سرویس فرهنگی، هنری: مراسم بزرگداشت دستورنویس توانا مرحوم دکتر حسن احمدی گیوی، دیروز در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.
به گزارش خبرنگارما، در ابتدای این مراسم دکتر مهدی محقق رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با اشاره به مقدمه کتاب سترگ دائرهالمعارف «قاموس الاعلام» که آیتالله سبحانی نوشتهاند گفت: آذربایجانیها اهتمام داشتهاند که به زبان فارسی خدمت کنند چرا که این زبان، زبان عرفان، قرآن، فلسفه و شعر است.
وی افزود: در دورههای گذشته انجمن، ۱۷ نفر از آذری زبانهایی که به زبان فارسی خدمت کردهاند تجلیل شدهاند و امسال با بزرگداشت دکتر سلیم نیساری و دکتر حسن انوری و امروز هم مرحوم دکتر احمدی گیوی در مجموع برای ۲۰ تن از آذری زبانانی که برای زبان فارسی زحمت کشیدهاند در انجمن مفاخر مراسم بزرگداشت برگزار شده است.
دکتر مهدی محقق با اشاره به فضایل این استاد فرزانه گفت: ایشان همیشه با چهرهای خندان در همه مراسم انجمن شرکت میکردند و تمامی عمر خود را به تألیف کتاب گذراندند.
او از همکاران آغازین مرحوم علیاکبر دهخدا بود. در دوره دومی که من در خدمت شما هستم، به چاپ یکصد و بیست و نهمین بزرگداشتنامه رسیدیم که زندگینامه و خدمات علمی و فرهنگی مرحوم گیوی را در برمیگیرد .
وی افزود: درخواست ما از آموزش و پرورش این است که این مجموعه کتابها را برای آشنایی جوانان در مدارس پخش کنند. مراسم انجمن مفاخر جناحی نبوده و هر بزرگمرد و رادزنی که برای فرهنگ ما کوشیده است، در این انجمن تکریم شده. برنامه بزرگداشت بعدی ما به استاد میرخانی خوشنویس پیشکسوت اختصاص دارد.
وی درباره سجایای اخلاقی استاد مرحوم احمدیگیوی افزود: ایشان با تبسم و مهربانی در اعیاد فطر همیشه میزبان بوده و مهمانان ایشان همگی اهل فضل و کمال بودند.
ادیب برومند دومین سخنران این مراسم با این تذکر که کاش این جلسات بزرگداشت در زمان حیات بزرگواران برگزار شود، گفت: هرکسی در راه خرد و عقلانیت طیمسیر کرده است، راهش هموار شده. سرآغاز هر موفقیتی تعقل و خردمندی است و احمدی گیوی دانشیمردی خردمند بود و تعقل او را به انتخاب اخلاقیات و سجایای ملکوتی سوق داد و ویژگی اصلی او، اخلاق و تقواپیشگی بود. چه بسیار کسانی که در عرصه دانش موفق هستند ولی در عرصه اخلاق کمیتشان لنگ است. او در میان همه کارهای خود، گلستان سعدی را تصحیح کرده که به نظر من از میان همه تصحیحهای موجود دقیقتر است؛ هم به لحاظ نکات دستوری و هم از نظر مقدمه موسّعی که دارد.
سخنران بعدی این مراسم استاد بهاءالدین خرمشاهی بود که در این مراسم نکوداشت گفت: من از سالهای دهه ۵۰ آوازه علمی ایشان را شنیده بودم تا بدانجا که شاهد بودیم بیش از ۵۰-۴۰ کتاب منتشر کردند و البته عمده توجه ایشان به دستور زبان بود و به فن نگارش و ویرایش در حاشیه توجه میکردند. به جرأت میتوانیم بگوییم که در عرصه دستور زبان فارسی، پژوهندهای مانند او نداشتیم.
عزیزان آذری زبان، دو زبان مادری داشتند و او بر این سیاق هر دو زبان را با نگارش دستور زبان فارسی و آذری پاس داشت . مردی صبور، حوصلهمند و پیگیر بود. خدوم به خلق بود و در مباحث علمی به طور جدی به پژوهش و تحقیق میپرداخت. خرمشاهی در ادامه یک رباعی را که برای مرحوم گیوی سروده بود به شرح زیر قرائت کرد:
کم مرد به سان احمدی میبینم
با خلق خوش محمدی میبینم
دستور که میدهد به افعال نکو
از مصدر لطف سرمدی میبینم
در ادامه مراسم نصرت فیروزپور، وکیل دادگستری و حجتالاسلام والمسلمین کاظمی شاعر و پژوهشگر درباره زندهیاد احمدی گیوی سخن گفتند.در پایان این مراسم نیز لوح یادبودی به فرزند مرحوم دکتر احمدی گیوی اهدا شد.