ایران به عنوان بزرگترین دارنده ذخایر نفت و گاز جهان آمادگی دارد در سریعترین زمان ممکن تولید نفت خام خود را به سطح پیش از تحریمها افزایش دهد و در این خصوص بازگشت نفت ایران میتواند پاسخگوی بخشی از مشتریان و کمک کننده به ایجاد تعادل و آرامش در بازارهای جهانی باشد.
این مطلب را جواد اوجی وزیر نفت پس از پایان سیامین نشست وزارتی سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش (ائتلاف اوپکپلاس) اعلام کرد و با اشاره به اینکه بازار جهانی به نفت ایران نیاز دارد، بر هم خوردن امنیت انرژی و شدت گرفتن نوسانات بازار را بازی باخت – باخت برای همه بازیگران این عرصه دانست و گفت: تصمیم اخیر اوپک پلاس در واقع اجرای تصمیم ماه پیش یعنی افزایش تولید نفت به مقدار ۶۴۸ هزار بشکه در روز برای ماههای ژوئیه و اوت ۲۰۲۲ بود.
وی تصریح کرد: با توجه به کاهش تولید برخی تولیدکنندگان اوپک پلاس و عدم تحقق سطوح تولید تعهد شده و همچنین کاهش سطح ذخیرهسازیهای تجاری نفت خام و فرآوردههای نفتی در برخی کشورهای بزرگ مصرف کننده، سیامین اجلاس وزارتی اوپک و متحدانش ضمن حمایت مجدد از تصمیم نوزدهمین اجلاس وزارتی اوپک و غیراوپک (ژوئیه ۲۰۲۱)، بر اساس اجماع تصمیم گرفت برای ماه اوت ۲۰۲۲ مجموع تولید کشورهای اوپک و غیراوپک به میزان ۶۴۸ هزار بشکه در روز افزایش یابد.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه ائتلاف اوپک پلاس به رصد و نظارت مداوم و منظم خود بر تحولات بازار و انجام هرگونه اقدام لازم برای حفظ ثبات حاکم بر بازار نفت ادامه خواهد داد، افزود: بر اساس جدیدترین آمار و گزارشهای منتشر شده، پایبندی مناسب کشورهای اوپک پلاس در ماه آوریل سال ۲۰۲۲ به سطح بیسابقه ۲۵۶ درصد رسید که دلیل اصلی افزایش سطح پایبندی، عدم تولید به مقدار تعهد شده از سوی برخی کشورها بوده است.وی با بیان اینکه بازار جهانی نفت با وجود برخی نگرانیها از پیامدهای تنشهای ژئوپلیتیکی برای رشد اقتصادی جهان و آسیبهای احتمالی برای تقاضا، در جهت توازن و ثبات در حال حرکت است اما نگرانیهایی در مورد احتمال کمبود عرضه نفت در ماههای پیش رو همچنان وجود دارد، گفت: کشورهای اوپک پلاس به دقت شرایط بازار جهانی نفت و توازن عرضه و تقاضا را تحت نظر دارند و این آمادگی وجود دارد تا به اقتضای شرایط بازار نفت به سرعت تصمیمگیری و اقدامهای لازم از سوی اوپک پلاس انجام گیرد.
اوجی با اشاره به اینکه تحولات اخیر در اقتصاد جهانی نشانگر افزایش آثار تورمی در بسیاری از کشورهای جهان شده و قیمت انواع سوخت به طور قابل توجهی افزایش یافته است،گفت: وضعیت
بازار جهانی نفت به گونهای است که بازگشت نفت ایران به بازار میتواند پاسخگوی بخشی از مشتریان و کمک کننده به ایجاد تعادل و آرامش در بازارهای جهانی باشد. بهویژه آنکه با نزدیک شدن به فصل تابستان و آغاز مسافرتها در اروپا و آمریکا، شاهد افزایش تقاضای جهانی برای نفت و فرآوردههای نفتی خواهیم بود و در چنین شرایطی، کشورهای مصرف کننده احتمالا فشارهای قیمتی مضاعفی را بویژه در بازار فرآوردههای نفتی متحمل خواهند شد.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره بر این مسئله تأکید دارد که بر هم خوردن امنیت انرژی و شدت گرفتن نوسانات بازار یک بازی باخت – باخت برای همه بازیگران این عرصه است،
خبر دیگری حاکیست: قیمت جهانی نفت همزمان با تصمیم اخیر سازمان کشورهای صادرکننده (اوپک) برای افزایش تولید، کاهش یافت.
به گزارش خبرنگار ما، کشورهای عضو اوپک و تولید کنندگان غیرعضو(اوپک پلاس) پریروز تصمیم گرفتند که میران تولید نفت خام خود را ظرف دو ماه آینده به میزان ۶۴۸ هزار بشکه در روز افزایش دهند.
همزمان با اعلام این تصمیم، بهای هربشکه نفت سبک و شیرین آمریکا (موسوم به وست تگزاس اینترمدیت) ظرف دو روز گذشته حدود ۵ر۶ دلار کاهش یافته است. همچنین قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال با ۵ دلار کاهش نسبت به معاملات چهارشنبه شب، اکنون به ۱۰۸ دلار تنزل کرده است.
از سوی دیگر، اوپک از رشد ۷۷درصدی درآمد نفتی این سازمان در سال ۲۰۲۱خبر داد و اعلام کرد ایران در این سال بیش از ۲۵میلیارد دلار درآمد از محل صادرات نفت کسب کرده است.
به گزارش ایرنا، سازمان کشورهای صادرکننده نفت خام در گزارش سالانه خود از درآمد ۵۶۰میلیارد دلاری این سازمان از فروش نفت در سال ۲۰۲۱خبر داد که این رقم نسبت به سال قبل از آن ۷۷درصد افزایش یافته است. درآمد ۱۳عضو اوپک از صادرات نفت در سال پیش از آن ۳۱۷میلیارد دلار اعلام شده بود.
بر اساس این گزارش، ایران هم از محل فروش نفت در سال ۲۰۲۱افزون بر ۲۵میلیارد و ۳۱۳میلیون دلار درآمد کسب کرده که این رقم نسبت به سال قبل از آن سه برابر شده است. ایران در سال ۲۰۲۰بالغ بر ۷میلیارد و ۹۱۴میلیون دلار درآمد از محل صادرات نفت کسب کرده بود.
اوپک میزان درآمد نفتی ایران در سالهای ۲۰۱۷تا ۲۰۱۹را هم به ترتیب ۷۲۸ر۵۲ میلیارد، ۵۱۹ر۶۰ میلیارد و ۴۰۲ر۱۹ میلیارد دلار برآورد کرده است.
تصویب ۳ طرح راهبردی شرکت ملی نفت
در همین حال، مدیرعامل شرکت ملی نفت از تصویب سه طرح توسعه میدان چنگوله، احیای چاه های کم بازده و توسعه ۱۲ میدان از میدان های گازی شرکت نفت مناطق مرکزی مجموعا به ارزش ۴ر۴ میلیارددلار در شورای اقتصاد خبر داد.
محسن خجستهمهر با اشاره به اینکه نخستین طرح تصویب شده در این جلسه طرح فاز اول توسعه میدان مشترک چنگوله به ارزش ۳۰۰ میلیون دلار است، اظهار داشت: قرار است حفاری ۶ حلقه چاه توصیفی-تولیدی و ۲ حلقه چاه تعمیری-تولیدی در این میدان انجام شود.
وی افزود: یک خط لوله ۱۲۰ کیلومتری تا واحد بهرهبرداری دهلران و همچنین یک خط لوله ۳۰ کیلومتری برای انتقال گاز این میدان به میدان آذر احداث خواهد شد. هدف از اجرای طرح توسعه میدان چنگوله رسیدن به سقف تولید ۱۵ هزاربشکه در روز است.
معاون وزیر نفت بیان کرد: سرمایه گذاری ۵۰۰ میلیون دلاری برای احیای چاههای کم بازده دومین مصوبه شورای اقتصاد است؛ در این طرح پیشبینی شده که شرکتهای دانشبنیان با پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت قرارداد امضا خواهند کرد.
وی ادامه داد: مهمترین طرحی که در جلسه شورای اقتصاد تصویب شد، طرح توسعه ۱۲ میدان از میدانهای گازی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و فاز دوم پالایشگاه فراشبند است که همزمان با توسعه فاز دو میدان آغار و احداث ایستگاه تقویت فشار سرخون و شانول با سرمایه گذاری ۶ر۳ میلیارد دلار اجرا خواهد شد.
خجسته مهر با اشاره به اینکه این ۱۲ میدان روزانه حدود ۱۴۰ میلیون مترمکعب به تولید گاز و حدود ۱۰۰ هزار بشکه به تولید میعانات گازی کشور اضافه خواهند کرد، افزود: طرح ضربتی میادین گازی نفت مناطق مرکزی ایران از زمان انعقاد قرارداد طی مدت ۴ سال اجرا شده و زمان بازپرداخت این طرح هم ۷ ساله خواهد بود.
وی افزود: با توجه به نیاز کشور به تولید گاز و عدم تراز مثبت عرضه و تقاضای گاز، این طرح جزو طرحهای راهبردی کشور است که شرکت ملی نفت ایران توانست در شورای اقتصاد به تصویب برساند.