محسن کرکه آبادی در گفتگو با پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) گفت: با توجه به رکودی که در ماه های اخیر پس از ریزش بازار سرمایه شاهد آن بودیم می توان گفت به نوعی اعتماد سرمایه گذاری در این بازار برای ورود نقدینگی جدید کاهش پیدا کرده است؛ همچنین اکنون با توجه با اتفاقات اخیر بینالمللی که در عرصه سیاست و در پی آن اقتصاد کشور اتفاق افتاده، سرمایه گذاران به نوعی دچار سردرگمی شدهاند.
محسن کرکه آبادی اضافه کرد: در این شرایط سرمایه گذاران حاضر به پذیرفتن ریسک هایی مانند تغییرهای قیمتی محصولات شرکت هایی که نرخهای آنها دستوری هستند، نوسانات ارزش دلار در پی اتفاقات و اخبار سیاسی موجود، وضع قوانین جدید و لغو آنها مانند عوارض صادراتی، ابهام در وضع یا عدم وضع مالیات بر سپرده های بانکی و چندی دیگر از این قبیل قوانین یک شبه و لغو لحظه ای آنها نیستند.
وی تصریح کرد: حال اگر بخواهیم از منظر عوامل بنیادی و تاثیر آنها بر افزایش و کاهش سود دهی صنایع و شرکت ها به بررسی بازار بپردازیم، مشاهده می کنیم با وجود رشد قیمت دلار آزاد، اما به دلیل ثابت ماندن دلار نیما که منشا معاملات ارزی شرکتهاست، بازار سرمایه تحت تاثیر این رشد قیمتی قرار نگرفته است.
کارشناس بازار سرمایه افزود: البته با ابلاغیه دستورالعمل خرید و فروش ارز در شبکه صرافی های مجاز توسط بانک مرکزی که به تازگی اعلام شده به نظر می رسد بالاخره تاثیر ارزش واقعی دلار به این بازار هم ورود کند و سبب افزایش سطوح قیمتی سهم ها، به خصوص شرکت هایی که نرخ محصولات آنها از ارز تاثیر می پذیرد، شود.
مدیر سرمایهگذاری شرکت سرمایهگذاری دانایان، با اشاره به برگزاری مجامع و اثر آن بر بازار گفت: همانگونه که میدانید در حال حاضر نسبت قیمت به سود اکثر صنایع و شرکت های بورسی و فرابورسی بنیادی محور به پایین ترین میزان خود در ماه های اخیر رسیده، به نوعی که بعضا شرکت هایی نظیر صنعت فولاد با نسبت قیمت بر عایدی ۴ و ۵ با ارزش گذاری دلار سنا در حال معامله هستند.
وی افزود: در این شرایط به نظر می رسد با توجه به نزدیکی به فصل مجامع، تقسیم سود شرکت ها و بروزرسانی PE سهم های بنیادی با دلار آزاد و رقابتی، بازار سرمایه به زودی بتواند یک رالی صعودی جدید را آغاز کند، البته که اگر این ابلاغیه هم مانند قوانین دیگر لغو نشود.
همچنین یک تحلیلگر بازار سرمایه مبهم بودن وضع عرضه بلوکهای سایپا و ایران خودرو، وضع برجام و همچنین پایین بودن نرخ دلار نیمایی را از دلایل سقوط بورس دانست و گفت: بازار سهام فعلا بازار بازنده بوده است و این سیاست در میان مدت میتواند خطرناک باشد.
ولید هلالات در گفتگو با ایسنا، با تاکید بر اینکه بازار سرمایه در رکود قرار دارد، اظهار کرد: بازار سرمایه مدت زمان طولانی منتظر اخبار مختلف است و محرک مثبتی هم به آن تزریق نمیشود؛ در نتیجه حجم معاملات کاهش پیدا میکند و زمانی که بازار از هیجان می افتد روندی نزولی به خود میگیرد مخصوصا اگر بازار پیش از این اتفاقات صعود کرده باشد، نزول عمیق تر میشود، دقیقا مانند اتفاقی که این روزها افتاده است.
وی ادامه داد: برای مثال بازار مدتهاست که در انتظار عرضه بلوک سایپا و ایران به سر میبرد و ابهامات و اخبار مربوط به این موضوع بیشتر به بازار لطمه زده است. یعنی اگر اخبار مرتبط با این موضوع نبود شرایط صنعت و بازار بهتر بود؛ چراکه یکی از مهم ترین موضوعات برای بازار این است که ببیند بلوک های سایپا و ایران خودرو عرضه می شود یا خیر و خریدار چه کسی است؟ آیا میتواند به بازار هیجان دهد یا خیر؟
تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به نرخ ارز نیمایی گفت: همه کالاها نسبت به پارسال رشد قیمت داشتهاند و دلار بازده ۲۵ درصدی داشته است اما سهام همسو با این رشد، صعودی نمیشود.
یکی از مهمترین دلایل این موضوع نگاه دولت به دلار نیمایی و ثابت نگه داشتن آن است، بازار زمانی که دلار ۴۲۰۰ تومان حذف شد توانست رونق خوبی بگیرد اما وقتی دلار نیمایی ثابت نگه داشته شده اما قیمت دلار آزاد بالا میرود، این پیام داده میشود که با وجود تورم و رشد نرخ ارز، قرار نیست درآمد شرکتها رشد کند، همچنین از برجام هم خبری نیست و در سهم های بانکی هیجانی وجود ندارد.
هلالات با بیان اینکه همه محرک هایی که میتوانند در بازار نقش بازی کنند فعلا در حالت تعلیق قرار دارند، اظهار کرد: بازار سهام فعلا بازار بازنده بوده است، این سیاست در میان مدت میتواند خطرناک باشد چون پول های بزرگی در بازار و صندوق های فیکس وجود دارد که اگر این روند ادامه پیدا کند ممکن است به سمت بازارهای دیگر مانند سکه و ارز کوچ کنند.