رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی تاکید کرد: در زمانی که حملات تندی به فلاسفه میشد و نزدیک بود که ریشه فلسفه و عقلانیت در ایران خشکانده شود، سهروردی یک تنه در برابر این هجمهها مقابله کرد و فلسفه را نجات داد.
به گزارش خبرنگار ما، دیروز درنشست خبری مراسم گرامیداشت شیخ شهابالدین سهروردی (شیخ اشراق)،،محمود شالویی ، دستیار وزیر ارشاد طی سخنانی گفت: شخصیت سهروردی متأسفانه همچنان در میان برخی جوامع علمی ناشناخته است و شناساندن او به آحاد جامعه امری ضروری است. وزارت ارشاد از سال گذشته برنامه گرامیداشت مفاخر را در اولویت برنامههای خودش قرار داده است. سال گذشته برزرگداشت حکیم نظامی، در ایران و جهان این شخصیت بزرگ را معرفی کرد.
وی تصریح کرد: سهروردی در جوانی از دنیا رفت اما شعاع «نور» او همچنان ساطع است و همه از فیض او بهرهمند میشوند. او توانست مشرب جدیدی را در فلسفه اسلامی تأسیس کند که مشتاقان فراوانی را به خود جلب کرده است.
در ادامه حسن بلخاری ، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کفت: در تاریخ تمدن ما برخی بزرگان هستند که فقط نقش علمی ندارند، بلکه نقش تمدنی هم دارند. شیخ اشراق از جمله آنهاست. او در قرن ششم میزیست که در آن حملات تندی به فلاسفه میشد و نزدیک بود که ریشه فلسفه و عقلانیت در ایران خشکانده شود، سهروردی یک تنه در برابر این هجمهها مقابله کرد و فلسفه را نجات داد. وی افزود: کلنگ بنای یادبود شیخ اشراق در سهرورد روز سوم مرداد ماه زده میشود. امیدوارم با همت دولت، ساخت بناهای یادمانی در سراسر کشور آغاز شود.
همچنین شالویی در پاسخ به سؤال خبرنگاران در زمینه فعالیتهای برون مرزی کفت: رایزنهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در تمامی دنیا برنامه بزرگداشت مفاخر ایران را در اولویت برنامههای خود خواهند داشت.
در ادامه امرالله حسنی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان درباره برنامههای استان زنجان گفت: برنامههایی همچون چهارمین جشنواره کتاب شیخ اشراق را داریم. صدا و سیمای زنجان هم پیشنهاد ساخت سریالی درباره سهروردی را داده است و رئیس سازمان سینمایی هم قول ساخت یک فیلم سینمایی را درباره شیخ اشراق به ما داده است.
نجفقلی حبیبی، استاد و پژوهشگر فلسفه اسلامی و مدیر مؤسسه حکمت سهروردی هم درباره بزرگداشت سهروردی گفت: حکمت اشراق یکی از سه مشرب بزرگ فلسفه ایرانی است. در سالهای ۱۳۵۴ و ۱۳۵۵ قرار شد دانشگاه تهران رشته حکمت اشراق را تأسیس کند و من به عنوان دانشجوی دکترا وارد این رشته شدم. ما باید در دانشگاهها بیش از این به حکمت اشراق اهمیت میدادیم. آن رشته هم در دانشگاه تهران بعدها تعطیل شد. ما مؤسسه حکمت سهروردی را تأسیس کردیم تا این حکمت را احیا کنیم. من چند سال پیش به سهرورد رفتم تا جایی برای تدریس حکمت اشراق تأسیس کنیم که امسال نتیجه داد و این مرکز تأسیس میشود. وی افزود: الان در آمریکا هم دکترای حکمت اشراق تأسیس شده است. در فرانسه هم به همت هانری کربن این اتفاق از چندین سال پیش افتاده است. کشورهای عربی مثل مصر درباره سهروردی بیشتر از ما کار کردهاند. امیدوارم به زودی وارد بحثهای تخصصی اندیشه سهروردی شویم.
حبیبی تصریح کرد: سهروردی امروز در جهان از اهمیت برخوردار است و حتی در چین هم حکمت اشراق تدریس میشود. او با نوشتن رسالههای فارسی، به توسعه زبان فارسی کمک شایانی کرد.