نشست رئیسی ـ پوتین ـ اردوغان در تهران با محوریت مسأله سوریه
خبرگزاری فرانسه با اشاره به نشست مهم تهران میان روسای جمهوری ایران، روسیه و ترکیه نوشت که این سه کشور قصد دارند در این نشست دیدگاه های خود را درباره سوریه هماهنگ کنند تا از تنش بیشتر در منطقه جلوگیری کنند.
به گزارش فارس در این گزارش آمده است: درحالی که جنگ در اوکراین ادامه دارد، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه سه شنبه –امروز- به تهران سفر می‌کند تا با همتایان ایرانی و ترکیه‌ای خود درباره بحران سوریه رایزنی کند.
تهران، مسکو و آنکارا در سالهای گذشته به عنوان بخشی از روند صلح آستانه برای حل و فصل بحران ۱۱ ساله سوریه با یکدیگر دیدار و رایزنی کرده‌اند.
هر سه کشور در سوریه دارای منافع هستند؛ ایران و روسیه حامی دولت قانونی دمشق و ترکیه از مخالفان بشار اسد هستند.
خبرگزاری فرانسه با این مقدمه افزود: نشست روز سه شنبه از این نظر اهمیت دارد که دولت ترکیه و رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری این کشور در تدارک آغاز یک عملیات ویژه نظامی در مناطق شمالی سوریه است.
دولت ایران که میزبان این نشست است پیش از این درباره هرگونه تنش زایی با آغاز این عملیات و افزایش بی ثباتی در سوریه هشدار داده است.
براساس این گزارش، دیدار روز سه شنبه همچنین باعث خواهد شد اردوغان اولین دیدار چهره به چهره خود را با رئیس جمهوری روسیه از زمان آغاز عملیات ویژه نظامی مسکو در اوکراین انجام دهد.
رئیس جمهوری ترکیه پیش از این بارها خواستار دیدار با پوتین برای کمک به حل و فصل تنش های جهانی از زمان آغاز جنگ در اوکراین بوده است.
دفتر ریاست جمهوری ترکیه روز یکشنبه خبر داد که اردوغان درصدد است تا در جریان سفر دو روزه خود به تهران با «ولادیمیر پوتین» دیدار دوجانبه داشته باشد.
«ولادیمیر سوتینکوف» یک تحلیلگر روس در این زمینه به خبرگزاری فرانسه گفت: نشست روز سه شنبه در تهران تصادفی نیست و برنامه ریزی شده است.
ترکیه همزمان با عملیات ویژه نظامی روسیه در اوکراین قصد انجام یک عملیات ویژه در سوریه را دارد.
«سینان اولگن»، محقق مدعو در موسسه کارنگی اروپا که در سیاست خارجی ترکیه تخصص دارد،
می گوید که آنکارا پیش از آغاز عملیات خود، خواهان متقاعد کردن مسکو و ایران است.
وی گفت: «این مساله مهم است چرا که دو منطقه هدف بالقوه ترکیه تحت کنترل روسیه است و ترکیه می‌خواهد از حریم هوایی استفاده کند تا خطرات این عملیات را به حداقل برساند».وی تاکید کرد که اردوغان در این نشست به دنبال دریافت چراغ سبز از تهران و مسکو برای نبرد با شبه نظامیان کرد در مناطق شمالی و شمال شرقی سوریه است.
این درحالی است که روسیه پیش از این ابراز امیدواری کرده است ترکیه از آغاز یک تهاجم دیگر در خاک سوریه صرف نظر کند.
ایران نیز که حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه خود را اخیرا به آنکارا اعزام کرده بود خواستار چنین چیزی است و ضمن به رسمیت شناختن نگرانیهای امنیتی ترکیه خواستار توقف این عملیات است .
خبرگزاری فرانسه در پایان نوشت: این سه کشور که دیدگاههای متفاوتی درباره سوریه دارند درصدند در نشست تهران دیدگاههای خود را هماهنگ کنند تا از تنش و بی ثباتی بیشتر در منطقه جلوگیری کنند.
وال استریت ژورنال: پوتین درپی تحکیم روابط با ایران است
درهمین حال ،یک نشریه آمریکایی هم نوشت: روسیه به‌دنبال تحکیم روابط با ایران است و تلاش‌های زیادی را به آن اختصاص داده است.
«وال استریت ژورنال» آورده است که «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه در سفر به غرب آسیا به‌دنبال انتقال این پیام است که جایگاه کشورش در سطح جهانی بابت جنگ اوکراین تغییری نکرده است.
به نوشته این نشریه، پوتین در دومین سفر از زمان شروع جنگ در اوکراین، روز سه‌شنبه به تهران سفر می کند و قصد دارد در آنجا با «سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری ایران و «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه دیدار کند. این سفر، اهمیت جایگاه پوتین در حفظ قدرت نفوذ روسیه در غرب آسیا را منعکس می‌کند. سفر او درست چند روز پس از سفر «جو بایدن» همتای آمریکایی او انجام می شود که قصد داشت کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی را به مقابله با روسیه، چین و ایران وادار کند. کشورهایی که از زمان عقب نشستن آمریکا از منطقه، نفوذ خود را گسترش داده‌اند.
وال استریت ژورنال می‌افزاید: «آقای پوتین به دنبال تحکیم روابط با روسیه و ایران به‌عنوان یکی از دشمنان آمریکا ست. کشوری که مانند روسیه هدف تحریم‌های آمریکا قرار گرفته و به یکی از شرکای تجاری و نظامی کلیدی مسکو تبدیل شده است. به گفته مقامات اطلاعاتی آمریکا، در ماه‌های ژوئن و جولای مقامات روسیه به ایران سفر کرده‌اند تا از پهپادهای تهاجمی ساخت این کشور بازدید کنند». با وجود طرح این ادعا از سوی آمریکا، وزیر امور خارجه ایران در گفتگو با همتای اوکراینی، ادعای واشنگتن را رد کرد.
در این یادداشت آمده است: دیدار پوتین با اردوغان نیز در شرایطی انجام می‌شود که ترکیه توانسته نقش حیاتی میانجی را در جنگ اوکراین برای خود بتراشد. ترکیه به‌عنوان یکی از اعضای ناتو، پیش از شروع جنگ اوکراین بر سر تقویت روابط با مسکو با واشنگتن درگیر شده بود و پس از شروع جنگ با وجود محکوم کردن آن و فروش پهپاد به اوکراین، از تحریم‌ها علیه مسکو تبعیت نکرد.
«دیمیتری ترنین» تحلیلگر روس مسائل سیاست خارجی درباره سفر پوتین به وال استریت ژورنال گفت: «سمت و جهت سفر خارجی رئیس جمهوری نشان می‌دهد که اکنون او نیاز و فرصت برای دیپلماسی روسی را در کجا می‌بیند.
این نشریه می‌افزاید: دیدار سران سه کشور در حالی انجام می‌شود که سوریه بحث محوری
آنها‌ ست. تهران حامی دولت سوریه است و آنکارا از نیروهای مخالف آن حمایت می‌کند. به گفته «فئودور لوکیانوف» مدیر هیأت مشاوره کرملین در سیاست خارجی و دفاعی، مسکو در این دیدار تأکید خواهد کرد که علی‌رغم مشغولیت در جنگ اوکراین، همچنان بازیگر کلیدی در سوریه خواهد ماند.
وال استریت ژورنال می‌نویسد: با اینکه روسیه بیش از یکصد هزار نیرو به اوکراین اعزام کرده، توانسته است با هزینه اندکی، جای پای نظامی خود را در سوریه و لیبی حفظ کند و بر کل منطقه اثر بگذارد. طی هفته‌های گذشته روسیه برخی عملیات‌ نظامی خود را در سوریه تشدید کند و حملاتی هوایی در مجاورت پایگاه‌های آمریکایی انجام دهد و برای نیروهای آمریکایی مستقر در سوریه دردسر بسازد.
این یادداشت با اشاره به این که پوتین و رئیسی زمستان سال گذشته و سپس ماه گذشته در ترکمنستان دیدار داشته‌اند به نقل از «مارک اِن.کاتز» استاد دانشگاه جورج میسون می‌نویسد: «او تلاش زیادی را به این رابطه اختصاص داده است».
وال استریت ژورنال به نقل از تجار ایرانی می‌نویسد: یکی از جنبه‌های تقویت روابط ایران و روسیه، دور زدن تحریم‌ها ست. این معاملات شامل فروش پوشاک ایرانی به خریداران روس برای جایگزین شدن محصولات غربی و همچنین فروش قطعات یدکی خودرو به خودروسازان روس است. ایجاد کریدورهای صادراتی از روسیه به هند از طریق ایران نیز مورد بحث قرار گرفته است.
این یادداشت می‌افزاید: روسیه با وجود تحریم‌های غرب، توانسته است روابط گرم خود را با دیگر کشورهای منطقه از جمله مصر، امارات متحده عربی و عربستان سعودی حفظ کند. روسیه از زمان شروع جنگ اوکراین تهدید کرد که غلات و دیگر تولیدات مهم خود را فقط به «کشورهایی که مواضع دوستانه با ما دارند» صادر می‌کند. این مساله می‌تواند برای مصر که ۷۰ درصد گندم خود را از روسیه و اوکراین تأمین می‌کند بسیار مهم باشد. ترکیه نیز ۸۰ درصد این منابع را از این دو کشور تأمین می‌کند.
از بحث‌های مهم در دیدار پوتین و اردوغان، می‌تواند طرح پیشنهادی سازمان ملل برای از سر گرفته شدن صادرات غلات از طریق دریای سیاه، مداخله ترکیه در جنگ اوکراین و تهدیدات اخیر این کشور برای عملیات نظامی جدید در خاک سوریه باشد. مذاکره‌کنندگان روسیه، اوکراین و ترکیه چهارشنبه گذشته بر سر صادرات غلات از طریق کشتی‌های حاضر در دریای سیاه به توافق رسیدند که امید برای آزاد شدن ۲۰ میلیون تن غلات و محصولات کشاورزی اوکراین را زنده کرد؛ با این حال سازمان ملل و کشورهای غربی گفته‌اند جزئیات فنی این طرح همچنان باید مورد مذاکره قرار گیرد.
این نشریه می‌افزاید: ترکیه به‌عنوان میزبان دو دور مذاکرات شکست‌خورده روسیه و اوکراین، قصد دارد از این ملاقات برای اصرار بر انجام عملیات علیه کُردهای شمال سوریه استفاده کند. لوکیانوف در این باره می‌گوید:‌ «ترکیه شاید تنها کشوری باشد که روسیه به‌عنوان میانجی این درگیری به آن نظر داشته باشد. اکنون زمینه‌ای برای مذاکرات صلح وجود ندارد، اما زمان آن خواهد رسید».

نسخه مناسب چاپ