سرویس حوادث: کیف قاپی، موبایل قاپی و سرقت وسائل داخل خودرو از جمله جرائمی محسوب می شوند که حس ناامنی را بیش از سایر جرائم در بین مردم ایجاد می کنند که بر همین اساس کاهش آمار وقوع اینگونه سرقت ها که اصطلاحا به آنها جرائم خُرد هم می گویند می تواند نقش بسزایی در ایجاد و احساس امنیت در افکار عمومی داشته باشد.
جرائم خرد در میان سایر اعمال مجرمانه از اقبال بیشتری نزد سارقان برخوردار است و در بحبوحه افزایش شاخص های انواع و اقسام جرائم،رتبه نخست را به خود اختصاص می دهد.
دلایل زیادی را می توان برای این موضوع برشمرد و مورد ریشه یابی قرار داد اما آنچه بیش از سایر موارد مبرهن است، سهولت ارتکاب جرائم خرد است به نحوی که سارقان به راختی و با پرسه زنی در معابر طعمه خود را انتخاب می کنند و در کسری از ثانیه مرتکب جرم می شوند.
سارقان در ارتکاب این نوع جرائم نیاز به طراحی نقشه سرقت و بررسی محل ارتکاب آن همانند دستبرد به خانه یا مغازه ندارند بلکه با یک برنامه کلی به سرقت می پردازند و در هر مکان با رویت سوژه خود،دستبرد می زنند.
موضوع دومی که سبب می شود سارقان بیشتری در حوزه جرائم خرد فعالیت کنند، آسانی فروش اموال مسروقه است تا جایی که آنها در این مرحله از ارتکاب جرم (فروش اموال مسروقه) شاید حتی به سراغ مالک اموال هم بروند!
در گذشته سارقان برای فروش اموال مسروقه یا به اصطلاح خودشان«آب کردن» آن ها، مجبور به یافتن مالخر و هزینه جدید برای این کار بودند اما امروز دیگر از این مسائل خبری نیست و شمار زیادی از بزهکاران وسایل سرقتی داخل خودرو و گوشی های مسروقه تلفن همراه را در نخستین اقدام در سایت های فروش اموال دست دوم آگهی می کنند و به عنوان صاحب اصلی کالا به راحتی آنه ا را با قیمت مناسب و بدون واسطه به فروش می رسانند.
البته فعالیت اینگونه سایت ها موضوعی است که پلیس بارها خواستار رسیدگی به آنها از سوی مراجع ذیصلاح شده است ولی متاسفانه تاکنون اقدام عاجلی در این حوزه انجام نگرفته و همچنان بازار فروش اموال مسروقه در برخی سایت ها داغ است.
عدم تناسب مجازات با نوع وقوع جرم موضوع دیگری است که سبب اقبال بزهکاران به ارتکاب جرائم خُرد می شود. سرقت گوشی تلفن همراه یا وسائل داخل خودرو شاید در ظاهر موضوعی ساده و کوچک در مقایسه با سایر جرائم نظیر سرقت از بانک و آدم ربایی باشد اما شیوع جرائم خرد مخاطرات جدی در حوزه روانی و احساس امنیت خواهد داشت که به اعتقاد کارشناسان شیوع ناامنی از وجود خودِ ناامنی، خطرناکتر است؛ لذا باید با بهره گیری از تمامی ظرفیت ها و اهرم های لازم نظیر قوانین بازدارنده از وقوع جرم جلوگیری کرد، نه این که با اعمال نیم بند قوانین، سارقان ناخواسته به ارتکاب جرائم خرد دعوت شوند یا این که پس از مدتی و با تحمل کیفر، به اعمال بزهکارانه سابق خود بازگردند.
طی چند سال گذشته با افزایش تورم و وضع نامناسب اقتصادی و معیشتی،شاهد افزایش آمار سرقت های خرد هستیم به نحوی که اکنون کمتر شخصی را می توان سراغ داشت که خودش یا اطرافیانش زخم خورده این نوع جرائم نباشند.
بر همین اساس پلیس تهران طی ماه های گذشته به اتخاذ و اجرای تدابیری از جمله طرح های مختلف برای مقابله با این معضل پرداخته است اما از آنجایی که ورود به این حوزه مستلزم سرعت و دقت در اجرای ماموریت هاست و برنامه های مقابله ای در این حوزه باید به طور دائمی دنبال شود، برنامه جدیدی در دستور کار قرار گرفته است ؛ بر همین اساس تبدیل کلانتریها به یگان ضربتی در دستور فرماندهی انتظامی تهران بزرگ قرار گرفته است.
سردار حسین رحیمی رئیس پلیس تهران با تاکید بر ضرورت تبدیل کلانتریها به یگان ضربتی ، گفت: استفاده از ظرفیت کلانتریها در ارتقاء امنیت و احساس امنیت در جامعه ضروری است.
وی در جلسه کمیسیون تحول کلانتریها و پاسگاهها که در مقر فرماندهی انتظامی تهران بزرگ برگزار شد، افزود: اصلیترین فلسفه وجودی کلانتریها کشف جرم و دستگیری مجرم است؛ لذا باید تلاش شود که همه ظرفیت و توان کلانتریها کشف محور و گشت محور باشد.
وی با با بیان این که کلانتریها باید یگانی ضربتی باشند و در لحظه، پروندههای سرقت و دیگر جرائم را در دستورکار خود قرار دهند، ادامه داد: همه تجهیزات خودرویی و موتوری کلانتریها در سازماندهی جدید موظف به گشت زنی هدفمند و اجرای ماموریتهای ۱۱۰ هستند.
رحیمی همچنین با اشاره به بهرهگیری کلانتریها از تجهیزات هوشمند فناوری اطلاعات، گفت: با هدف تسریع در ماموریتهای ۱۱۰و کاهش ضریب اشتباه از دستاورد دستافزارهای الکترونیکی در کلانتریها استفاده میشود.
رئیس پلیس پایتخت با تاکید بر این که از همه تمهیدات لازم برای پیشگیری از جرم با بهرهگیری از ظرفیت و قابلیتهای دیگر سازمانها هم باید استفاده شود، ادامه داد: لازم است که از ظرفیت نگهبان محله در جهت افزایش امنیت مجتمعهای تجاری و مسکونی استفاده شود. اکنون حدود ۱۹۸شرکت انتظام در پایتخت داریم که باید از این ظرفیت بزرگ برای ارتقاء سطح امنیت و مقابله با ناامنی و پیشگیری از وقوع جرم استفاده شود.
انتقاد پلیس از تبلیغ فروش سلاح در سایتهای مجوزدار
مساله دیگری که حس ناامنی را در جامع رواج می دهد،سهولت خرید و فروش سلاح است که پلیس با شناسایی این موضوع،درصدد رفع آن برآمده است. فرمانده انتظامی تهران بزرگ در همین باره از برخی تبلیغات منتشر شده نظیر فروش سلاح، فشنگ، مسائل غیراخلاقی و … در فضای مجازی انتقاد کرد.
رحیمی درباره محتوای برخی از تبلیغات منتشر شده در برخی از سایتها اظهار داشت: متاسفانه در مواردی شاهدیم که تبلیغات نامناسبی در برخی از سایتها که بعضی از آنها دارای مجوز هم هستند، منتشر میشود. تبلیغاتی مانند فروش چاقو، سلاح سرد، شبه سلاح، فشنگ، مسائل غیراخلاقی و … که لازم است بر این موارد نظارت شود .
وی با بیان این که چنین تبلیغاتی یک اقدام خلاف قانون و مجرمانه است، درباره این که آیا پلیس بنا دارد تا با این موارد برخورد کند یا خیر؟ گفت: قرار نیست ما نظارتی کنیم، بلکه خود صاحبان و مالکان این سایتها و نهادهای مسئول در این زمینه باید نظارت کنند و جلوی چنین تبلیغاتی را بگیرند.
فرمانده انتظامی تهران بزرگ ادامه داد: برای سایتی که از مجاری قانون مجوز گرفته و فعال است، واضح و مبرهن است که تبلیغ فروش سلاح، فشنگ، مسائل ضد اخلاقی و … در آنها غیرقانونی و مجرمانه است.
رحیمی با بیان این که پلیس هم در این زمینه به وظایف خود عمل میکند، اظهار داشت: اما باید توجه داشت که خود مالک و مسئول سایت و نهادهای مربوطه باید نظارت کنند و با موارد خلاف و مجرمانه برخورد کنند.