سرویس خارجی: شهروندان لیبیایی در شهرهای مختلف این کشور تظاهرات و اعتراضاتی را در مخالفت با حضور مزدوران و گروههای مسلح و وضعیت معیشتی موجود برگزار کردند و در شهر «طبرق»، ساختمان پارلمان را به آتش کشیدند.
به گزارش «الحدث»، شهروندان لیبیایی معترض و خشمگین به مقر پارلمان شهر «طبرق»، واقع در شرق این کشور یورش بردند و با به آتش کشیدن آن، اعتراض خود را نسبت به وخامت اوضاع معیشتی و بحران سیاسی در این کشور اعلام کردند. معترضان همچنین هزاران سند رسمی دولتی را در پارلمان سوزاندند. معترضان با سردادن شعارهایی به تداوم وخامت اوضاع معیشتی اعتراض کردند و خواستار انحلال بخشهای سیاسی کنونی و برگزاری فوری انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی در این کشور شدند. همزمان با این تظاهرات، اعتراضات مشابهی در «طرابلس»، پایتخت ، «مصراته» و «بنغازی» در محکومیت تداوم وخامت اوضاع معیشتی و سیاسی موجود برگزار شد و معترضان خواستار برگزاری انتخابات شدند. در شهر «الزاویه» لیبی نیز تظاهراتی برگزار شد و معترضان نسبت به اوضاع معیشتی اعتراض کردند.
در این حال و پس از یورش شهروندان لیبیایی به ساختمان پارلمان در شهر «طبرق»، نخست وزیر دولت وحدت ملی لیبی اعلام کرد که از معترضان در این کشور حمایت میکند.«عبد الحمید الدبیبه» که اخیرا دوران دولتش به سر رسید، در صفحه کاربری خود در توییتر نوشت: همه بخشها و موسسات از جمله دولت باید برکنار شوند و راهی جز برگزاری انتخابات وجود ندارد.وی همچنین تصریح کرد: من به معترضان در سرتاسر لیبی میپیوندم و از آنها حمایت میکنم.
نخست وزیر دولت وحدت ملی لیبی اظهار داشت: مردم لیبی طرفهایی که مانع برگزاری انتخاب میشوند را میشناسند، آنها همان کسانی هستند که مانع بودجه و همچنین تعطیلی نفت شدهاند که این امر سهم به سزایی در وخامت اوضاع معیشتی داشته است.
در چنین شرایطی، هیات سازمان ملل در لیبی در پی بروز خشونتها در تظاهرات شهرهای لیبی، خواستار خویشتنداری طرفهای سیاسی و معترضان شد.« استفانی ویلیامز»، نماینده دبیرکل سازمان ملل در لیبی اعلام کرد: باید به حق مردم برای اعتراض مسالمتآمیز احترام گذاشته شود اما آشوبها و تخریبها از جمله یورش به ساختمان پارلمان در «طبرق» اصلا قابل قبول نیست و بسیار لازم است آرامش حفظ شود و رهبران لیبی با اعتراضات مسئولانه برخورد و همه طرفها خویشتنداری کنند.
لازم به ذکر است، لیبی از زمان اعتراضات سال ۲۰۱۱ که با حمایت ناتو منجر به سرنگونی «معمر قذافی» شد، در هرج و مرج است و تلاشها برای برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاستجمهوری، به عنوان بخشی از روند صلح پس از آتشبس در جنگ داخلی لیبی در سال ۲۰۲۰ که برای دسامبر ۲۰۲۱ برنامهریزی شده بود، در آخرین لحظه به دلیل اختلاف بر سر چارچوب قانون انتخابات شکست خورد.
جناحهای رقیب لیبی از آن زمان بر سر چگونگی ادامه روند سیاسی و اینکه چه کسی تا زمان انتخابات بر کشور حکومت خواهد کرد، با هم اختلاف داشتند. پارلمان شرق لیبی (طبرق) در ماه دسامبر اعلام کرد که دولت «عبدالحمید الدبیبه»، نخستوزیر منقضی شده است و نقشه راه جدیدی را اعلام کرد و «فتحی پاشاغا» را به جای او منصوب کرد. اما الدبیبه این اقدام پارلمان را رد و از واگذاری قدرت خودداری کرد.
* سودان
اعتراضات سودانی ها علیه حکومت نظامیان در این کشور با وجود کشته شدن دستکم ۹ تظاهرکننده در ناآرامی های اخیر همچنان ادامه دارد و بار دیگر تظاهرات سراسری در شهرهای مختلف سودان برپا شد.
به گفته منابع، در منطقه «بحری» شهر «خارطوم» معترضان بار دیگر به سمت کاخ ریاست جمهوری تظاهرات کردند. معترضان در نزدیکی ساختمان کاخ ریاست جمهوری شعارهایی علیه «عبدالفتاح البرهان»، رئیس شورای حاکمیتی و فرمانده ارتش سودان سر دادند، برخی دیگر از آنها نیز تصاویر کشتههای تظاهرات اخیر را در دست داشتند. همزمان، پلیس سودان مدعی شد که نقشی در کشته شدن معترضان نداشته است اما سازمان ملل خواستار آغاز تحقیقات مستقل درباره این کشتارها شد.