبنی بر ساماندهی قیمتها انجام داده است.
اسحاق شفیعی با بیان این که به همه میوهفروشیها اعلام شده است که اگر وضع کنونی قیمتها ادامه داشته باشد باید فاکتورهای خرید خود را در محل میوه فروشی نصب کنند، ادامه می دهد: متأسفانه مشکلی که وجود دارد این است که اداره صمت پس از واگذاری شرح وظایف خود در بازرسی اصناف، هنوز اطلاعات صنوف را به جهاد کشاورزی نداده است.
وی وضع گرانی میوه در شهرستان اردستان را غیرمنطقی می داند و می گوید: بسیاری از میوهفروشیهای شهرستان اردستان بدون جواز کسب فعالیت میکنند که با هماهنگی به عمل آمده با شهرداری ، جلوی فعالیت آنها گرفته میشود.
سرپرست جهاد کشاورزی اردستان با بیان این که گرانی میوه در سطح شهرستان اردستان مشهود است، تاکید می کند: متأسفانه انصاف در بین برخی از میوهفروشان شهرستان وجود ندارد و هر گونه که میخواهند میوه را میفروشند.
شفیعی می گوید: ظاهراً جریمه نقدی کارساز نبوده است و با اتمامحجتی که با میوهفروشان انجام دادیم از این پس هر میوهفروشی که گرانفروشی کند بدون تذکر پلمب میشود.
وی با اشاره به وضعیت قیمت زولبیا و بامیه در شهرستان اردستان هم گفت: آنالیز قیمت برای زولبیا و بامیه انجام نشده و اتحادیه مربوطه سرخود اقدام به تعیین قیمت کرده است. اکنون قیمت زولبیا و بامیه در اردستان ۵۵هزار تومان به فروش میرسد در صورتی که با آنالیز جهاد کشاورزی و تزریق شکر یارانهای، قیمت واقعی آن کیلویی ۳۵هزار تومان است