وی با اشاره به تداوم رایزنیها برای رفع تحریمها و با بیان اینکه «هیچ تردیدی در اراده دولت جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به توافق خوب، قوی و پایدار وجود ندارد»، تصریح کرد: کاخ سفید باید زیاده خواهیها و تردید را کنار گذاشته و در مسیر واقع بینی و راهحل گام بردارد.
رئیس دستگاه دیپلماسی با اشاره به تلاش طولانی همه طرفها در وین بیان کرد: اکنون سه کشور اروپایی و روسیه و چین آماده نهایی شدن توافق هستند. دولت فعلی آمریکا باید جسارت اصلاح سیاستهای اشتباه گذشته کاخ سفید را داشته باشد.
امیرعبداللهیان با قدردانی از تلاشهای بی وقفه جوزپ بورل و انریکه مورا معاون بورل و هماهنگ کننده گفتگوها یادآور شد: اکنون دیپلماسی به درستی و به خوبی عمل میکند.
رئیس دستگاه دیپلماسی در بخش دیگری از این گفتگوی تلفنی با اشاره به تشدید اقدامات تروریستی و موج آوارگان در افغانستان، بر لزوم همکاری جدی درباره برقراری ثبات و امنیت در این کشور، رسیدگی به مشکل آوارگان افغانستانی، ارسال کمکهای بشردوستانه و مبارزه با مواد مخدر تأکید کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین با اشاره به ابعاد گسترده و عمیق تحولات اوکراین، بر ضرورت تمرکز بر راهحل سیاسی در حل بحران اوکراین تأکید کرد.
امیرعبداللهیان در ادامه این گفتگو از برقراری آتش بس موقت در یمن استقبال و ابراز امیدواری کرد که منطقه شاهد آتش بس دائمی، رفع محاصره کامل یمن و توافق یمنی – یمنی باشد. جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم در این گفتگو با اشاره به اراده مثبت طرف ایرانی در مذاکرات وین گفت: باور داریم که ایران خواهان توافق است و ابتکارات متنوعی وجود داشته و تداوم دارد.وی طولانی شدن تنفس در مذاکرات را سازنده نخواند و پیشنهاد کرد که گفتگوها مجدداً بین نماینده اتحادیه اروپا و مذاکره کننده ارشد ایران از نزدیک پیگیری شود.بورل با اشاره به جنگ در اوکراین، آن را یک بحران جهانی توصیف کرد که میتواند تبعات منفی بر داشته باشد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با استقبال از حمایت جمهوری اسلامی ایران از توقف جنگ در یمن و کمک به آوارگان افغانستان، تأکید کرد: اتحادیه اروپا میتواند مشورتها و گفتگو و همکاری مشترک با ایران را در زمینههای مختلف توسعه و گسترش دهد.
آمریکا: ایران نگرانی فرابرجامی ما را رفع کند
ازسوی دیگر،رویترز به نقل از یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نوشت: «ما در منظر عموم مذاکره نمیکنیم اما اگر ایران میخواهد تحریمهای فراتر از برجام برداشته شوند باید نگرانیهایی که فراتر از برجام داریم، برطرف کند».
این مقام آمریکایی همچنین در تلاش برای انداختن توپ در زمین ایران مدعی شد: «بالعکس اگر آنها نمیخواهند از این مذاکرات برای حل دیگر مسائل دوجانبه فراتر از برجام استفاده کنند، اطمینان داریم که میتوانیم به سرعت به درکی در قبال برجام دست یافته و اجرای مجدد آن را از سر بگیریم. ایران باید تصمیم بگیرد».
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در ادامه ادعاهای خود گفت: «در صورت بازگشت به برجام، ایالات متحده استفاده از ابزارهای قدرتمند خود در برابر فعالیتهای ثباتزدای این کشور و حمایتی که از تروریسم و گروههای نیابتی تروریستی دارد حفظ کرده و با جدیت آنها را اجرا میکند، بهویژه در مقابله با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی».
به گزارش فارس،دولت آمریکا فروردینماه سال ۱۳۹۸ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست «سازمانهای تروریستی خارجی» (FTO) قرار داده بود. این نخستین بار بود که کاخ سفید نیروهای مسلح رسمی یک کشور خارجی را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار میداد. پس از این تصمیم، شورای عالی امنیت ملی ایران مقر مرکزی فرماندهی ارتش آمریکا در منطقه را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد.
پیش از اقدام دولت ترامپ در این زمینه کارشناسان در خود آمریکا هم درباره تبعات این اقدام هشدار داده و تلاش کرده بودند کاخ سفید را از آن برحذر دارند. روزنامه نیویورکتایمز، به عنوان اولین رسانهای که اسفندماه ۱۳۹۷ مقاصد دولت آمریکا در این باره را گزارش کرد نوشت این طرح هنگام ارائه با مخالفت مقامهای پنتاگون و «سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا» (سیا) رو برو شده است.
در آن زمان ارزیابی پنتاگون و سیا این بود که چنین اقدامی نظامیان ایالات متحده و مأموران اطلاعاتی آن را در معرض خطر اقدامات متقابل توسط دولتهای خارجی قرار میدهد.
کارشناسان مسائل حقوقی در آن زمان بیان کردند چنانچه طرفهای کنوانسیونهای ژنو در بدعتی جدید نیروهای مسلح یکدیگر را «سازمان تروریستی» بنامند و این رویه رواج پیدا کند، اعضای نیروهای مسلح آمریکا نیز، در صورت دستگیری در یک کشور ثالث، ممکن است متقابلاً «تروریست» تلقی شده و محاکمه شوند.
درخواست ۴۰ مقام سابق غربی از بایدن
درهمین حال ،گروهی متشکل از ۴۰ مقام دولتی سابق و کارشناسان برجسته منع اشاعه از دولت بایدن خواستهاند تا مذاکرات برای بازگشت به توافق هستهای با ایران را با موفقیت به پایان برساند و مدعی شدهاند که تهران یک یا دو هفته تا تولید اورانیوم کافی با درجه تسلیحات برای سوخت بمب فاصله دارد.
به گزارش روزنامه آمریکایی «واشنگتن پست»، این کارشناسان گفتند که عدم تغییر سیاستهای دولت ترامپ که از توافق بین قدرتهای جهانی و ایران در سال ۲۰۱۸ خارج شد، «غیرمسئولانه» است و مدعی شدند «خطر تبدیل شدن ایران به یک کشور در آستانه اتمی شدن را افزایش میدهد».
در ادامه این گزارش آمده است: همه طرفهای مذاکرات بدبینی فزایندهای نسبت به دستیابی به توافق جدیدی برای از سرگیری توافق ۲۰۱۵ ابراز میکنند … تقریباً همه قانونگذاران جمهوریخواه و بسیاری از دموکراتها مخالفت خود را با هرگونه توافق با ایران اعلام کردهاند، مخالفتهایی که با گزارشها مبنی بر اینکه دولت آمریکا حذف عنوان «تروریستی» سپاه را در نظر گرفته، تشدید شده است. در داخل دولت آمریکا هم توافق گستردهای درباره خطرات عدم تمدید توافق وجود دارد، اما اختلافات قابل توجهی هم وجود دارد مبنی بر این که آیا خطر هستهای بیشتر از میدان مین سیاسی است.
طبق این گزارش، «حامیان حتی در نظر گرفتن حذف این نامگذاری، استدلال میکنند که این امر تا حد زیادی نمادین خواهد بود زیرا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تحت بسیاری از تحریمهای دیگر باقی خواهد ماند».
در بیانیه کارشناسان مستقیماً به این مساله اشاره نشده، اما گفته شده است که برخی در کنگره تهدید میکنند که اجرای گامهای لازم برای بازگرداندن ایران به محدودیتهای هستهای تعیین شده تحت برجام را مسدود میکنند. آنها در ادامه استدلال کردهاند که «کارزار موسوم به فشار حداکثری ترامپ برای تحریم ایران که به گفته او برای دستیابی به یک توافق بهتر یا جامعتر بود، نه فقط نتایج وعدهدادهشده را به همراه نداشت، راه را برای ایران باز کرد تا اقداماتی را برای نقض محدودیتهای هستهای برجام و تسریع ظرفیت خود برای تولید مواد هستهای با درجه بمب انجام دهد».
به ادعای آنها که خلاف اهداف صلحآمیز برنامه هستهای ایران است، «در نتیجه، اکنون تخمین زده میشود که مدت زمانی که ایران برای تولید مقدار قابل توجهی (۲۵ کیلوگرم) اورانیوم با درجه بمب نیاز دارد… از بیش از یک سال تحت برجام به تقریباً یک یا دو هفته کاهش یافته است».
به گزارش این رسانه آمریکایی، امضاکنندگان این بیانیه شامل مقامات فعلی و سابق «بولتن علوم اتمی»، «انجمن کنترل تسلیحات»، «اتحادیه دانشمندان نگران» و «صندوق پلاشرز» و همچنین دیپلماتها و کارشناسان دانشگاهی سابق آمریکایی و اروپایی هستند.