عباس آرگون در گفتگو با ایرنا، به روند فعلی معاملات بورس اشاره کرد و افزود: برخلاف تصور برخی از فعالان بازار که گمان میکنند بازار سهام با نوسان شدیدی همراه بود، اما باید گفت، با توجه به روند نزولی شاخص بورس در دو سال گذشته اکنون بازار روند معقولی را در پیش گرفته و مشکلی تهدیدکننده معاملات این بازار نیست.
وی بیان کرد: طبیعی است که شاخص بورس بعد از صعود چند روزه خود، برای مدتی اصلاحی را محدود تجربه کند و ایجاد چنین روندی در بازار نباید زمینهساز نگرانی سهامداران باشد.
آرگون ادامه داد: کاهش دخالتها در اقتصاد کشور قطعاً تاثیرگذار بر روند معاملات بورس خواهد بود؛ چراکه مکانیزم بازار تنظیمکننده میزان عرضه و تقاضا است.
نایب رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی به عوامل تاثیرگذار برای ایجاد هیجان در معاملات بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: تا چند وقت گذشته مسالهای مربوط به عوارض صادراتی مطرح شد که به مراتب این مساله معاملات بازار را تحت تاثیر خود قرار داد و برای مدتی زمینهساز ایجاد شوک در روند بازار بود.
وی ادامه داد: بورس روند رو به رشد خود را در پیش خواهد گرفت و بهتر است سهامداران تحت تاثیر ایجاد کوچکترین نوسانی در شاخص بورس اقدام به اتخاذ تصمیمات هیجانی در این بازار نکنند.
آرگون خاطرنشان کرد: شاخص بورس با توجه به وجود پارامترهای فعلی تاثیرگذار بر معاملات بازار و همچنین ریزشهای شدیدی که طی چند وقت گذشته تجربه کرد از امکان رشد برخوردار است.
نایب رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی اظهار داشت: سهامداران باید تحت تاثیر موقعیت مطلوب سرمایهگذاری در بازار سرمایه اقدام به انتخاب سهام مناسب به لحاظ بنیادی کنند.
وی تاکید کرد: مساله مربوط به برجام و تعیین تکلیف نتیجه آن به مراتب با تاثیرگذاری متفاوت بر روند بازار همراه خواهد بود و این مساله را میتوان به عنوان یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر روند معاملات بورس عنوان کرد.
آرگون ادامه داد: در کنار تاثیر مهم و متفاوت نتیجه برجام بر معاملات بورس، موضوع مربوط به جنگ اوکراین و روسیه از جمله مسایلی است که میتواند آینده این بازار را تحت تاثیر قرار دهد و روزهای متفاوتی را برای معاملات این بازار رقم بزند؛ زیرا این اتفاق قیمتهای جهانی را با تغییرات شدیدی همراه کرده است.
نایب رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی اظهار داشت: اگر به دنبال ایجاد روندی مناسب برای معاملات بازار سهام هستیم باید اقدامی صورت گیرد تا کمتر شاهد دخالتها یا تصمیمات عجولانه باشیم، در این زمان نظارهگر روزهای پر رونق در معاملات بازار سرمایه خواهیم بود.
وی خاطرنشان کرد: بهتر بود که طی چند وقت گذشته مسایلی مانند اعمال قیمتگذاری دستوری در خودرو و قطعی برق صنایع در تابستان مورد بحث قرار نمیگرفت؛ چراکه این مساله به طور مستقیم بر روند معاملات بازار و همچنین قیمت سهام شرکتها تاثیرگذار خواهد بود.
آرگون ادامه داد: بازار اکنون به بلوغ خوبی دست پیدا کرده و در موقعیت مناسب سرمایهگذاری قرار گرفته است که این اتفاق میتواند منجر به تعیین مسیر درست برای معاملات بازار سرمایه شود.
نایب رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی در پایان گفت: اگر بتوان عدم اعتماد ایجاد شده در بازار سرمایه را از بین ببریم و اعتمادها را دوباره به سرمایهگذاران برای ورود سرمایههایشان به این بازار برگردانیم؛ به طور حتم شاهد روزهایی پررونق در بورس خواهیم بود.
از سوی دیگر مدیر حقوقی کانون کارگزاران بورس خواستار توجه بیشتر کمیسیون اقتصادی و مرکز پژوهشهای مجلس به جلسات متعدد با فعالان بازار سرمایه در تدوین پیشنویس قانون جدید بازار اوراق بهادار شد.
به گزارش تسنیم، ارشیا حیدریان اظهار کرد: با عنایت به تغییرات پیاپی شرایط بازار سرمایه در سال های اخیر و جذب خیل عظیمی از سرمایه گذاران به این بازار، اصلاح قانون بازار مصوب ۱۳۸۴ ضروری می نمود و بر همین اساس اصلاح قانون بازار در مجلس شورای اسلامی کلید خورد و در همین رابطه پیش نویسی حاوی ۱۶ ماده از سوی کارگروه بازار سرمایه کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۵ر۱۰ر۱۴۰۰ جهت اخذ نظر فعالین منتشر گردید.
وی افزود: از آنجا که قانون بازار قانون مادر در حوزه بازار سرمایه بوده و نحوه تصویب آن در سرنوشت بازار سرمایه و اقتصاد کشور تاثیر چشمگیری دارد بلافاصله پس از انتشار، کانون کارگزاران اقدام به نظر سنجی کتبی از فعالین نمود و پس از آن کمیته ای مشتمل بر ۳۲ نفر از مدیران عامل اعضای کانون، حقوق دانان و وکلای باتجربه و فعالان بازار سرمایه و روسای اسبق سازمان بورس تشکیل گردید.
حیدریان گفت: این کمیته تا تاریخ سوم خرداد امسال اقدام به برگزاری ۱۵ جلسه و بررسی دقیق و موشکافانه ۱۶ ماده واصله از سوی کمسیون اقتصادی مجلس نمود که نتیجه آن در قالب نامه ای به کمسیون اقتصادی مجلس ارسال گردید.
لازم به ذکر است تعداد جلسات برگزار شده در این رابطه تا به کنون ۲۱ جلسه رسیده و پس از ارسال نظرات در مورد ۱۶ ماده،جلسات کانون کارگزان جهت تدوین مواد جدید به صورت منظم ادامه داشته است.
به گفته وی، با عنایت به میزان اهتمام کانون کارگزاران جهت بررسی پیش نویس و مشارکت حجم گسترده ای از فعالین و متخصصین امر در این حوزه و از آنجا که کانون کارگزاران تقریبا یگانه مرجعی بود که با جزییات و دقت فراوان مواد را تک به تک بررسی و نظرات فعالین و متخصصین را اخذ نموده انتظار میرفت مجلس شورای اسلامی به پیشنهادات کانون کارگزاران توجه بیشتر نماید. متاسفانه در اقدامی غیر قابل انتظار اخیرا پیش نویس جدیدی که تفاوت های بسیار زیادی با پیش نویس قبلی داشته از سوی دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی منتشر گردید که در این پیش نویس رد پایی از پیشنهادات کانون کارگزاران که ما حصل ۲۱ جلسه فشرده با صاحب نظران و متخصصین حوزه بازار سرمایه بود دیده نمی شد و مجلس شورای اسلامی از هیچ یک از نظرات متخصصین که مستند و با ادله از سوی کانون کارگزاران ارایه شده بود توجه نکرده است.
همچنین یک کارشناس بازار سرمایه بر این باور است که دولت با انجام اقداماتی حرکت شاخص کل بورس را کنترل میکند و همین اتفاق باعث خروج تازهواردها از این بازار میشود.
فردین آقابزرگی در گفتگو با ایسنا، با اشاره به ابهاماتی مانند وضع برجام و قیمت ارز در کشور اظهار کرد: به غیر از ابهامات مذکور، میتوان گفت وضع فعلی بازار تا حدودی منبعث از نگرانیهای افرادی است که به صورت مقطعی و کوتاه مدت در بازار سرمایه، سرمایهگذاری کردهاند و انتظار دارند بورس ماهیانه ۱۰ تا ۲۰ درصد جهش پیدا کند. اما از آنجایی که این امر محقق نمیشود سرمایه خود را از بازار خارج کرده و عمده خروج پول حقیقی ها از بازار هم به همین دلیل است.
وی ادامه داد: البته عوامل دیگری هم روی نزولی شدن بازار سرمایه تاثیرگذار هستند از جمله اینکه دولت حدود دو هفته قبل ۱۰ هزار میلیارد تومان اوراق در بازار اولیه منتشر کرد.
همچنین عرضههای اولیه تا حدود زیادی نقدینگی را از بازار جمع میکند اما میتوان گفت بیش از همه وضعیت فعلی بازار بر میگردد به نگرانیهای مسئولان و این نگرانی تاثیر خود را در قالب کنترل حرکت شاخص نشان میدهد.
در واقع وضع فعلی که شاهد آن هستیم به دلیل کنترلهایی است که روی حرکت شاخص صورت میگیرد و این موضوع باعث میشود عده ای که برای کوتاه مدت سرمایهگذاری کرده بودند خسته شده و از بازار خارج شوند.
کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه مسئولان نگران هستند اتفاق مشابه سال ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ دوباره در بازار سرمایه تکرار شود، توضیح داد: بازار در یک ماه ابتدای امسال طراوت و شادابی داشت و شاهد بازدهی ۱۰ درصدی شاخص کل بودیم.
همچنین عمده شرکتها بین ۳۰ تا ۵۰ درصد افزایش قیمت را تجربه کردند اما ناگهان با انجام اقداماتی از جمله عرضههای اولیه و فروش اوراق مدیریت یا سرکوب شاخص رخ داد و این موضوع سهامداران جدیدالورود را به شدت نگران و ناامید کرده است به همین دلیل این افراد از بازار خارج میشوند. البته ممکن است اقدامات مذکور با هدف خروج همین افراد انجام شده باشد.
به گفته آقابزرگی، بازدهی بازار سرمایه در آینده بسیار نزدیک و قبل از اتمام سال جاری مطابق با وضع تورم خواهد بود.