به گزارش فارس، «جوزپ بورل» در سخنرانی خود در شورای امنیت سازمان ملل متحد پیرامون مذاکرات رفع تحریمها اظهار داشت: من در تماس دائمی با همه طرفها هستم تا ترتیب بازگشت به برجام و اطمینان از اجرای کامل آن را بدهم.
طبق بیانیه منتشر شده بر روی پایگاه اینترنتی سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا، وی افزود: عناصر و شرایط اساسی برای انجام این کار شناخته شده و روی میز است و زمان تصمیمگیری اکنون است.
واشنگتن: امکان بازگشت به برجام وجود دارد
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا هم گفت: امکان بازگشت دوجانبه به توافق هستهای با ایران وجود دارد.
«ند پرایس» در نشستی خبری با تکرار مواضع واشنگتن و تلاش برای انداختن توپ در زمین جمهوری اسلامی ایران گفت: «در صورتی که ایران مسائل خارج از توافق را کنار بگذارد، امکان بازگشت دوجانبه به توافق هستهای وجود دارد».
این مقام آمریکایی ادامه داد: «اگر دولت قبلی آمریکا از برجام که به درستی عمل میکرد خارج نشده بود، اکنون در این وضع نبودیم. بر اساس ارزیابی این وزارتخانه، جامعه اطلاعاتی ما و آژانس بینالمللی انرژی اتمی این توافق به درستی کار میکرد».
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا افزود: «نمیتوانیم در زمان به عقب برگردیم، اما میتوانیم به برجام برگردیم. اگر به برجام برگردیم، در موقعیت بهتری در مورد برنامه هستهای ایران قرار خواهیم گرفت».
پرایس مدعی شد آنچه زمان گریز هستهای ایران نامیده میشود اکنون نه در حد سال و ماه ،بلکه در حد چند هفته یا کمتر است.
او در ادامه ادعاهای خود گفت: «نکته نهایی این است که مساله هستهای، بزرگترین چالشی است که از سوی ایران متوجه ما ست، اما تنها چالش و تهدید نیست بلکه برنامه موشکهای بالستیک و گروههای نیابتی هم تهدید هستند. اگر این چالش را کنار بگذاریم توانایی بیشتری در رسیدگی به سایر مسائل خواهیم داشت که برای ما و متحدانمان مهم هستند».
این دیپلمات آمریکایی بار دیگر تکرار کرد مهلت بازگشت دوجانبه به پایبندی به توافق هستهای با ایران تا زمانی است که انجام این کار برای آمریکا نفعی داشته باشد و اکنون بازگشت به برجام برای امنیت ملی آمریکا نفع دارد، اما همیشه چنین نخواهد بود.
پرایس مدعی شد اگر تهران مسائل فرابرجامی را کنار نگذارد، واشنگتن گزینههای دیگری را در اختیار خواهد داشت که آنها را با متحدان خود به بحث گذاشته است.
اظهارات این مقام آمریکایی در حالی مطرح شدهاند که مذاکرات رفع تحریمها در وین از چند ماه پیش دچار وقفه شده است. دولت آمریکا از زمان آغاز این مذاکرات به جای پیشنهاد دادن ابتکارهای عملی برای پیشرفت گفتگوها بارها تلاش کرد طرفهای مختلف را به کند کردن روند مذاکرات و ایجاد مانع بر سر راه آن متهم کند.
کاخ سفید: تحریمهای بیشتری علیه ایران در راه است
درهمین حال ،مشاور امنیت ملی کاخ سفید طی سخنانی در یک اندیشکده گفت که تحریمهای بیشتری علیه ایران اعمال خواهد شد.
«جیک سالیوان»، مدعی شد که آمریکا با تحریم به اقدامات جدید هستهای ایران پاسخ خواهد داد.
وی گفت: «گامهایی که ایرانیها درباره غنیسازی و مکانیسمهای راستیآزمایی برداشتهاند مفید نیستند و ما با افزایش فشار اقتصادی به آنها پاسخ دادهایم.تحریمهایی را علیه ایران اعمال کردهایم، تحریمهای بیشتری در راه است.»
مشاور امنیت ملی کاخ سفید همچنین با بیان این ادعا که یک توافق آماده روی میز مذاکرات وین وجود دارد ادعا کرد: «توپ در زمین ایران است.»
به دنبال آن ، دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد شبکهای را که به ایران برای دور زدن تحریمها و فروش محصولات پتروشیمی این کشور کمک میکنند را در فهرست تحریمها قرار داده است.
در بیانیه وزارت خزانهداری آمده است: «دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا شبکهای از تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی ایران و همچنین شرکتهای صوری مستقر در جمهوری خلق چین و امارات عربی متحده که حامی شرکت پتروشیمی تریلیانس و شرکت بازرگانی پتروشیمی ایران هستند را در فهرست تحریم قرار داد. این دو شرکت در فروش محصولات پتروشیمی ایران در خارج از این کشور نقش اساسی دارند.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «این شبکه با حمایت از فروش محصولات پتروشیمی ایران به مشتریهایی در جمهوری خلق چین و سایر نقاط آسیای شرقی به انجام تراکنشهای بینالمللی و دور زدن تحریمها کمک میکند.»
یک مقام وزارت خزانهداری آمریکا، علیرغم اعمال این تحریم مدعی شد که واشنگتن دنبال بازگشت به برجام است. برایان نلسون، دستیار وزیر خزانهداری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی گفت: «ایالات متحده آمریکا، مسیر دیپلماسی معنادار برای بازگشت دوجانبه به پایبندی به برنامه جامع اقدام مشترک را دنبال میکند.»
وی در ادامه مدعی شد: «بدون توافق، ما به استفاده از اختیارات تحریمی خود برای محدود کردن صادرات نفت، فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی از ایران ادامه خواهیم داد.»
اسامی افراد و شرکتهای تحریمشده به شرح زیر است:
– محمد شاهین راکنودین هور، تبعه هند، به اتهام ارتباط با شرکت پتروشیمی تریلیانس
– جینگفنگ ژائو، تبعه چین، به اتهام ارتباط با شرکت پتروشیمی تریلیانس
– شرکت پتروشیمی فنآوران، مستقر در ایران، به بهانه ارتباط با شرکت بازرگانی پتروشیمی
– شرکت تجارت سوخت و پتروشیمی فیوچر گیت، مستقر در امارات، به بهانه ارتباط با شرکت پتروشیمی تریلیانس
– شرکت کشتیرانی جیایکس، مستقر در امارات، به بهانه ارتباط با شرکت پتروشیمی تریلیانس
– شرکت کین ول اینترنشنال، مستقر در هنگکنگ، به بهانه ارتباط با شرکت پتروشیمی تریلیانس
– شرکت پتروشیمی خارک، مستقر در ایران، به بهانه ارتباط با شرکت پتروشیمی تریلیانس
– شرکت پتروشیمی مارون، مستقر در ایران، به بهانه ارتباط با شرکت پتروشیمی تریلیانس
– شرکت اسکای زون، مستقر در امارات، به بهانه ارتباط با شرکت پتروشیمی تریلیانس
– شرکت تیمفورد، مستقر در هنگکنگ، به بهانه ارتباط با شرکت پتروشیمی تریلیانس
– شرکت تجاری یوچم جنرال، مستقر در امارات، به بهانه ارتباط با شرکت پتروشیمی تریلیانس