«علی قنبری مطلق» رئیس اداره پیشگیری سرطان وزارت بهداشت در گفتوگو با ایلنا با اشاره به وجود ۱۳۵ هزار مورد جدید سرطان در کشور اظهار کرد: در حال حاضر سرطان سینه شایعترین سرطان در میان زنان است. روند بروز سرطان به صورت کلی در جهان در حال افزایش است در ایران نیز میزان بروز و شیوع سرطان بالاتر از میانگین جهانی است.
وی افزود: کشورهایی مانند ایران که کشورهای جوانی هستند، هرچه به سمت پیری میروند میزان بروز سرطان در آنها افزایش پیدا میکند. کشورهای زیادی هم قبلا این شیب افزایشی را تجربه کردهاند اما اکنون این شیب افزایشی در آنها کمتر شده است.
قنبری مطلق یادآور شد: افزایش شیوع سرطان در کشور ما قابل توجه خواهد بود، چرا که در حال حاضر جمعیت جوان است اما این جمعیت به سمت پیری میرود و طبیعتا میزان بروز سرطان در آن افزایش خواهد یافت.
وی یادآور شد: علاوه بر سرطان پستان، سرطانهایی چون روده بزرگ، معده، پوست و تیروئید سرطانهای شایع در میان ایرانیان است. اگرچه نمیتوان یک عامل کلی را برای همه سرطانها در نظر گرفت، اما کمتر از ۵ درصد ژنهای سرطانساز در بروز سرطانها به ویژه سرطان سینه نقش دارند و حتی یک سرماخوردگی ساده هم گاهی متأثر از ویژگیهای ژنتیکی افراد است. اکثر موارد سرطان پستان ناشی از عوامل غیرارثی است. با این حال اکثر سرطانها در افرادی بروز پیدا میکنند که هیچ سابقه ارثی و حتی سابقه خانوادگی هم ندارند.
رئیس اداره پیشگیری از سرطان وزارت بهداشت در رابطه با وضعیت مرگ و میر در میان افراد مبتلا به سرطان در کشور اظهار کرد: ما از شاخصی به عنوان بقای ۵ ساله برای بیماران مبتلا به سرطان که مراحل درمانی خود را طی کرده یا در حال مداوا هستند، استفاد میکنیم. به طور مثال در ایران شاخص بقای ۵ ساله در مورد سرطان سینه حدود ۶۸ درصد و روده بزرگ حدود ۴۱ درصد است. این اعداد در کشورهای دیگر هم تقریبا مشابه است.
قنبری مطلق یادآور شد: سرطانها هرچه زودتر تشخیص داده شوند درمانپذیرتر بوده و عوارض و هزینههای کمتری هم دارد. برنامه پیشگیری و تشخیص سرطان پستان، سرطان روده بزرگ و سرطان دهانه رحم در شبکههای بهداشت و درمان در حال توسعه و گسترش است.
وی در ادامه در رابطه با وضعیت داروهای سرطان در کشور اظهار کرد: داروهای موجود در فارماکوپه ایران در دسترس هستند، اما مواردی هم مشاهده شده که برخی از داروها در زمانهایی در دسترس نیستند، اما اینها تعداد معدودی هستند.
واکنش وزارت بهداشت به مصوبه افزایش ظرفیت پذیرش رشته دندانپزشکی
معاون آموزشی وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه براساس قانون، مصوبه ستاد راهبردی نقشه باید در صحن اصلی شورای انقلاب فرهنگی با حضور ریاست شورا تصویب شود، گفت: پذیرش دانشجو بدون در نظر گرفتن الزامات آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و رفاهی باعث افت کیفیت پزشکی و صدمه به سلامت مردم خواهد شد.
دکتر باقری فرد در گفت و گو با ایسنا، ضمن بیان این مطلب و در واکنش به مصوبه افزایش ظرفیت پذیرش رشته دندان پزشکی که روز گذشته از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد، گفت: مصوبه ستاد راهبردی نقشه جامع علمی کشور در خصوص افزایش ظرفیت رشته دندانپزشکی، مغایر با نظر کارشناسی و زیرساختهای وزارت بهداشت است.
وی ادامه داد: در حال حاضر ۱۶۰۰۰ دانشجوی دندانپزشکی در مقاطع مختلف در حال تحصیل هستند که در برخی دانشگاهها، تجهیزات و فضاهای مناسب آموزشی را در اختیار ندارند.
باقری فرد اظهار کرد:براساس قانون، مصوبه ستاد راهبردی نقشه باید در صحن اصلی شورای عالی انقلاب فرهنگی و با حضور ریاست شورا که شخص رئیس جمهور است، مطرح و سپس به تصویب برسد.
وی خاطر نشان کرد: مجدداً تاکید می نماییم دسترسی عادلانه به خدمات پزشکی و دندانپزشکی علاوه بر تعداد مناسب کادر سلامت، نیاز به بومی گزینی و ماندگاری پزشکان و دندانپزشکان و پوشش مناسب خدمات بیمه همگانی دارد.
معاون آموزشی وزارت بهداشت با بیان اینکه رشته دندانپزشکی اصول مهم علمی و پذیرفته شده جهانی دارد، افزود: در این امر هر چقدر به موضوع درمان بپردازیم، بیماری های دهان و دندان افزایش می یابد و به تبع آن پیشگیری و بهداشت تضعیف میشود.
سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی هم در حاشیه جلسه ستاد نقشه جامع علمی کشور گفت: افزایش ظرفیت پزشکی از امسال اجرایی می شود و در مجموع طی چند سال ۹۰ درصد افزایش ظرفیت دندانپزشکی خواهیم داشت.
وی گفت: در مجموع طی ۴ سال ۹۰ درصد افزایش ظرفیت دانشجوی دندانپزشکی خواهیم داشت.
وی درباره اینکه آیا افزایش ۳۰ درصدی دانشجویان دندانپزشکی تعدیل شده افزود: امسال ده درصد، سال ۱۴۰۲، ۲۰ درصد، سال ۱۴۰۳، ۳۰ درصد و سال ۱۴۰۴ هم ۳۰ درصد اعمال میشود.