شکست «مکرون» در انتخابات پارلمانی فرانسه
 

سرویس خارجی: انتخابات ۲۰۲۲پارلمان ملی فرانسه با شکست تاریخی “امانوئل مکرون” رئیس جمهوری این کشور در کسب اکثریت قاطع کرسی‌ها برای حزبش خاتمه یافت تا چشم‌انداز مبهمی برای قدرت سیاسی وی و راهی بن‌بست برای آینده دموکراتیک فرانسه تعریف شود.

بر اساس نتایج منتشر شده، ائتلاف حامیان مکرون موسوم به “باهم”، بین ۲۱۰تا ۲۵۰کرسی، ائتلاف “نوپس” شامل هواداران ژان لوک ملانشون، بین ۱۵۰تا ۱۸۰کرسی، جمهوری‌خواهان، بین ۶۰تا ۷۰کرسی و حزب راست افراطی “مجمع ملی” که مارین لوپن آن را رهبری می‌کند نیز بین ۸۰تا ۱۰۰کرسی کسب کردند و این در حالی است که رئیس جمهوری فرانسه برای کسب اکثریت مطلق در مجلس ملی به ۲۸۹کرسی نیاز دارد.این شکست در حالی است که سه تن از وزرای کابینه مکرون شامل املی دو مونشالَن وزیر محیط زیست، بریژیت بورگونیون وزیر بهداشت و ژوستین بنن وزیر امور دریا نیز نتوانستند در حوزه انتخابیه خود پیروز شوند و احتمال دارد تعداد وزرایی که شرایط مشابهی دارند افزایش یابد. ۱۵وزیر کابینه مکرون از جمله الیزابت بورن نخست وزیر فرانسه نامزد انتخابات پارلمانی شده بودند.مکرون پیشتر از وزیرانی که نتوانند در انتخابات پارلمانی پیروز شوند خواسته بود کابینه را نیز ترک کنند. طی چهار دوره‌ای که انتخابات مجلس قانونگذاری بعد از انتخابات ریاست جمهوری فرانسه برگزار شده است، این نخستین بار است که رئیس جمهوری مستقر فرانسه، قادر به کسب اکثریت مطلق کرسی‌های مجلس نشد. به عبارت دیگر، در گذشته انتخابات پارلمان ملی فرانسه نه تنها پیروزی چهره‌ای که وارد الیزه شده بود را تایید بلکه تقویت هم می‌کرد؛ شرایطی که این بار محقق نشد. کسب این نتایج به این معنی است که مکرون برای پیشبرد اهداف خود، ناگزیر باید با دیگر احزاب ائتلاف کند و این موضوع، قدرت سیاسی و چانه‌زنی دولت را کاهش خواهد داد.

در چنین شرایطی رهبر حزب جمهوری‌خواه فرانسه از احزاب دست راستی که یکی از امیدهای مکرون برای هم‌سویی با احزاب موافق محسوب می‌شد، هرگونه سازش و توافق با دولت را رد کرد. «کریستیان ژاکوب» رهبر جمهوری‌خواهان در اظهاراتی روشن، راه هرگونه سازش با دولت مکرون را در ترکیب جدید مجلس بست و اعلام کرد: ما به‌عنوان اپوزیسیون در کارزار انتخاباتی فعالیت و در انتخابات پارلمانی شرکت کردیم و اپوزیسیون باقی می‌مانیم. وی گفت، حزب جمهوری‌خواه باید به شکل یک اپوزیسیون سازنده و واقعی در مقابل رئیس جمهوری که همه چیز را نابود خواهد کرد باقی بماند. ژاکوب با اشاره به نتیجه مطلوب حزبش در انتخابات پارلمانی و کسب ۶۴کرسی، گفت: ما به نتیجه‌ای بالاتر از همه پیش‌بینی‌های هفته گذشته دست یافتیم. گفتنی است تنها حزب نزدیک به مواضع دست‌راستی مکرون، جمهوری‌خواهان هستند که در صورت سازش با آنها رئیس جمهوری می‌توانست مسیر اجرای برنامه‌ها و اصلاحات مورد نظر خود را هموار کند. از سویی نخست وزیر فرانسه با اشاره به شکست ائتلاف حزب حاکم در کسب اکثریت مطلق کرسی‌های پارلمانی گفت: این مساله برای فرانسه خطرناک است.«الیزابت بورن» تاکید کرد که دولت آماده است با ائتلاف چپ همکاری کند. «برنو لومیر» وزیر دارایی فرانسه نیز با اشاره به پیش بینی‌ها درباره شکست حزب حاکم در کسب اکثریت پارلمانی، آن را یک «شوک دموکراتیک» خواند اما گفت: من مطمئنم که مکرون با همین شرایط، باز هم قادر به اداره امور کشور است.

لومیر در پاسخ به سوالی درباره گزینه‌های دولت برای ماندن در قدرت گفت: «نگران نیستم»، اما اگر همه اردوگاه‌های دیگر تصمیم به همکاری با دولت نگیرند «این کار ظرفیت ما را برای اصلاح و محافظت از فرانسوی‌ها محدود می‌کند».نظرسنجی پای صندوق‌های رای در دور دوم انتخابات پارلمانی فرانسه که یک شنبه شب به وقت محلی منتشر شده نشان می‌دهد که ائتلاف رئیس جمهور این کشور نتوانسته است اکثریت مطلق را به‌دست بیاورد.برخی از گزارش‌ها نیز حاکی از آن است که ائتلاف ماکرون احتمالا بتواند ۲۰۵ تا ۲۳۳ کرسی از ۵۷۷ کرسی پارلمان را بدست بیاورد. حزب حاکم برای حفظ اکثریت قدرت خود در پارلمان نیاز به حداقل ۲۸۹ کرسی دارد. خبر دیگر اینکه دور دوم انتخابات مجلس فرانسه دیروز در حالی برگزار شد که ۵۴درصد واجدان شرایط در پای صندوق‌های رای حاضر نشدند؛ مساله‌ای که مقبولیت دموکراسی در جمهوری پنجم و مشروعیت نمایندگان در پارلمان را به چالش می‌کشد. در شرایطی که انتخابات پارلمانی فرانسه از امتیازهای رقابتی سیاسی قابل توجهی چون رویارویی دو ائتلاف حزبی مهم برخوردار بود اما این امر هم نتوانست فرانسویان بیشتری را به مشارکت در انتخابات متقاعد کند. به شکل سنتی نرخ مشارکت در دور دوم انتخابات نسبت به دور نخست کمتر است و این اصل در انتخابات دیروز فرانسه هم تکرار شد و فرانسویان کمتری (بیش از یک درصد) در دور دوم شرکت کردند تا یکی از کم فروغ‌ترین‌های انتخابات را در تاریخ جمهوری پنجم به ثبت برسانند. به گزارش رسانه‌های فرانسوی، نرخ عدم مشارکت دیروز در حالی ۵۴درصد اعلام شد که این عدد در دور نخست انتخابات پارلمانی که یکشنبه گذشته برگزار شد، ۵۲.۴۹درصد عنوان شده بود که خود یک رکورد محسوب می‌شد.«اروان رستروآن» مدیر مشاور موسسه نظرسنجی «اودوکسا» پیشتر در مصاحبه با رادیو فرانسه گفته بود نرخ عدم مشارکت امسال نسبت به انتخابات مجلس گذشته، وجود نارضایتی دموکراتیک را تایید می کند. وی افزود: نرخ مشارکت در انتخابات پارلمانی به میزان قابل توجهی از آمار مربوط به انتخابات ریاست جمهوری که تنها چند هفته پیش برگزار شد، کمتر بود و می‌توان گفت که بیش از ۱۳میلیون فرانسوی واجد شرایط که در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کردند در دو هفته گذشته برای تعیین تکلیف کرسی‌های مجلس در پای صندوق‌های رای حاضر نشدند.

نسخه مناسب چاپ