سازمان برنامه و بودجه: قانون برنامه هفتم توسعه در دست تدوین است
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: بر اساس اولویت‌های کاری مشغول تدوین قانون برنامه هفتم توسعه هستیم که بایستی زودتر به نتیجه برسد و قاعدتاً بودجه ۱۴۰۲ هم مبتنی بر این قانون تنظیم خواهد شد.

به گزارش تسنیم،‌ رهبر معظم انقلاب ۲۳ فروردین ۱۴۰۱ در دیدار با مسئولان و کارگزاران نظام، تدوین برنامه هفتم توسعه را ضروری خوانده بودند و با تاکید دوباره رهبرانقلاب بر ضرورت تدوین برنامه هفتم توسعه در دیدار اخیر نمایندگان مجلس، روند رسیدگی به مفاد پیش نویس سیاست‌های کلی این برنامه در دستور کار مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار گرفت.

تصویب نهایی پیش نویس این سیاست‌ها باید توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام انجام شود تا بعداز ملاحظه و تایید و ابلاغ رهبر معظم انقلاب، لایحه برنامه از جانب دولت تهیه و به مجلس ارائه شود.

با توجه به بازه سالانه ارائه لایحه بودجه سنواتی به مجلس (حداکثر تا ۱۵ آذر هر سال) و تاکید بر این نکته که لایحه بودجه سالانه باید بر اساس برنامه‌ها‌ی توسعه پنج ساله تنظیم شود، فوریت تدوین برنامه هفتم توسعه در اواخر تابستان سال جاری بیش از پیش مشخص می‌شود. این درحالی است که نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: اگر دولت در قالب لایحه‌ای درخواست کند که اجرای لایحه پنج ساله ششم توسعه تمدید شود، می‌توان اجرای آن را به مدت یک سال تمدید کرد.لازم به ذکر است: با توجه به پایان فعالیت قانونی دولت دوازدهم در شهریور ۱۴۰۰ و آسیب نبود تقارن تقویم برنامه ریزی و سیاسی کشور، برنامه ششم توسعه کشور در عمل یک سال تمدید شد.

از طرف دیگر موضوعی که لزوم تمدید یک ساله قانون برنامه ششم توسعه را نشان می دهد این است که فارغ از اینکه احکام برنامه باید زمان دار بوده و از جنس احکام دایمی نباشند، در قانون برنامه ششم توسعه مشابه برخی قوانین قبلی احکامی وجود دارد که در صورت تمدید نشدن قانون برنامه ششم و عدم تصویب برنامه هفتم توسعه، مشکلات حقوقی زیادی از جمله بروز تفاسیر اجرایی متعدد و بعضاً ایجاد خلاء قانونی خواهد شد.سازمان برنامه و بودجه همچنین اعلام کرد: به منظور مطالعه نظام بودجه ریزی در ایران کهن، نمایشگاهی در مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری برپا شده است. رئیس مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده نگری سازمان برنامه و بودجه در این باره با اشاره به مطالعه نظام بودجه ریزی کهن که در دربار قاجار ایران در آن زمان انجام می‌شده و با زبان رمز آلودی به نام زبان سیاق که قابل فهم هم نبوده، نگارش می‌شد و یک نظام بودجه ریزی کاملاً مفصل و مبتنی بر اقلیم و فرهنگ ایران بوده است، گفت: متأسفانه در دوران پهلوی این مدل از بودجه ریزی به طور کامل کنار گذاشته شد و بودجه ریزی مدرن به کشور آمد و به ترجمه رسید و کاملاً جایگزین آن نظام شد.

سید مهدی پاکذات افزود: ما ویژگی‌های بسیار خلاقانه و ایده دهنده‌ای را در آن نظام بودجه ریزی کهن می‌توانیم شناسایی کنیم تا با استفاده از آن به تحول ساختاری بودجه کمک کنیم.وی اضافه کرد: در مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده نگری، کلان پروژه‌ای تعریف شده برای جمع آوری و ترجمه اسنادی که با زبان سیاق در آن زمان نوشته شده است تا این اسناد را ترجمه کنیم و در اختیار عموم قرار بگیرد و خودمان هم از دل آن‌ها ایده‌هایی را بیرون بکشیم تا بتوانیم نظام بودجه ریزی را برمبنای ویژگی‌های فرهنگی و اقلیمی خودمان باز طراحی کنیم.

نسخه مناسب چاپ