سرویس خبر: ترافیک همواره جزو معضلات اصلی کلانشهرهای کشورمان محسوب می شود که تا کنون اقدام اثر گذاری برای رفع آن به عمل نیامده و همین موضوع سبب شده است اکثر شهرنشینان ساعت ها در ترافیک معطل بمانند.اکنون با گذشت بیش از ۵ ماه از تاکیدات رهبر معظم انقلاب برای حل علمی معضل ترافیک در تهران، پیگیریها از پلیس حاکی از آن است که هنوز از سوی بسیاری از دستگاههای مسئول «اتفاق خاصی» در این زمینه رخ نداده است که میتواند در آیندهای نه چندان دور تهران را به پارکینگ بدل کند.
پس از فرمایشات رهبر معظم انقلاب در دیدار با شماری از نخبگان جوان بود که جلسات مختلفی درباره ترافیک برگزار شد و در این میان پلیس از اولین دستگاههایی بود که جلسهای اضطراری در این زمینه تشکیل داد. که ریاست آن بر عهده سردار رحیمی، رئیس پلیس تهران بود و روسای دیگر پلیسهای تخصصی پایتخت و از جمله راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ در آن حضور داشتند. در این جلسه که در روز ۲۸ آبان ماه برگزار شد، استفاده از همه ظرفیتهای ترافیکی و عملیاتی پلیس پایتخت برای تسهیل ترافیک تهران مورد تاکید قرار گرفت. همچنین گفته شد استفاده از ظرفیت سایر سازمانها و به خصوص شهرداری تهران برای کاهش ترافیک تهران در دستور کار باشد.
در این جلسه همچنین بنا شد تا در کنار اقدامات صورت گرفته در حوزه روانسازی ترافیک، علل و عوامل افزایش ترافیک پایتخت و راههای برون رفت از آن هم در دستورکار دفتر تحقیقات کاربردی پلیس پایتخت قرار بگیرد. سردار رحیمی در این جلسه بر این موضوع را کرد تاکید کرد که «موضوع ترافیک نیازمند همراهی و هم افزایی سایر سازمانهاست که در این زمینه وظایف سازمانهای مختلف مشخص و به آنها اعلام شده است که انتظار داریم همه مسئولان و متولیان امر پای کار بیایند تا شاهد کاهش و حذف دغدغه مردم در این حوزه باشیم. پلیس با همه توان تلاش میکند وظیفه خود را به نحو مطلوب انجام دهد، ولی شکی نیست که حل مساله ترافیک نیازمند همراهی و هم افزایی جمعی است».
او درباره تاکیدات رهبر معظم انقلاب بر انجام اقدامات علمی برای حل مساله ترافیک هم گفته بود: «کار علمی از سوی دفتر تحقیقات کاربردی و پژوهشگاه ما برای راههای علمی برون رفت از وضعیت فعلی انجام شده و تا در حال انجام است. همچنین مواردی از کارهایی را که دستگاههای مختلف باید بر حسب قانون انجام دهند، تدوین کردهایم و پس از پایان جلسه اضطراری برایشان فرستادیم».
تصمیمات اساسی برای حل معضل ترافیک تهران
در همان ایام سردار سید کمالهادیانفر، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی کشور بر انجام اقدامات اصولی برای حل معضل ترافیک تاکید کرد و در گفتوگویی اظهارداشت: «باید برای ترافیک تهران تصمیمات اساسی گرفته شود و همچنین باید کارهای اساسی در قانون هوای پاک سریعتر انجام کرد و خروج خودروهای فرسوده به طور جدی در دستور کار باشد».
سردار حسین اشتری، فرمانده کل انتظامی کشور هم در آن ایام از حل مشکل ترافیک سخن به میان آورد و در رزمایش طرح زمستانه پلیس گفت: «مقام معظم رهبری در این دیدار به موضوع ترافیک اشاره و تأکید کردند که میتوان این موضوع را از راههای علمی حل کرد. تقاضای ما از نخبگان کشور این است که به ما کمک کنند تا بتوانیم طرحهای جدید را با استفاده از تکنولوژیهای روز برای کاهش ترافیک و کاهش تصادفات و جانباختگان آن اجرا کنیم. حل مشکل ترافیک در شهرهای بزرگ و تهران شدنی است و ان شاءالله نیروی انتظامی در ادامه مسیری که با هوشمندسازی آغاز کرده است، بتواند کمک دیگر دستگاههای مسئول این مهم را انجام دهد».
ترافیک تهران و ردپای فاجعه مدیریتی
گفتنی است که طول ترافیک صبحگاهی در روز بارانی بیست و هشتمین روز پاییز پارسال در صبح به ۲۰۰ تا۲۴۰ کیلومتر رسید که در روزهای عادی به ۱۳۰ تا ۱۵۰ کیلومتر است، همچنین طول ترافیک عصرگاهی در آن روز بارانی به ۲۹۰ تا ۳۵۰ کیلومتر رسید که در روزهای عادی ۲۳۰ تا ۲۶۰ کیلومتر است.
پس تاکیدات رهبر معظم انقلاب، یا اقدام خاصی از سوی دیگر دستگاهها در حوزه ترافیک انجام نشده و یا اقدامات احتمالی موثر واقع نشده و وضعیت با همان روال سابق ادامه پیدا کرده است، تا اینکه اینبار با گذشت بیش از ۱۰۰ روز و در تاریخ ۱۶ اسفندماه که روزی بارانی بود، تهران بار دیگر در ترافیکی سنگین قفل شد. ترافیکی که شهرداری تهران را مجبور به برگزاری جلسهای اضطراری برای بررسی موضوع کرد و انتقادات برخی از اعضای شورای شهر تهران را هم درپی داشت، احمد صادقی، رئیس کمیته شفافیت و شهر هوشمند این شورا؛ ترافیک تهران در این شب را یک فاجعه مدیریتی توصیف کرد و در تذکری گفت: «ترافیک روزهای بارانی پایتخت شکل پیچیدهتر به خود گرفته و این نگرانی را به وجود میآورد که در زمان وقوع بحرانهایی مانند زلزله چه اتفاقی در تهران رخ خواهد داد؟ از اینرو ضرورت اتخاذ تدابیر لازم برای مقابله با روزهای بارانی و همچنین رفع مشکل ترافیک با استفاده از روشهای علمی و فناوریهای نوین بیش از پیش احساس میشود و امیدواریم مدیریت شهری در دوره ششم در این زمینه پیشگام باشد».
صادقی در ادامه انتقادات خود از این رویه گفته بود: «در زمینه ترافیک روزهای بارانی بارها بحث شده و تذکر داده شده، ولی متاسفانه تا به امروز نه فقط مشکل حل نشده بلکه پیچیدهتر شده است. متاسفانه ترافیک روز گذشته (۱۶ اسفند) یک فاجعه مدیریتی بود که باعث آزردگی شهروندان شد. تذکر من به شهردار تهران این است که بارش باران و برف این روزها باید یک مانور و تمرین دستگاهها باشد برای روزهای بحرانی، نه اینکه خود به بحران بدل شود، در این روزها ضرورت مدیریت یکپارچه شهری و هوشمندسازی اداره شهر به طور قطع و یقین بیش از پیش احساس میشود. در این ایام صرفا چند دستگاه خدمترسان نظیر معاونت خدمات شهری و پلیس راهور وارد میشوند؛ در حالی که این کار نیاز به یک کار هماهنگ بزرگ دستگاهی دارد، همانطوری که زمان بحران تشکیل ستاد بحران انجام میشود، همه بایستی نقش داشته باشند که ما به سلامت از بحران بگذریم».
این اظهارات را شاید بتوان آخرین انتقادات از وضعیت ترافیک پایتخت دانست و حتی ترافیک سنگین تهران در روزهای پایانی سال۱۴۰۰ هم چندان واکنش مسئولان و مدیران شهری را به دنبال نداشت.
با آغاز سال ۱۴۰۱ تصمیم به بازگشایی مدارس و دانشگاهها، بر بار ترافیکی اثر گذاشت و موجب افزایش حجم ترافیک معابر پایتخت به ویژه در ساعات صبحگاهی شد، به طوری که سردار محمدحسین حمیدی، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ از افزایش ۳۰ درصدی ترافیک صبحگاهی در معابر پایتخت خبر داده و گفته بود: «همانطور که پیشبینی کرده بودیم ترافیک صبحگاهی در معابر شهر تهران حدود ۳۰ درصد افزایش داشت».
با اعلام خبر افزایش حجم ترافیک تهران، باز هم خبری از اقدامات علمی برای حل مساله ترافیک نشد و حتی در اقدامی عجیب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تصمیم به برگزاری پرترافیکترین و شلوغترین نمایشگاه سال یعنی نمایشگاه کتاب در محل مصلی تهران گرفت. اقدامی که گرچه مخالفت صریح پلیس راهور را درپی داشت، اما سرانجام وزنه طرف دیگر سنگینتر بود، تا مجتمع نمایشگاهی شهر آفتاب همچنان متروکه بماند و خیابانهای منتهی به مصلی تهران در مرکز تهران در ایام برگزاری این نمایشگاه در ترافیک سنگین غرق شود.
در این شرایط و در حالی که کارشناسان بسیاری از احتمال افزایش حجم ترافیک در روزها و ماههای آتی سخن به میان آوردهاند، همچنان خبری از راهکاری علمی برای حل این معضل که مورد انتقاد بسیاری از مردم هم قرار دارد، نشده است. هنوز دستگاههای دیگری که پلیس بارها به مسئول بودن آنها برای حل معضل ترافیک اشاره کرده است، یا پای کار نیامدهاند و یا اثری از آنان دستکم در میان افکار عمومی دیده نشده است. حتی در جلسه شورایعالی ترافیک هم که پس از ۸ سال در تاریخ ۲۳ اسفندماه به ریاست رئیسجمهوری برگزار شد، براساس اخبار منتشره موضوع ترافیک مورد اشاره جدی قرار نگرفت و موضوعاتی نظیر تصادفات رانندگی، رعایت نکات ایمنی در مسافرتها، ایمنی و استاندارد خودروها و آموزش به شهروندان محور مباحث جلسه اول شورایعالی ترافیک بود.
اتفاق خاصی نیفتاده است!
اکنون با گذشت بیش از ۵ ماه از فرمایشات رهبر معظم انقلاب، خبرگزاری ایسنا آخرین اقدامات صورت گرفته از سوی دستگاههای مسئول برای حل معضل ترافیک تهران را از سردار حسین رحیمی، فرمانده انتظامی تهران بزرگ پیگیری کرده است. وی دراین باره می گوید: انشاالله که دستگاههای دیگر هم اقداماتی را انجام دهند و در واقع به وظایف خود عمل کنند، اما تا و تا جایی که پلیس اطلاع دارد، اتفاق خاصی در این خصوص رخ نداده است.
فرمانده انتظامی تهران بزرگ گلایه خود از کم کاری دیگر دستگاهها در این حوزه را اینطور بیان می کند: من به تمامی دست اندرکاران در بخشهای مختلف عرض میکنم که با تبلیغات و شعار، کاری پیش نمیرود. باید مردانه بیایند پای عمل و در حوزههای مختلف از جمله ترافیک، آسیبهای اجتماعی وسط میدان باشند، تا مشکل حل شود. با شعار و حرف زدن ممکن است ۲۰ روز و یک ماه نتیجه بدهد، اما بعدش مردم میبینند که اتفاقی نیفتاده است. پس همه مسئولان باید بیایند پای کار و اقدام عملی و اساسی انجام دهیم.
حال معلوم نیست با وضعیت فعلی آیا میتوان به راهکاری علمی برای حل معضل ترافیک تهران دست یافت یا خیر؟ اما آنچه که مشهود است، افزایش روند ترافیک در معابر به دلیل افزایش تعداد خودروها، لغو کامل محدودیتها و تعطیلات کرونایی است. آنچه که تاکنون برای مدیریت ترافیک انجام شده، گرچه در پارهای از موارد موثر و کارساز هم بوده، اما حالا لازم است که روشهای علمی به روز با همراهی تمامی دستگاهها اجرا شود، تا بتوان در راه حل معضل ترافیک در شهری مانند تهران گام برداشت. نتیجه پشت گوش انداختن این موضوعات از سوی برخی دستگاههای مسئول احتمالا تهران را در آیندهای نه چندان دور به پارکینگی بزرگ در ساعات پیک ترافیک بدل خواهد کرد!