پس از پنج روز تظاهرات خونین و پُرتلفات در تهران و چندین شهر دیگر، سیام تیرماه ۱۳۳۱، شاه که خود را در خطر حذف شدن دید، بناچار تسلیم شد و علاوه بر نخستوزیری، حاضر شد که وزارت جنگ را هم به محمد مصدق بسپارد. شاه بعد از ظهر آن روز و در اوج تظاهرات، از مصدق خواست که باردیگر ریاست دولت را برعهده گیرد و قبول کرد که سلطنت کند، نه حکومت. تظاهرات مردم از لحظهای آغاز شده بود که اعلام کردند دکتر مصدق به علت پذیرفته نشدن پیشنهادهایش از سوی شاه کنارهگیری کرده و استعفای او از نخستوزیری پذیرفته شده است. مردم خشمگین و آمادهِ بپاخیزی بودند.
تظاهرات مردم در سالگرد قیام سی تیر
۳۰ تیرماه ۱۳۳۱، تهران و دیگر شهرهای ایران، چهرهای دیگر داشتند. در آن روز با انبوه شدن مردم و سردادن اولین شعارها در حمایت از «مصدق»، «ملّی کردن صنایع نفت در سراسر کشور» و سلب سلطه و نفوذ بیگانه، نیوهای نظامی به مقابله با مردم پرداختند. چند نفری بر زمین افتادند و مردم سراسیمه عقب نشستند. امّا، جوانان و نوجوانان پان ایرانیست، با سر دادن بانگ «ایرانِ بزرگ بیدار است»، «مصدق پیروز است» و … مردم را دوباره به سوی میدان بهارستان، میدان ارگ و سبزه میدان و … به حرکت درآوردند. باوجود به حرکت درآمدن تانکها و رگبار گلولهها، سیل خروشان جمعیت از پای نایستاد و میدان بهارستان را درنوردید. تانکها از حرکت افتادند و تفنگها خاموش شدند؛ «ملّت» پیروز شده بود.
آلمان نخستین جنگنده جت را وارد صحنه نبرد کرد
۲۵جولای سال ۱۹۴۴ نیروی هوایی آلمان نخستین دسته جتهای جنگنده خود از نوع ام . ای -۲۶۲
(MI262) را وارد میدان جنگ کرد و خلبابان متفقین با جنگندههایی روبرو شدند که ۵۴۰ مایل در ساعت سرعت داشتند و میتوانستند تا ارتفاع ۴۰ هزار پایی بالا بروند و مجهز به توپ ۳۰ میلیمتری و راکت بودند. این جنگندهها دارای موتور توربوجت بودند. بهرهبرداری از این جنگندهها که هیتلر از ۱۲ ماه پیش از آغاز جنگ دوم به آنها چشم امید بسته بود تنها ۹ ماه قبل از پایان جنگ و به صورت محدود (آزمایشی) صورت گرفت.
www.iranianshistoryonthisday.com
code