دریاچه ارومیه به شرایط بحرانی رسید؛کاهش ۶۶درصدی سطح تراز
 

سرویس شهرستان ها: معاون فنی حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی شرایط فعلی دریاچه ارومیه را بحرانی توصیف کرد و گفت: با ادامه روند فعلی امسال بخش جنوبی دریاچه ارومیه را از دست می دهیم.

حجت جباری در گفتگو با مهر با بیان این که در سال‌های گذشته شرایط دریاچه ارومیه بهبود نسبی داشت، افزود: متأسفانه به دلیل کاهش بارش‌ها و همچنین عدم تأمین حق آبه مورد نیاز به همراه عدم اتمام برخی طرح‌های احیا وضع دریاچه ارومیه مجدداً شرایط بحرانی‌ شده است.

وی با بیان این که اگر روند کاهش آب ورودی به دریاچه ارومیه ادامه یابد امسال بخش بیشتر دریاچه ارومیه به ویژه بخش جنوبی را از دست می‌دهیم، تاکید کرد: اکنون سطح دریاچه ارومیه ۱۲۷۰.۷۷متر است که در مقایسه با سال گذشته ۶۶سانتی متر کاهش سطح تراز داشته است.

جباری افزود: از نظر وسعت هم مساحت عرصه آبی دریاچه به ۲۴۸۹کیلومتر مربع کاهش یافته که نسبت به سال گذشته ۱۰۱۵کیلومتر مربع از پیکره آبی را از دست

داده ایم و حجم آب موجود در دریاچه اکنون ۳.۱۱میلیارد متر مکعب می‌باشد که سال گذشته در همین زمان این رقم ۵.۲۹میلیارد متر مکعب بوده است .

معاون اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی با بیان این که در سال آبی جاری از ۳.۴میلیارد متر مکعب حق آبه دریاچه ارومیه، ۷۰۰میلیون مترمکعب به سوی دریاچه رهاسازی شده‌است، ادامه داد: تا یک‌ماه در صورت ذوب شدن برف‌ها و رهاسازی منابع آبی ذخیره شده فرصت برای آبگیری دریاچه وجود دارد که بررسی نشان می‌دهد میزان آبگیری و وضع دریاچه نسبت به سال قبل شرایط خوبی نخواهد داشت.

جباری درباره فعالیت مرکز آینده پژوهی دریاچه ارومیه هم گفت: این مرکز قرار بود به جای ستاد احیای دریاچه ارومیه فعالیت و طرح‌های

نیمه تمام ستاد احیای دریاچه ارومیه را پیگیری کند و وظیفه هماهنگی بین دستگاهی را عهده دار باشد اما متأسفانه بلاتکلیف مانده است.

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی با بیان این که به دلیل عدم تأمین اعتبارات مورد نیاز و نیروی انسانی لازم عملاً این مرکز هنوز نتوانسته است فعالیت خود را انجام دهد، ادامه داد: دریاچه ارومیه با عنوان پارک ملی دریاچه ارومیه با ۱۰۲جزیره از جمله مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست کشور است.

اتلاف منابع آبی قابل قبول نیست

همچنین معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان غربی گفت: اتلاف منابع آبی در پایاب سدهای استان قابل قبول نیست و نهادهای مسئول باید در این باره، برنامه ریزی لازم را انجام دهند.

به گزارش ایرنا، یاسر رهبردین در جلسه کارگروه ماده ۱۱آذربایجان غربی افزود: تخصیص آب در پایاب سدها به حوزه کشاورزی، منوط به اخذ مجوزهای قانونی است و قانون باید رعایت شود.

وی تاکید کرد: در کنار اختصاص آب در پایاب سدها، باید استفاده بهینه از این آب در دستور کار جدی مسئولان دستگاه های مربوطه قرار گیرد تا اتلافی روی ندهد.

رهبردین ادامه داد: شرایط بارش در آذربایجان غربی بهتر از سال گذشته نیست و باید برای افزایش بهره وری در همه حوزه های استفاده کننده از آب، تلاش شود.

معاون استاندار آذربایجان غربی با بیان این که تامین آب شرب مردم در شهرها و روستاها، در اولویت مدیریت منابع آبی استان است، به مزایای اقتصادی پرورش آبزیان در حوضه سدهای آذربایجان غربی اشاره کرد و اظهار داشت: در کنار حفاظت از منابع آبی در برنامه ریزی و اجرای پروژه های عمرانی، ضرورت توسعه استان هم باید مورد توجه

دستگاه های متولی باشد.

وی با تاکید بر رعایت مباحث زیست محیطی در صدور مجوز برای برداشت از منابع آبی استان، گفت: تشکیل پرونده و صدور مجوز برای اراضی که از آب خروجی سدها استفاده می کنند، در جهت صیانت از محیط زیست و احیای دریاچه ارومیه انجام شود.

رهبردین با بیان این که تخصیص آب به بخش کشاورزی، براساس الگوی کشت مصوب سازمان جهادکشاورزی خواهد بود، افزود: صیانت از منابع آبی و محیط زیست استان، در کنار حمایت و تامین مطالبات قانونی کشاورزان باید در مدیریت منابع آبی آذربایجان غربی مورد توجه قرار گیرد.

بنا به این گزارش جلسات کمیسیون ماده ۱۱در جهت بررسی وضع منابع و مصارف آبی و برنامه ریزی در این باره تشکیل می شود.

از سویی دیگر نماینده مردم مهاباد در مجلس شورای اسلامی گفت:حقابه اراضی بخش کشاورزی به صورت غیرکارشناسی طی چند سال گذشته بیش از ۵۳میلیون مترمکعب کاهش یافته است.

جلال محمودزاده در جلسه بررسی مشکلات طرح های آبیاری تحت فشار مهاباد با بیان این که طبق مصوبه ستاد احیای دریاچه ارومیه براساس میزان بهره برداری از طرح های آبیاری هر ساله ۸ درصد از حقابه باید کاهش پیدا کند افزود: این درحالی است که کاهش میزان آب کشاورزی این شهرستان حتی بدون در نظر گرفتن درصد پیشرفت طرح های آبیاری بوده است.

وی ادامه داد: اکنون فقط ۳۴۰هکتار از اراضی دشت مهاباد به سیستم آبیاری نوین مجهز شده که این میزان فقط موجب ۱.۵میلیون متر مکعب صرفه جویی در آب می شود.

نسخه مناسب چاپ