رئیس جمهوری در مراسم روز جهانی مبارزه با مواد مخدر:
مسیر طی شده در مبارزه با مواد مخدر باید آسیب‌شناسی شود
 

رئیس جمهوری با بیان این که قدردانی جامعه جهانی از ایران در مبارزه با مواد مخدر جایگزین عمل نکردن آنان به مسئولیت‌هایشان در این زمینه نیست، گفت: پیام روز جهانی مبارزه با مواد مخدر، باید میزان ایفای نقش همه دولت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی مدعی حقوق بشر در این زمینه باشد.

حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی دیروز در مراسم روز جهانی مبارزه با مواد مخدر ضمن تجلیل از مقام شامخ شهدا و ایثارگران این عرصه، گفت: تقدیم ۳۸۰۰شهید و ۱۲هزار جانباز نشان صدقی است که برای مبارزه با مواد مخدر در ایران اسلامی وجود دارد.

وی با تأکید بر این که مبارزه با مواد مخدر مسأله‌ای جدی و دارای اولویت در کشور است، اظهار داشت: در روز جهانی مبارزه با مواد مخدر باید مسیر طی شده در مبارزه با مواد مخدر آسیب‌شناسی شود.

رئیس جمهوری با اشاره به کارنامه خوب جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با مواد مخدر در سطح ملی و جهانی، با قدردانی از همه دست‌اندرکاران در ستاد مبارزه با مواد مخدر، وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی، پلیس مرزبانی و بسیج، گفت: تا وضع مطلوب فاصله داریم.

رئیسی مبارزه با مواد مخدر را با وجود سازمان‌های مافیایی، کاری پیچیده و با اهمیت دانست و ضمن تاکید بر لزوم به کارگیری خلاقیت و ابتکار در این مبارزه گفت: باید تلاش کرد روند مبارزه با مواد مخدر متحول شود و در این راه مسئولیت دستگاه‌های عضو ستاد مبارزه با مواد مخدر مضاعف است اما هیچ دستگاهی نباید در این مبارزه غایب باشد.

وی معضل مواد مخدر و روانگردان‌ها را یکی از بحران‌های جدی برای کشورها و جامعه بشری دانست و گفت: هیچ کشوری نمی‌تواند به تنهایی وارد مبارزه با سوداگران شود و همه کشورها و سازمان‌های بین‌المللی باید نقش خود را به درستی ایفا کنند.

رئیس جمهوری گفت: سئوالم از سازمان ملل این است که آیا سهم، میزان و جایگاهی که برای مبارزه با مواد مخدر بر عهده این سازمان قرار داده شده، به همین میزانی است که عمل می‌شود؟ یعنی یک دفتر مبارزه با مواد مخدر در سازمان ملل برای این منظور کافی است؟

رئیسی ادامه داد: معتقدم کشورها و سازمان‌های بین‌المللی به میزان ادعا و مسئولیتی که بر عهده دارند، نقش‌شان را ایفا نمی‌کنند. آیا تنها قدردانی از ایران برای حضور موثر در عرصه مبارزه با مواد مخدر کافی است؟ نقش سازمان ملل متحد قطعاً بالاتر از این‌هاست.

وی تأکید کرد: امروز ۱۱۳سال پس از امضای معاهده شانگهای توسط کشورهای مختلف برای مبارزه با مواد مخدر شاهدیم که این کالا در بستر اینترنت سهل‌تر از بسیاری کالاهای دیگر در دسترس قرار دارد و مواد مخدر سنتی به صنعتی تبدیل شده و با دیگر جرائم سازمان‌یافته همچون پولشویی پیوند خورده است.

رئیس جمهوری خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد ضعف جدی در شکل‌گیری یک عزم بین‌المللی در مبارزه با مواد مخدر وجود دارد و تا این ضعف جبران نشود، اوضاع رو به بهبود نخواهد رفت.

رئیسی با تشریح اقدامات آمریکا و ناتو در افغانستان که منجر به توسعه کشت انواع مواد مخدر شده است، گفت: در دو دهه تسلط آمریکایی‌ها و ناتو در افغانستان، مواد مخدر تولید و از سنتی به صنعتی تبدیل و در سراسر جهان توزیع می‌شد.

وی افزود: چرا جامعه جهانی به وظیفه قانونی، اخلاقی و حقوق بشری خود در پاسخگو کردن آمریکا و ناتو در این زمینه عمل نمی‌کند؟

رئیس جمهوری در ادامه با بیان این که جامعه جهانی در قبال وظایف خود در زمینه مبارزه با مواد مخدر، می‌خواهد فقط با قدردانی و ارسال لوح تقدیر به ایران بسنده کند، افزود: پیام روز جهانی مبارزه با مواد مخدر باید پایش میزان ایفای نقش دولت‌ها و سازمان های

بین المللی مدعی حقوق بشر در این زمینه باشد که به اعتقاد بنده در این زمینه ضعف جدی وجود دارد.

رئیسی در ادامه در تشریح اقدامات ایران در مبارزه با مواد مخدر گفت: امروز صداقت و جدیت جمهوری اسلامی در این زمینه بر همگان روشن است و نیاز به استدلال نیست، زیرا ۴۳سال است به صورت جدی با مواد مخدر مبارزه کرده‌ایم و در این راه از همه ابزارها و ظرفیت‌ها از جمله تصویب قوانین لازم، تشدید مبارزه و اقدامات قضایی بهره گرفته‌ایم.

وی گفت: اگر در این سال‌ها جامعه جهانی آن‌گونه که ایران در مبارزه با مواد مخدر عمل کرده است، به وظایف خود عمل می‌کرد، وضع امروز جهان حتما متفاوت بود .

رئیس جمهوری با بیان این که همه اقدامات ارزشمند و اثرگذار جمهوری اسلامی در مبارزه مواد مخدر تحت تحریم‌های ظالمانه آمریکا صورت گرفته است، گفت: بسیاری از ابزارها و فناوری‌هایی که در مبارزه با مواد مخدر باید در اختیار ما باشد، به دلیل تحریم‌ها از دسترس خارج است.

رئیسی در ادامه خطاب به نماینده دفتر مقابله با مواد مخدر سازمان ملل متحد گفت: ما از سازمان ملل گله‌مندیم که چرا دستکم در جهت رفع تحریم‌های ظالمانه نسبت به فعالان در میدان مبارزه با مواد مخدر اقدامی صورت نمی دهد؟!

وی افزود: سازمان ملل امروز باید به این سئوال پاسخ دهد که چرا جمهوری اسلامی به رغم ایستادگی پرهزینه در زمینه مبارزه با مواد مخدر، همچنان باید تحت تحریم‌های ظالمانه باشد؟

رئیس جمهوری در ادامه به برخورد با شبکه‌های قاچاق مواد مخدر در ایران اشاره کرد و گفت: در حالی که سازمان‌های اطلاعاتی ما پیگیرانه در این زمینه فعالیت می‌کنند، باید سازمان‌های اطلاعاتی منطقه و جهان گزارش دهند که چه میزان تبادل اطلاعاتی در این زمینه با کشور ما داشته‌اند و چه میزان از شبکه‌های قاچاق مواد مخدر را شناسایی و با آنها برخورد کرده‌اند.

رئیسی گفت: یکی از رموز موفقیت در مبارزه با مواد مخدر تبادل اطلاعات بین سرویس‌های اطلاعاتی منطقه و جهان است و آنها باید در جلسات کارشناسی در این زمینه گزارش بدهند و دبیر کل سازمان ملل هم بررسی کند که نقش این سازمان‌ها در مبارزه با مواد مخدر چه میزان بوده است؟

وی در پایان با تاکید بر تقویت کار اطلاعاتی در شناسایی سرشبکه‌های قاچاق مواد مخدر و همچنین اقدامات پیشگیرانه نهادهای فرهنگی و آموزش و پرورش گفت: در زمینه جمع‌آوری معتادان متجاهر هم اقدامات صورت گرفته کافی نیست و باید به گونه‌ای عمل شود که ما به هیچ عنوان و در هیچ بخشی از کشور معتادان متجاهری را که مزاحم زندگی مردم هستند، مشاهده نکنیم.

توقف آهنگ رشد اعتیاد به موادمخدر

در مدارس

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر هم در این مراسم گفت: بدون امکانات با حجم زیاد موادمخدر نمی‌توان مبارزه کرد و حتما باید تجهیزات نوین و پیشرفته داشت چرا که امروز بیش از ۷۰درصد کشفیات موادمخدر در مرزهای شرقی و در ۷ استان انجام می‌شود.

اسکندر مومنی اظهار داشت: سطح زیر کشت، تولید و قاچاق موادمخدر در افغانستان طی ۲۰سال گذشته افزایش جدی داشته است و سازمان ملل براساس وظیفه و با مشارکت همه کشورهای جهان براساس مسئولیت مشترک، باید تلاش کند تا با جایگزینی کشت، جامعه بشری را به دوری از اعتیاد سوق دهد.

دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر گفت: جهوری اسلامی در حوزه مبارزه با موادمخدر، در خط مقدم قرار دارد و در چهار حوزه مقابله با عرضه، کاهش تقاضا، درمان، پیشگیری و توانمندسازی بهبودیافتگان به طور توأمان و متوازن تلاش می‌کند؛ در واقع همه ارکان نظام جمهوری اسلامی در امر مقابله، بسیج شده‌اند.

وی افزود: ما در منطقه‌ای قرار داریم که ۹۰درصد تریاک جهان در همسایگی کشور ما یعنی افغانستان تولید می‌شود و با ساختار موجود امکان مقابله با آن وجود نداشت، بنابراین براساس ابلاغ سیاست‌های کلان نظام از سوی مقام معظم رهبری و رهنمودهای ایشان که مبارزه با موادمخدر را جهادی بزرگ تلقی کرده‌اند، این ستاد با همراهی، مشارکت و عضویت بیش از ۲۳سازمان، وزارتخانه و نیروهای نظامی، انتظامی، قضایی و امنیتی فعال است.

دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر اظهار داشت: بالاترین میزان کشفیات موادمخدر متعلق به ایران است و ریاست جمهوری هم بلافاصله بعد از انتصاب در دوره جدید، جلسات ستاد مبارزه با موادمخدر را به ریاست خود تشکیل داد و مصوبات ستاد و سیاست‌های کلان هم در دوره جدید مشخص شد، در حقیقت در این دوره، همه عناصر نظام در امر مبارزه با موادمخدر دخیل هستند.

مومنی ادامه داد: در کنار اقدامات مقابله‌ای، ستاد طی یک سال گذشته تلاش کرد تا ۳ رویکرد «مردم محوری، جهادی و اقدامات علمی و استفاده از شرکت‌های دانش‌بنیان» را در مجموعه اقدامات خود قرار دهد و در این مسیر پیشرفت‌های خوبی داشته است.

وی در ادامه گفت: در حوزه پیشگیری یکی از طرح‌های مهم، یاریگران زندگی بود که با هماهنگی وزارت آموزش و پرورش در بیش از ۴۰هزار مدرسه برای دانش‌آموزان، والدین و معلمان شروع به کار کرد و تلاش داریم که تعداد مدارس را به بالای ۱۰۰هزار مورد برسانیم. نتیجه این اقدامات، توقف آهنگ رشد اعتیاد به موادمخدر در مدارس بود.

دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر ادامه داد: در بخش درمان هم شیوه‌های نوین درمانی اتخاذ شده است و با همت ظرفیت‌های داخلی کشور توسط شرکت‌های دانش‌بنیان زیر نظر معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری، خط تولید داروهای جدیدی همچون بوپرنورفین که یک شیوه تأیید کننده در درمان است، راه‌اندازی شد و اکنون به صورت نمونه و الگو در برخی مراکز شروع به کار کرده و قرار است به باقی مراکز هم تعمیم دهیم.

در این مراسم که وزرای آموزش‌وپرورش و وزارت ورزش و جوانان، معاون علمی فناوری ریاست جمهوری، مشاور رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده و سفرای کشورهای خارجی حضور داشتند ، حاضران از نمایشگاه پیشگیری از اعتیاد و مبارزه با موادمخدر با تأکید بر بهره‌گیری از شرکت‌های دانش بنیان بازدید کردند.

کشورهای غربی، متهم ردیف اول هستند

همچنین وزیر کشور در ارتباط ویدئو کنفرانسی با مراسم امحای ۴۵تن انواع موادمخدر غیردارویی و روانگردان که به مناسبت هفته مبارزه با مواد مخدر در زاهدان برگزار شد، در سخنانی با انتقاد از عملکرد ضعیف کشورهای غربی در مبارزه با مواد مخدر، گفت:

متهم اصلی ترویج مصرف مواد مخدر، بخشی از سرویس های اطلاعاتی و سیاستمداران غربی دخیل در این ماجرا هستند.

به گزارش خبرنگار ما در زاهدان، احمد وحیدی، افزود: گسترش مواد مخدر حاصل یک جریان آغشته به فرهنگ منحط است و امروز کشورهای غربی، متهم ردیف اول این حوزه هستند.

وزیر کشور با بیان این که مقابله با مواد مخدر از سوی کشورهای غربی حالت اسمی دارد و فعالیت و جدیتی ندارند، ادامه داد: از نماینده سازمان ملل تشکر می کنم که نقش و کارکرد مثبتی داشته است اما از سوی کشورهایی که به وجود آورنده این شرایط هستند، هیچ جدیتی دیده نمی شود.

وحیدی با تأکید بر این که اقتصاد افغانستان به دلیل تجاوز کشورهای غربی به خاک این کشور، ویران شده است، ادامه داد: در این شرایط، به جای این که بهترین معادن و کشت و صنعت در افغانستان فعال شود، متاسفانه به اقتصاد مواد مخدر روی آوردند. بر این اساس، مساله مهم و اصلی کشت مواد مخدر است و باید کشت جایگزین را در افغانستان راه بیندازند.

ایجاد اشتغال، راه اصلی مبارزه با

مواد مخدر

همچنین استاندار سیستان و بلوچستان در این مراسم با بیان این که راه اصلی مبارزه با مواد مخدر اشتغال است، افزود: با حضور آمریکا در افغانستان و اشغال این کشور نه فقط تولید مواد مخدر متوقف نشد، بلکه تولید و توزیع آن چند برابر افزایش پیدا کرد.

حسین مدرس خیابانی، افزود: هر یک گرم مواد مخدر یک جوان ایرانی و خانواده را به انحطاط

می کشد و در حقیقت با امحای ۴۵تن مواد مخدر ۴۵میلیون نفر از این آسیب مصون می مانند.

وی با بیان این که پارسال ۳۷۰تن مواد مخدر توسط نیروی های نظامی و انتظامی که خاکریز اول مبارزه با مواد مخدر به شمار می‌آیند، کشف شد،ادامه داد: از ابتدای امسال تاکنون ۴۵تن مواد مخدر کشف شده است که این موضوع نشان می‌دهد دشمن و معاندان نظام ، تمامی تلاش خود را به کار گرفته اند تا ارکان خانواده ها را متزلزل کنند.

استاندار سیستان و بلوچستان افزود: بر اساس

گزارش ها؛ منشاء بسیاری از جرائم و آسیب های اجتماعی که استان با آن مواجه بوده، مواد مخدر است و ریشه بسیاری از آسیب های اجتماعی، طلاق و بزهکاری اعتیاد بوده، اما منشأ اعتیاد به مواد مخدر ناشی از فقر فرهنگی و همچنین بیکاری است.

وی ادامه داد: امروز علاوه بر دستگاه های امنیتی و انتظامی همه دستگاه ها تکلیف دارند برای مبارزه با مواد مخدر مطابق با وظیفه‌ای که کمیسیون مبارزه با مواد مخدر تعریف کرده است، انجام وظیفه

کنند .

نسخه مناسب چاپ