سرویس خبر: مرگ ۲۲ نفر در حادثه طغیان رودخانه فصلی «استهبان» فارس که درپی بی توجهی نسبت به هشدارهای هواشناسی اتفاق افتاد ، این روزها سبب شده است مسئولان استان های مختلف توجه بیشتری نسبت به هشدارها کنند، به نحوی که با اعلام جدید هشدار هواشناسی درباره بارش های سیل آسا در مناطق گسترده ای از ایران، اکنون شاهد اتخاذ تمهیداتی برای جلوگیری از پیامد های سیل احتمالی در استان های مختلف هستیم و این همان مساله مغفول مانده در جلوگیری از انوع و اقسام حوادث در کشورمان است.
طی سال های گذشته اقصی نقاط کشورمان با مخاطرات طبیعی متعددی نظیر سیل و زلزله مواجه شده است که متاسفانه به دلیلی نبود آمادگی لازم برای مواجهه با آن ها و اتخاذ تدابیر لازم،همواره شاهد مرگ شماری از هموطنانمان بوده ایم ،درصورتی که اگر علاج واقعه را قبل از وقوع می کردیم،هرگز اتفاقات تلخ رخ نمی داد.
زلزله به عنوان یکی از حوادث طبیعی پرتکرار درکشورمان طی سال های گذشته سبب مرگ ده ها نفر شده است که علت اصلی مرگ و میرهای ناشی از آن را فقط می توان در خانه هایی ناایمن و ناپایدار جستجو کرد.
زلزله بم و بوئین زهرا که بر اثر آن شمار زیادی از هموطنانمان جان باختند، مصداق بارز این مساله است که باید عبرت آموز باشند ولی متاسفانه اینگونه حوادث تلخ نه فقط مایه عبرت نشده اند، بلکه دامنه ناپایداری بناها نظیر ساختمان متروپل به سطح شهرها هم کشیده شده است و در کمال ناباوری در شرایط عادی و بدون هرگونه زمین لرزه ای هم فرو می ریزنند!
سیل هم همانند زلزله می تواند در سایه غفلت متولیان و مسئولان، اثرات زیانبار فراوانی به جا بگذارد ،در حالی که با اتخاذ و اجرای تدابیر لازم نظیر لایروبی رودخانه ها و توسعه جنگل می توان خسارت بارش های سیل آسا را به حداقل رساند.نمونه بارز این مساله ، طغیان مرگبار رودخانه فصلی استهبان فارس در جمعه گذشته است. به گفته مسئولان هواشناسی منطقه، وقوع این حادثه از چهارشنبه گذشته پیش بینی و هشدار لازم صادر شده بود. در چنین شرایطی مسئولان محلی موظفند ضمن اطلاع رسانی گسترده، از هرگونه اتراق مردم در حاشیه رودخانه جلوگیری کنند ولی متاسفانه این کار انجام نشد و ۲۲ نفر از هموطنانمان جان خود را از دست دادند.
اکنون و در پی این رخداد تلخ و پیگیری قوای قضائیه و مجریه برای شناسایی مقصران حادثه استهبان، عزم تمامی مسئولان محلی در اقصی کشورمان در پی هشدار های جدید هواشناسی مبنی بر بارش های جدید، جزم شده است تا با اطلاع رسانی های پیاپی و اتخاذ تدابیر لازم، از تکرار حادثه استهبان جلوگیری کنند . به طور حتم با تبدیل این موضوع به یک رویه، می توان امیدوار بود دیگر شاهد چنین حوادث ناگواری نخواهیم بود، در غیر این صورت مرگ این ۲۲ نفر هم فراموش خواهد شد؛ بدون این که سبب بیداری برخی مسئولان از خواب غفلت شود.
پایان عملیات تجسس در رودخانه استهبان
مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان فارس گفت: بخشی از پیکر آخرین مفقودی سیل استهبان که دختربچهای یک ساله بوده است، توسط تیم های جستجو و نجات پیدا شد.
حسین درویشی اظهار داشت: عصر جمعه گذشته در پی وقوع سیل در منطقه رودبال استهبان فارس ۲۲نفر مفقود شدند که صبح دیروز و پس از ۷۵ساعت تلاش بی وقفه امدادگران، بخشی از پیکر آخرین مفقودی سیل استهبان هم پیدا شد.
هشدار سطح قرمز هواشناسی برای چند استان
بر اساس پیش بینی سازمان هواشناسی، بخش وسیعی از کشور از جمله استان های یزد، سیستان و بلوچستان، شرق و شمال هرمزگان، نیمه جنوبی فارس، کرمان، خراسان رضوی و اصفهان تا پایان هفته جاری تحت تاثیر سامانه بارشی جدیدی قرار می گیرند که پیامد آن بارش های سنگین و جاری شدن سیلاب خواهد بود.
سازمان هواشناسی نسبت به تشدید رگبارهای موسمی در سیستان و بلوچستان، شرق و شمال هرمزگان، نیمه جنوبی فارس و کرمان از بعد از ظهر امروز تا بعداز ظهر پنجشنبه هشدار سطح قرمز صادر کرد.
در هشدار سطح قرمز به آماده باش همه دستگاههای اجرایی از جمله فرمانداری، شهرداری، راهداری، وزارت نیرو و وزارت جهادکشاورزی برای مقابله با خسارت احتمالی، تخلیه هموطنان از نواحی حادثهخیز مانند بستر رودخانهها و مسیلها، پاکسازی کانالها و آبراههها و بازگشایی دهانه پلها توصیه شده است.
بر اساس اطلاعیه سازمان هواشناسی تمرکز بارشهای رگباری امروز در جنوب کرمان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان است. این روند تا پنجشنبه در همین استانها ادامه دارد و روزهای چهارشنبه و پنجشنبه هم بارشها به نیمه جنوبی استان فارس خواهد رسید. اثر مخاطره همچون سیلاب، طغیان رودخانه ها، آبگرفتی گسترده، آبگرفتگی منازل در مناطق مستعد، اختلال در ناوگان حمل و نقل، کاهش شعاع دید، احتمال تخریب پل ها و مسدود شدن جاده ها ، خسارت به صنعت کشاورزی، شکستن درختان و تیرهای چراغ برق وجود دارد.
ضرورت آمادگی برای مقابله با سیلدر یزد
اطلاعیههای چند روز گذشته مدیریت بحران استانداری و اداره کل هواشناسی یزد و همچنین شرکت آب منطقهای استان از وقوع بارشهای سنگین باران و احتمال جاری شدن سیلاب در سطح این استان طی روزهای آینده حکایت دارد اما میزان آمادگی دستگاه های مسئول برای مقابله با این حادثه سئوال اساسی این روزهای شهروندان یزدی است.
اکنون و پس از هشدارهای هواشناسی نسبت به وقوع باران و سیل در روزهای چهارشنبه تا جمعه هفته ماه امسال تکرار نشود .بازار صدور اطلاعیه و هشدار دستگاهای متخلف یزد طی چند روز گذشته در استان یزد داغ بود؛ البته این هشدارها روی کاغذ است، باید دید در میدان عمل و زمان وقوع بارش ها و سیل تا چه میزان اقدام مسئولان ذیربط کارساز و در پیشگیری از خسارت سیل سهیم خواهد بود.
اداره کل مدیریت بحران استانداری یزد در اطلاعیه ای تاکید کرده است: با توجه به ورود سامانه بارشی «مانسون» و احتمال بروز وضعیت سیلابی در سطح کشور و استان، مورد انتظار است تدابیر لازم برای مدیریت شرایط اضطراری اتخاذ شود.
دستور آماده باش استاندار سیستان و بلوچستان
استاندار سیستان و بلوچستان اظهار داشت: با توجه به فعالیت سامانه بارشی مونسون در جنوب و مرکز استان ، مرخصی همه نیروهای امدادگر و دستگاه های کمک رسان لغو شود و همه این افراد در اماده باش کامل قرار گیرند.
به گزارش خبرنگار ما در زاهدان دکتر حسین مدرس خیابانی در جلسه فرماندهی ستاد بحران استان افزود : برای استقرار و اسکان حادثه دیدگان احتمالی ناشی از سیل ، علاوه بر کمک های امداد و نجات ، ۳۷۵ سالن ورزشی در اختیار فرمانداران سراسر استان قرار گرفته است .
استاندار سیستان و بلوچستان اظهارداشت: از ابتدای تیرماه تاکنون بیشترین مقدار بارندگی مربوط به چاه کمال ۸۹میلی متر، آپگاه نیکشهر ۱۱۸میلی متر، ایرانشهر ۴۴میلیمتر و دهیرک ۱۲۳میلیمتر گزارش شده است که فعالیت سامانه بارشی در این هفته شدیدتر خواهد شد.
وی همچنین به فرمانداران ماموریت داد ضمن مدیریت بهینه در سیلاب ، از تمامی ظرفیت های موجود در مناطق خود اعم از ماشین آلات بخش دولتی و خصوصی برای کاهش خسارات به نحو شایسته و مطلوبی استفاده کنند.همچنین هنگام فعالیت سامانه بارشی،همه مسیرهای منتهی به سواحل دریا توسط نیروی انتظامی و پلیس مسدود و از ورود افراد جلوگیری شود.
مدرس خیابانی افزود: با توجه به هشدار های دریایی و مواج شدن دریا از فعالیت تمامی صیادان بنادر جنوبی استان تا پایان هفته جلوگیری به عمل میآید و ادارات کل شیلات و بنادر و دریانوردی استان در این زمینه اطلاع رسانی و فرمانداری ها هم موضوع را پیگیری و رصد می کنند. همچنین اداره کل هواشناسی فارس با صدور اطلاعیه ای و اعلام سطح قرمز نسبت به بارش های موسمی همراه با رگبار، رعد و برق شدید وزش باد شدید و وقوع سیلاب در نیمه جنوبی این استان طی فردا و پس فردا هشدار داد.
نقشههای پیشیابی هواشناسی در کشور و استان فارس، وضعیت نارنجی و قرمز و وقوع بارش های موسمی سیل آسا همراه با تندباد شدید را برای مناطق جنوبی استان به ویژه لارستان پیشبینی کرده است.
مهرداد حسنزاده مدیرکل مدیریت بحران استانداری هم هرمزگان گفت: این استان با توجه به شرایط جوی و دریایی پیشبینی شده برای روزهای آینده، به حالت آماده باش کامل درآمده است.
احمدنور سرودی رئیس جمعیت هلال احمر شهرستان قشم هم از آماده باش امدادگران و نجاتگران این جمعیت پس از اعلام هشدار هواشناسی سطح قرمز و تشدید ناپایداری های جوی، بارش سنگین سامانه مونسونی و احتمال وقوع سیل و آبگرفتگی در این شهرستان تا جمعه هفتم مرداد خبر داد.
همچنین حامد یزدی مدیرکل مدیریت بحران استانداری تهران هم دیروز از صدور هشدار نارنجی در استان خبر داد و گفت: با توجه به احتمال بالا آمدن آب رودخانهها از مردم میخواهیم از توقف در حاشیه رودخانهها بپرهیزند .
وقوع سیلاب در جیرفت و سرباز
رئیس اداره راهداری جیرفت دیروز از مسدودشدن ۳محور ارتباطی در بخشهای ساردوئیه، جبالبارز و اسفندقه بهعلت طغیان رودخانهها و سیلابی شدن مسیلها خبر داد.
مهدی امیرحیدری در جمع خبرنگاران اظهار داشت: بارندگیهای بامداد دیروز سبب طغیان برخی از رودخانهها و سیلابی شدن مسیلها و مسدود شدن ۳ محور روستایی جشار در بخش جبالبارز، رمون در بخش ساردوئیه و سرگز در بخش اسفندقه شده است.وی با اشاره به افزایش میزان روند بارندگیها و وجود رودخانههای متعدد در مناطق کوهستانی این شهرستان گفت: با توجه به شرایط موجود افزایش میزان راههای مسدودی در این شهرستان وجود دارد.
رئیس اداره راهداری و حملونقل جادهای جیرفت گستردگی شهرستان جیرفت و تعدد جادههای خاکی روستایی را هم یادآور شد و افزود: از مردم و ساکنان روستاها خواهشمندیم با توجه به اعلام شرایط قرمز بارندگی و ناپایداریهای جوی از سوی هواشناسی حتیالامکان از تردد غیرضروری در جادهها خودداری و با تأمین مواد غذایی و مایحتاج خود از افزایش ترددها در جادههای روستایی خودداری کنند.
همچنین عصر دیروز در پی بارندگی شدید در مناطقی از سیستان و بلوچستان، برخی شهرستان های این استان از جمله «سرباز» با وقوع سیلاب مواجه شدند.