سرویس شهرستان ها:صفهای طولانی در برخی از جایگاههای سوخت خراسان جنوبی برای دریافت گازوئیل این روزها تبدیل به معمایی شده است که مسئولان چرایی آن را قاچاق سوخت اعلام می کنند، نه کاهش توزیع.
گزارشهای مردمی از وجود صفهای طولانی در برخی از جایگاههای سوخت خراسان جنوبی که موجب معطلی چند ساعته رانندگان خودروهای سنگین می شود، حکایت دارد و رفع این معضل که از چند هفته گذشته آغاز شده است،اکنون به یک خواسته صنفی تبدیل شده و کامیونداران، رانندگان وسایل نقلیه سنگین، مینیبوس و اتوبوس از وجود صفهای طویل گازوئیل و کاهش سهمیه سوخت گلایهمند هستند.
از سویی دیگر مسئولان معتقدند سهمیه سوخت کامیونداران کاهش نیافته است بلکه بر اساس میزان پیمایش سهمیه واریز میشود.
قاچاق سوخت از گذشته هم در استان های مرزی به عنوان یک معضل مورد توجه بوده و همواره دولت ها طرحهایی را برای پیشگیری از این موضوع اجرایی کرد اند.
اما روزهای اخیر انتظار کشیدن در صفهای طویل خودروهای سنگین برای دریافت سهمیه گازوئیل از حوصله رانندگان ناوگان حمل و نقل عمومی خارج شده است بهطوری که بسیاری از آن ها بهویژه خودروهای باری که از سایر شهرها به این استان آمدهاند از این شرایط گلایهمند و خواستار رفع این مشکل هستند.
صفهای طویل سوخت معضلی برای سیستم حمل و نقل
این موضوع تا جایی پیش رفت که چند روز قبل مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای خراسان جنوبی هم در کمیسیون ایمنی راهها که به ریاست معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار برگزار شد گلایه خود را از بیتوجهی مسئولان شرکت نفت به صفهای ایجاد شده مطرح کرد و با نشان دادن ویدئویی از گلایه رانندگان خواستار رفع این مشکل شد.
اسدالله جلالزاده در این جلسه گفت: محدودیتهای عرضه سوخت در جایگاهها سبب بروز صفهای طولانی شده که معضلی برای وسایل نقلیه سنگین و بخش حمل و نقل استان است.اجرای محدودیت برای سوختگیری در جایگاهها سبب تشکیل صفهای طولانی شده که اعتراض رانندگان را در پی داشته است.
وی با بیان این که از ساعت ۱۴تا ۲۰سوخت در جایگاههای استان عرضه نمیشود افزود: سهمیه سوخت براساس پیمایش سهمیه بوده اما ایجاد محدودیت زمانی سبب بروز مشکلات زیاد در حوزه حمل و نقل استان شده است .این محدودیتها فقط در جایگاههای سوخت استان اجرا میشود و انتظار میرود جلسهای با حضور مسئولان شرکت پخش فرآوردههای نفتی برگزار و این مشکل رفع شود.
رئیس پلیس راه خراسان جنوبی هم صفهای طویل در جایگاههای سوخت را معضل جدید در جادههای استان دانست و گفت: وقتی کامیونی با بار فاسدشدنی ۸ ساعت در صف سوختگیری معطل باشد به طور حتم با سرعت زیاد ادامه مسیر خواهد داد که این موضوع در تصادفات هم نقش دارد.
کارتهای اضطراری عاملی برای تشکیل صفهای طویل
با این وجود مدیر شرکت پخش فرآوردههای نفتی منطقه خراسان جنوبی معتقد است که صفهای تشکیل شده نه به خاطر کاهش سهمیه سوخت یا عامل دیگر، بلکه به خاطر استفاده از کارت اضطراری جایگاهها برای دریافت سوخت است. قربانعلی مردانی با اشاره به مشکل صفهای ایجاد شده در برخی از جایگاههای استان برای دریافت نفتگاز گفت: تعدادی از جایگاههای استان، به منظور مدیریت شرایط خاص، دارای کارت سوخت اضطراری نفتگاز هستند. این کارتها دارای محدودیتهایی نظیر سهمیه روزانه و سهمیه عرضه شده برای هر وسیله حمل و نقل است.
وی ادامه داد: با توجه به ماهیت این کارتها، ارتباط نداشتن سوخت تحویلی به سهمیه هر وسیله نقلیه از مهمترین ویژگی این کارتهاست. به عبارت دیگر این کارت باید توسط خودروهایی استفاده شود که امکان سوختگیری از کارت سوخت شخصی خود را ندارند.
۵ نرخ بودن گازوئیل وسوسهای برای قاچاق
مردانی با بیان این که بنابراین در چند روز اخیر فقط در جایگاههایی که دارای کارت اضطراری هستند، صفهای طولانی تشکیل شده است، ادامه داد: اگرچه نمیتوان گفت که تمامی خودروهای متقاضی در صف، با نیت سوء استفاده اقدام به سوختگیری میکنند اما به دلیل محدودیت سقف برداشت از کارت اضطراری سبب شده است که متقاضیان واقعی این کارتها هم با مشکل مواجه شوند .
مدیر شرکت پخش فرآوردههای نفتی منطقه خراسان جنوبی علت اصلی قاچاق سوخت در خراسان جنوبی را اختلاف قیمت فاحش فرآوردههای نفتی در داخل نسبت به خارج استان دانست و گفت: ۵ نرخ بودن قیمت گازوئیل در استان برای سودجویان وسوسهانگیز است.به گزارش ایرنا، مردانی افزود: ۴ ماه قبل راهکار برای وجود نیامدن شرایط موجود ارایه شد زیرا علت اصلی تشکیل صف، وجود جایگاههایی است که کارت اضطراری دارند.
مدیر شرکت پخش فرآوردههای نفتی منطقه خراسان جنوبی اظهار داشت: این جایگاهها که تعداد آن ها به ۱۴مورد میرسد معمولا در ورودی و خروجی استان وجود دارند که این کارت برای در راهماندگان درنظر گرفته شده است، اما برای عموم استفاده میشود.وی ادامه داد: در بررسی گزارش ۱۵روزه از این جایگاهها، مشخص شد ۳۸خودرو از ۲جایگاه هر روز سوختگیری کردند که دلیلی جز قاچاق ندارد که به تعزیرات معرفی شدند.مردانی در ادامه با بیان این که اکثر کمپرسیها قدیمی هستند که از لحاظ قانونی کارت سوخت ندارند به همین دلیل وارد صفها میشوند تا از کارت اضطراری استفاده کنند،افزود: از طرفی کارتهای اضطراری محل درآمدی برای جایگاهدار شده است که میخواهد بیشتر بفروشد تا کارمزد بیشتری دریافت کند، کسانی که واقعا در راه ماندند اعتراض دارند که حق مسلم است.
مدیر شرکت پخش فرآوردههای نفتی منطقه خراسان جنوبی همچنین گفت: در فضای مجازی خبری از جمعآوری کارتهای اضطراری و گران شدن سوخت منتشر شده که این موضوع هم سبب افزایش صف شده، در حالی که این خبر کذب است.
به گفته وی اجرای طرح منطقهای پایش و استفاده از سامانههای هوشمند از مهمترین راهکارهای جلوگیری از قاچاق سوخت است.
افزایش ۹درصدی توزیع نفتگاز در خراسان جنوبی
مدیر شرکت پخش فرآوردههای نفتی منطقه خراسان جنوبی در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرد: میزان توزیع و پخش نفتگاز در خراسان جنوبی از ابتدای امسال تاکنون نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹درصد رشد داشته است . وی با تاکید بر این که کمبود سوخت در جایگاهها مورد تائید نیست افزود: ذخیرهسازی فرآوردههای نفتی امسال در وضع بسیار مناسبتتری نسبت به سالهای قبل قرار دارد.
مردانی با اشاره به وضع قاچاق سوخت در خراسان جنوبی گفت: داشتن مرز مشترک با کشور افغانستان، افزایش قیمت نفتگاز در بازارهای جهانی و اختلاف فاحش بین سوخت یارانهای و نیمه یارانهای با قیمت جهانی، سبب شده است که قاچاق این فرآورده با افزایش مواجه شود که گزارش کشفیات نیروهای انتظامی و رشد بیش از ۴۰۰برابری آن، موید این موضوع است.حجتالاسلام یدالله وحدانینیا معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان جنوبی هم در نشستی با موضوع قاچاق سوخت گفت: به هر میزان که لازم باشد، هوشمندسازی توزیع سوخت را باید در دستور کار قرار دهیم زیرا این کار یکی از عوامل اصلی پیشگیری از قاچاق است .