معرفی کتاب
 

راهبر و فرهنگ

شماره ۲۳ فصلنامه علمی ـ پژوهشی «راهبرد فرهنگ»، از سوی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی با این مطالب منتشر شد:

نظریه و فرهنگ: روش‌شناسی بنیادین تکوین نظریه‌های علمی (حمید پارسانیا)، ترابط عقل و دین و تأثیر آن بر فرهنگ اسلامی (عبدالحسین خسروپناه)، دینداری فرهنگی؛ نمود فرهنگ در صور دینداری (هادی اسماعیلی، حسام‌الدین آشنا)، جهانی سازی و فرهنگ در اندیشه متفکران عرب (کامیار صداقت ثمرحسینی، مهدی گلشنی، آیت‌الله تسخیری)، مطالعه عوامل روان‌شناختی تأثیرگذار بر فرهنگ‌پذیری دانشجویان (فاطمه تقی‌یاره)، انقلاب اسلامی، بیداری اسلامی و تمدن نوین اسلامی (محمدباقر خرمشاد)، صیانت از حریم خصوصی در فضای مجازی براساس هنجارهای اسلامی (فهیمه سیدسعادتی)

در نخستین مقاله آمده است: «نظریات علمی نسبت به موضوعات مختلف علمی هرگز گسسته از دیگر معارف و بی‌ارتباط با عوامل فرهنگی و تاریخی پیرامونی خود نیستند و ارتباط غیر معرفتی نظریات علمی به زمینه‌های صنعتی و اقتصادی پیرامون آنها نامحدود نمی‌شود.

نظریات علمی بیش و پیش از آنکه در تعامل بازار، اقتصاد و صنعت قرار گیرد، ریشه در فرهنگ و تاریخی دارد که در آن شکل گرفته است. نسبت نظریه با فرهنگ در شرایطی که نظریه مولود طبیعی محیط فرهنگی خود می‌باشد، به صورت یک مشکل و مسئله بروز و ظهور پیدا نمی‌کند و به همین دلیل اغلب مخفی و پنهان می‌ماند و لکن هنگامی که نظریه به گونه‌ای برون‌زا به فرهنگ و تاریخ وارد می‌شود که زمینه‌های معرفتی و غیر معرفتی آن در آن فرهنگ حضور ندارد، چالشهای اجتماعی خود را نشان می‌دهد و در این هنگام به صورت یک مسئله بروز و ظهور پیدا می‌کند…»

فرهنگ‌نامه شورک

محمدکارگر شورکی

ناشر: صحیفه خرد، قم

چاپ اول: ۱۳۹۰

۳۰۴ ص ـ ۹۰۰۰ تومان

تاریخ و فرهنگ و جغرافیای جای‌جای کشور عزیزمان، آینه درخشانی است که تمدن ما به خوبی در آن جلوه‌گر است و تماشای آن بسی آموزنده و دلنشین است. میبد شهری است در مرکز ایران با قدمتی به بلندای تاریخ، و آثار شکوهمند آن و فرهنگ تمدنی که بر این دیار حاکم بوده، برگ زرینی است بر تاریخ سرزمین ایران.

شورک منطقه‌ای است در شرق میبد با فرهنگ و آداب و رسوم خاص خود. این منطقه در دهه ۱۳۶۰ ش، به سبب شهیدان بسیارش به «شهیدیّه» تغییر نام داد. شهری که مهد پرورش بزرگان و نام‌آورانی چون: آیت‌الله دکتر علیرضا اعرافی، استاد زکریا اخلاقی، پروفسور سعید باقری بوده است.

کتاب حاضر پژوهشی است پیرامون این خطه و در آن از مشاهیر شورک، شهدای والامقامش،‌ آثار باستانی، آداب و رسوم و آیینهای مذهبی و ترانه‌‌ها و داستانهای عامیانه آنجا سخن به میان آمده است. واژه‌های محلی، بازیهای قدیمی، طب سنتی و مقادیر و اوزان بدلی نیز فصلهای دیگری از این کتاب هستند. مؤلف کوشیده حاصل پژوهش خود را با بیانی ساده و رسا‌، برای مخاطب بیان نماید و او را با فرهنگ این سامان آشنا سازد.

دموکراسی یا دموقراضه

سید مهدی شجاعی

ناشر: کتاب نیستان

چاپ دوم: ۱۳۸۸

۱۹۲ ص ـ ۳۳۰۰ تومان

داستان کتاب حاضر در زمانهای دور و در کشوری خیالی به نام «غربستان» می‌گذرد. راوی پژوهشگری تاریخی است که با کشف و سندخوانی خود، ماجرا را برای خواننده روایت می‌کند.طبق این تحقیق، در سالیانی دور، پادشاهی که در آستانه مرگ قرار دارد، وصیت می‌کند هر ۲۵ فرزندش در مقاطع دوساله، به ترتیب، پس از مرگ او بر تخت شاهی بنشینند، اما نه به ترتیب سن، بلکه به رأی مردم.

هر یک از فرزندان در دوره سلطنت خود ظلم‌های فراوانی به مردم می‌کنند و مردم هر بار، رنجیده از یکی به دیگری پناه می‌برند، اما صورت مسئله تغییر نمی‌کند. سرانجام تصمیم می‌گیرند بیمارترین، زشت‌ترین و نادان‌ترین آنان را با نام «دموقراضه» انتخاب کنند تا دمی بیاسایند؛ اما او پس از استقرار، حلقه خاصی را سامان می‌دهد و قوانین طلایی خود را به کار می‌بندد و ترکیبی از ظلم و عوامفریبی می‌سازد. شتاب او در تخریب مملکت که با ادعای خدمت صورت می‌گیرد، عملاً بیشترین کمک را به دشمن می‌کند، هرچند در آخر داستان معلوم می‌شود او واقعاً عامل بیگانه بوده و سرانجام نیز به آنان پناه می‌برد و کشور را تسلیم دشمن می‌کند!

نسخه مناسب چاپ