به گزارش ایسنا، دکتر عبدالرسول پورعباس با حضور در یک برنامه تلویزیونی در پاسخ به ادعای تقلب در کنکور امسال اظهار کرد: در حال حاضر تقلب این است که داوطلب، عکس سؤالات را بیرون میفرستد و تقلب آنجا اتفاق میافتد که سؤالات حل شوند و به وسیله کیتهای الکترونیک پاسخها به داوطلب برسند که البته در آزمونهای چهارشنبه و پنجشنبه چنین نبود و فقط یک عکس مخابره شد.
وی افزود: دلیل حساسیت آزمون روز جمعه این بود که رشته پزشکی یکی از مشاغل مورد اقبال داوطلبان است، از طرفی امسال ۹۶۰۰ نفر ظرفیت برای رشتههای پزشکی تعیین شده و برخی حاضرند میلیاردی خرج کنند تا به رشتههای پزشکی برسند. به همین دلیل آزمون جمعه حساسیت ویژهای داشت و انتظار داشتیم که عکس از جلسه آزمون بیرون بیاید. همچنین ابزار عکس گرفتن و ارسال آن خیلی پیچیده است و هنوز ابزاری نداریم که بتوانیم آن را کشف کنیم.
رئیس سازمان سنجش گفت: ۱۲شبکه بزرگ تخلف کنکور را شناسایی کردیم و تیمهای حفاظت و امنیت توانستند آنها را بگیرند. یک مورد از این شبکهها توانست بعد از آزمون عکس را بیرون بفرستد و سؤالات را پخش کند. البته ما انتظار داشتیم و تدبیری اندیشیدیم که پاسخنامه در زمان کمتری در دست داوطلب باشد که این شبکهها نتوانند پاسخها را ارسال کنند. این ابزارهای تقلب الکترونیکی گاه به اندازه یک نخود یا اندازه پاککن هستند. دراین راستا از ساعت ۱۰تا ۱۲تمامی عوامل با سیگنالیاب در تمامی حوزهها درگیر بودند و تمامی مشتریان متقلبان را که میخواستند پاسخ بگیرند شناسایی کردیم و تاکنون بیش از ۴۸۰نفر دستگیر شدهاند.
وی توضیح داد: اولین عکس از کنکور تجربی بعد از ساعت ۹:۳۰روز آزمون بیرون آمد. عوامل بیرونی این متقلبان ساعت ۹:۴۵دقیقه میخواستند سیگنال پاسخ را به داوطلبان ارسال کنند که سیگنالیابی که ما استفاده کردیم توانست آنها را پیدا کند و از آن زمان هرچه تلاش کردند نتوانستند پاسخها را بفرستند. این افراد ۱تا ۱۰سال از آزمون محروم میشوند.
معاون وزیر علوم اظهار کرد: تمامی پاسخنامهها قرائت میشوند و اگر ارتباطی بین کلید تقلبی و پاسخنامه فردی مشاهده شود آن داوطلب هم به صورت مقایسه تکنیکی شناسایی میشود. ما تمامی انرژی خود را گذاشتیم و تمامی عوامل اجرایی ۱۵شب نخوابیدند. قرائت پاسخنامه هم با پیشرفتهترین ماشین در دنیا انجام میشود و نمیگذاریم حتی یک مورد ناحق شود.
پورعباس درباره انتشار دفترچه سؤالات نیز گفت: ما در سالهای گذشته دو دفترچه عمومی و دفترچه اختصاصی را طراحی کردیم که بعد از آزمون دفترچهها بارگذاری میشدند. قصد داشتیم در کنکور ۱۴۰۱نیز دفترچهها را بارگذاری کنیم اما نیروهای حفاظتی امنیتی توصیه کردند با توجه به فعالیت ویژهای که متقلبان برای گروه تجربی داشتند، دفترچه در سایت قرار نگیرد، چون مونتاژ میشود. از همین رو ساعت ۱۱:۳۰دقیقه دفترچه عمومی گروه علوم تجربی ساعت۱۱و ۳۶دقیقه دفترچه اختصاصی شماره ۲و ساعت ۱۲:۴۵دفترچه اختصاصی شماره ۳و ساعت ۱۳:۱۵دفترچه بهیاری و در این فاصله دفترچههای گروههای هنر و ریاضی و انسانی را هم بارگذاری کردیم.
حجت الاسلام احمدحسین فلاحی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی نیز با پیامی در صفحه شخصی توئیتر خود به داوطلبان و خانوادههای کنکوری سال ۱۴۰۱قول داد که این کمیسیون، سریع و شفاف به تخلفات رخ داده در کنکور امسال رسیدگی میکند و در برخورد با متخلفان کوتاهی نخواهد داشت.
گفتنی است اولین بار در کنکور سال ۹۹واژه «تقلب» و «داد و ستد سؤالات» در فضای مجازی به طور صریح مطرح شد؛ سال گذشته نیز روز اول برگزاری کنکور و در حالیکه تازه بخش عمومی کنکور هنر به پایان رسیده بود، ناگهان تصاویری در فضای مجازی منتشر شدند که حاوی همان سؤالهای دفترچه آزمون در حال برگزاری بودند.
این تصاویر چنان با سرعت در فضای مجازی منتشر شدند که در کمتر از یک ساعت موجی نگرانکننده برای والدین و کنکوریهای مضطرب به راه افتاد که نکند سؤالات کنکور ۹۹واقعا لو رفته باشند. این نگرانی و تماسهای بیش از حد والدین با سازمان سنجش، آنقدر زیاد بود که سخنگوی این سازمان را وادار به واکنش کرد.
اما ماجرا به همین جا ختم نشد و روز دوم آزمون سراسری نیز در حالیکه هنوز ساعتی از شروع کنکور داوطلبان گروه علوم انسانی و گروه علوم ریاضی نگذشته بود، صفحات دفترچههای آزمون در فضای مجازی منتشر شدند و برخی کانالها ادعا کردند که سؤالات کنکور لو رفتهاند.
بحث فروش سؤالات و تقلب در کنکور ۱۴۰۰تا جایی پیش رفت که وزارت اطلاعات با صدور اطلاعیهای تاکید کرد؛ در راستای حفظ سلامت و آرامش روانی خانوادههای داوطلبان آزمون سراسری ورود به دانشگاهها و مراکز علمی کشور، با اشراف اطلاعاتی سربازان گمنام امام زمان، تحرکات چند شبکه کلاهبرداری که در زمینه عرضه و فروش سؤالات غیر واقعی آزمون سراسری ۱۴۰۰فعالیت داشتند، با هماهنگی دستگاه قضایی شناسایی و مورد برخورد قرار گرفته و تعدادی از سودجویان شبکهای دستگیر شدند.
پدیده فروش سؤالات و بروز تقلب در کنکور سال گذشته در حالی از سوی مسئولان وقت سازمان سنجش تکذیب شد که در برخی موارد ادعا میشود هنوز پروندههای شبههدار تعداد زیادی از پذیرفتهشدگان رشتههای پرطرفدار علوم تجربی بدون تعیین تکلیف و با وساطت تعدادی از مسئولان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی مختومه اعلام شده و این داوطلبان یک سال است در پرطرفدارترین صندلیهای دانشگاه تحصیل میکنند.
در حالی که انتظار میرفت کنکور ۱۴۰۱به دلیل تغییراتی که در دفترچه سؤالات و پاسخنامهها صورت گرفت، با کمترین حاشیه برگزار شود در عین ناباوری و تعجب، به یکی از تاریکترین آزمونهای سراسری تبدیل شد و این موضوع علاوه بر انعکاس در شبکههای اجتماعی، واکنش برخی مطبوعات را نیز در پی داشت؛ طوریکه برخی روزنامهها خواستار برخورد جدی با مسببان این امر و استعفای مسئولان سازمان سنجش آموزش کشور شدند.
به راستی چگونه میشود در یکی از مهمترین و امنترین آزمونهای سراسری ایران تقلبی تا این حد ساماندهی شده و گسترده رخ بدهد؟ چگونه میشود دفترچه پلمب شده سؤالات کنکور قبل از برگزاری آزمون در دست عدهای سودجو قرار میگیرد؟ چگونه علیرغم هماهنگی و همکاری تمامی دستگاههای امنیتی همچنان عدهای این توان را دارند به راحتی و به صورت علنی در فضای مجازی سؤالات کنکور را دست به دست کرده و به فروش برسانند؟ همچنین چرا علی رغم افزایش استفاده از دستگاههای تقلبسنج و شدت بازرسیهای بدنی در کنکور امسال، هنوز تعدادی متخلف موفق شدهاند با استفاده از برخی ابزارهای الکترونیکی، عدالت آموزشی را نقض کرده و اعتبار نیم قرن فعالیت سازمان سنجش را زیر سؤال ببرند؟
بر اساس آمار تخمینی ارائه شده سالانه بیش از هزاران میلیارد تومان هزینه کلاسهای کنکور و همچنین خرید و فروش سؤالات کنکور میشود. قطعا وقتی پای چنین تجارت پر سودی در میان باشد شاهد تخلفات و کلاهبرداری های گسترده در این عرصه خواهیم بود. سازمان سنجش آموزش کشور نیز باید با پیشبینی چنین اتفاقاتی، تمهیداتی ویژه برای جلوگیری از سوء استفاده از این تکنولوژی انجام دهد؛ زیرا بروز چنین تخلفاتی علاوه بر اجحاف در حق دانشآموزانی که سالها تلاش کردهاند تا بتوانند بر صندلی دلخواه خود در دانشگاه تکیه بزنند، اعتماد اجتماعی به سازمان سنجش را نیز کاهش میدهد.