پیش‌بینی فائو از افزایش ۳۴درصدی تولید غلات ایران
سازمان خواربار ملل متحد(فائو) با پیش بینی افزایش ۳۴ درصدی تولید غلات ایران در سال زراعی جاری اعلام کرد: تولید گندم درایران ۴ میلیون تن و تولید جو یک میلیون تن افزایش می یابد.

به گزارش تسنیم، سازمان خواربار ملل متحد در جدیدترین گزارش خود موسوم به چشم انداز غذایی جهان پیش بینی کرد ایران در سال زراعی گذشته ۳ر۱۴ میلیون تن غله تولید کرده بود و پیش بینی شده است این رقم در سال جاری به ۲ر۱۹ میلیون تن افزایش یابد.

با افزایش تولید غله ایران واردات این محصول کاهش قابل توجه ۲۵ درصدی خواهد یافت و به ۲ر۱۶ میلیون تن خواهد رسید. فائو کل واردات غله ایران در سال گذشته را ۶ر۲۱ میلیون تن اعلام کرده است. میزان صادرات غله ایران هم برای امسال ۱۰۰ هزار تن پیش بینی شده که رقم قابل توجهی نیست و نسبت به سال قبل تغییری نخواهد داشت.

گزارش فائو همچنین پیش بینی کرده است تولید گندم ایران در سال جاری ۴ میلیون تن افزایش پیدا کند و به ۱۳ میلیون تن برسد. ایران در سال گذشته به دلیل خشکسالی تنها ۹ میلیون تن گندم تولید کرده بود.

بر این اساس، واردات گندم ایران طی امسال به کمتر از نصف خواهد رسید و در حالی که ایران سال پیش ۹ر۷ میلیون تن گندم وارد کرده بود امسال این رقم به ۴ر۳ میلیون تن کاهش خواهد یافت.با این وجود تولید ذرت در سال جاری تغییری نخواهد داشت و در سطح ۳ر۱ میلیون تن باقی خواهد ماند. واردات ذرت ایران هم بدون تغییر نسبت به سال قبل ۹ میلیون تن خواهد بود.فائو همچنین پیش بینی کرده است تولید برنج ایران در سال جاری ۱۰۰ هزار تن کاهش یابد و از ۲ میلیون تن در سال قبل به ۹ر۱ میلیون تن طی سال زراعی جاری برسد. براین اساس، واردات برنج ایران با افزایش ۲ برابری نسبت به سال قبل به ۸ر۱ میلیون تن می رسد. ایران در سال قبل ۹۰۰هزار تن برنج وارد کرده بود.

تولید جو هم در سال جاری با رشد یک میلیون تنی نسبت به سال قبل مواجه خواهد شد و به ۳ میلیون تن می رسد. با رشد تولید داخل، واردات جو یک میلیون تن کاهش می یابد و به ۲ میلیون تن می رسد.

سازمان جهانی خواربار ملل متحد در ادامه گزارش خود پیش بینی کرده است تولید گوشت ایران در سال جاری به ۰۵۶ر۳ میلیون تن برسد که نسبت به تولید ۰۸۶ر۳ میلیون تنی سال قبل اندکی کاهش خواهد داشت. ایران همچنین در سال جاری ۱۲۱ هزار تن گوشت وارد و ۳۰ هزار تن گوشت هم صادر خواهد کرد.

امسال تولید گوشت گوساله هم از ۵۵۱ هزار تن به ۵۶۰ هزار تن خواهد رسید که افزایش ۲ درصدی خواهد داشت. همچنین تولید گوشت گوسفند از ۳۴۱ هزار تن در سال گذشته به ۳۴۴ هزار تن در سال جاری می رسد. تولید گوشت مرغ هم که در سال گذشته ۱۸۳ر۲ میلیون تن بوده در سال جاری به ۱۴۱ر۲ میلیون تن کاهش خواهد یافت.بر اساس این گزارش، تولید شیر ایران در سال جاری ۵ر۰ درصد نسبت به سال قبل افزایش خواهد یافت و به ۷۷۹ر۷ میلیون تن خواهد رسید. ایران درسال قبل ۷۴۹ر۷ میلیون تن شیر تولید کرده بود.فائو انتظار دارد صادرات شیر ایران در سال جاری رشد قابل توجه ۱۵ درصدی داشته باشد و به ۴۰۱ر۱ میلیون تن برسد. ایران در سال قبل ۲۲۰ر۱ میلیون تن شیر صادر کرده بود.

در گزارش فائو علت بهبود چشمگیر تولید محصولات کشاورزی و کاهش واردات آن اعلام نشده اما به نظر می‌رسد کنار گذاشتن سیاست ارز ترجیحی برای واردات کالاهای اساسی و انگیزه پیدا کردن تولیدکنندگان داخلی، افزایش چشمگیر نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی و ترغیب کشاورزان به کاشت بیشتر، دلایل اصلی این بهبود باشد .

از سوی دیگر، مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران ایران گفت: قیمت هر کیلوگرم لاشه گوشت قرمز با جو کیلویی ۱۲ هزار تومان و سویای ۱۷ هزار تومانی باید ۱۱۰ هزار تومان به دست مصرف‌کنندگان برسد، اما این محصول با قیمت‌هایی بیش از این نرخ عرضه می‌شود.

مجتبی عالی در گفتگو با ایرنا اظهار داشت: طبق آمارهای موجود با توجه به نژاد دام، سن و وضعیت آب‌وهوایی، ضریب تبدیل برای تولید یک کیلوگرم گوشت قرمز ۱۰ کیلوگرم نهاده دامی نیاز است.وی افزود: تعیین قیمت گوشت قرمز بر مبنای تحلیل قیمتی و عرضه و تقاضا تعیین می‌شود و ارتباطی به یک نهاده ندارد، بنابراین برخی افراد که اطلاع چندانی از نحوه قیمت‌گذاری و تلاش‌های دولت برای تنظیم بازار ندارند، اظهارنظر می‌کنند.

مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران ایران گفت: برخی تولیدکنندگان و دامداران هستند که در همین فضا نهاده را خریداری و در بازار آزاد می‌فروشند، بنابراین باید به دنبال آرامش بازار باشیم تا دست دلالان کوتاه شود.

وی درباره قیمت‌گذاری شیر خام و جلوگیری از پس خوردگی تولید هم گفت: اکنون قیمت تمام شده شیر خام ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان است اما ما تعامل با وزارت جهاد کشاورزی و حمایت از مصرف‌کنندگان، قیمت شیر را فعلا کیلویی ۱۲ هزار تومان تعیین کردیم که شیر خام پس نخورد.

به گفته عالی، به هر میزان قیمت گوشت قرمز افزایش یابد به دلیل کاهش تقاضا، تولید با پس‌زدگی روبرو می‌شود که این امر به نفع صنعت و تولیدکنندگان نیست.

نسخه مناسب چاپ