رئیس سازمان مدیریت بحران کشور:
۸۰ درصد از ۲ میلیون ویلا در کشور استخر دارند
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با تاکید بر توجه هرچه بیشتر مردم به هشدارها در زمینه موارد بحرانی گفت: با توجه به تأثیرات تغییرات اقلیمی و تغییر جغرافیای زمین باید منتظر تغییرات این‌چنینی در بارش‌ها باشیم.
محمد حسن نامی در یک گفتگوی تلویزیونی درباره سیل‌هایی اخیر در نقاط مختلف کشور از استهبان تا امامزاده داوود و فیروزکوه گفت: به‌طورکلی سه توده آب‌وهوایی یکی از شمال اقیانوس هند، دیگری از دریای مدیترانه و سومی از شمال سیبری کشور ما را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد. در مواقعی که این سه توده همزمان با هم رخ می‌دهد بارندگی بیشتری خواهیم داشت. از طرف دیگر با توجه به تأثیرات تغییرات اقلیمی و تغییر جغرافیای زمین باید منتظر تغییرات این‌چنینی در بارش‌ها هم باشیم.
وی با اشاره به سیل استهبان در شرق استان فارس، گفت: در استهبان یک حوضه آبریز به نام پهناب داریم که طی ۲۸دقیقه در این محدوده باران بارید، اما شدت آن به اندازه‌ای بود که منجر به وقوع سیل شد. در آنجا حوضه آبریز دو سد چشمه عاشق و رودبال قرار دارد و خوب است مردم بدانند که اتفاقا بیشترین حجم آب پس از این بارندگی‌ها به سمت چشمه عاشق رفت، اما رودبال خسارت بیشتری داشت و آن سیل در آنجا رخ داد. دلیلش هم این بود که آنجا یک دره واقع شده و مردم برای تفریح به حاشیه رودخانه رفته بودند.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه آب ناشی از این سیل در نهایت به پشت سدهای رودبال و چشمه عاشق رفت و ذخیره شد،گفت: اما تلفات این سیل برای ما جای تأسف دارد. باید فرهنگ با خودرو به داخل رودخانه رفتن را در برخی از افراد تغییر بدهیم. در رودخانه‌های کرج، لار، لتیان و … هم چنین مواردی را می‌بینیم که هرجا که امکان ورود خودرو باشد، یک عده با خودرو به کنار رودخانه می‌روند. همچنین مردم باید هشدارها را جدی بگیرند و باور کنند که ممکن است بحرانی رخ دهد.
نامی با بیان اینکه مسئولیت رودخانه‌ها در شهرها با شهرداری و در بیرون از شهرها با وزارت نیرو و سازمان حفاظت محیط زیست است، گفت: البته وزارت نیرو مسئولیت اصلی را در رودخانه‌های خارج از شهر برعهده دارد.
وی یکی از مهمترین وظایف سازمان مدیریت بحران کشور را پیشگیری دانست و گفـت: پس از پیشگیری، آمادگی و پاسخ و پس از آن هم بازسازی و بازتوانی جزو وظایف این سازمان است.
نامی درباره این که آیا هشدارها برای وقوع سیل کافی بوده است یا خیر گفت: در سیلی که در نقاط مختلف کشور از جمله تهران رخ داد، به اندازه کافی درباره احتمال وقوع سیل با هدف پیشگیری از خسارات گفته شد و ملت حتما در جریان هستند که به عنوان مثال تا دوشنبه آینده شرایط بارندگی در کشور چیست و چگونه خواهد بود. بارها از مردم خواستیم در مسیر رودخانه و کنار رودخانه و حتی ویلاها و خانه‌های حاشیه رودها حضور نداشته باشند، اما باز هم وقتی باران گرفت دیدیم یک عده در ویلاها حضور دارند. ویلاهایی که در مجاورت رودخانه قرار داشتند.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور درباره تجاوز به حریم رودخانه‌ها گفت: حریم رودخانه‌ها از مرکز رودخانه تا شعاع حدود ۱۵۰متر به اطراف را شامل می‌شود؛ اما در مواردی می‌بینیم که قبلا ساخت و سازی انجام شده است. در این دوره شاهد فعالیت خوب قوه قضائیه در این زمینه هستیم.
وی در ادامه به مشکلات ویلاها در کشور اشاره کرد و گفت: بالای دو میلیون ویلا در کشور داریم که ۸۰درصد آنها استخر دارند. جالب است از این تعداد، فقط تعداد کمی مجوز حفر چاه گرفته اندو بقیه مجوز ندارند . اگر فرض بگیریم که یک ویلا در طول تابستان پنج یا شش نوبت آبگیری کند ،در هر نوبت نیمی از آب آن تبخیر می‌شود و بقیه هم در نوبت بعدی تعویض می‌شود. با توجه به وضع آب و برداشت بی‌رویه‌ای که برای این استخرها از سفره‌های آب زیرزمینی می‌شود، خطر فرونشست یا لغزش زمین را بیشتر خواهیم داشت.
نامی افزود: منافع عمومی این است که این استخرها استفاده نشود، اما چطور می‌توان این کار را انجام داد؟ بررسی کردیم و دیدیم یکی از روش ها این است که این استخرها پر و روی آن درخت کاشته شود.
علی نصیری، رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران هم در گفتگو با فارس با اشاره به سیلاب اخیردرکشور گفت: حادثه تلخی رخ داد و دلیل این سیل ها هم
بی توجهی انسانها به قوانین طبیعت است. وقتی که در حریم و بستر رودخانه ها ساخت و ساز صورت می گیرد ؛این اتفاقات هم رخ می دهد. صحن امامزاده داوود در وسط رودخانه ساخته شده و تمهیداتی هم برای عبور سیلاب اندیشیده نشده و بارها سیل در این محدوده رخ داده است و ما درس نگرفته ایم و دوباره تکرار شده است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا پیش بینی های لازم برای وقوع سیلاب از سوی مسئولان امر صورت نگرفته بود ؛این در حالی است که سازمان هواشناسی چند روز قبل خبر از وقوع سیل داده بود ، گفت: البته مشکلاتی در حوزه پیش‌بینی وجود دارد. سازمان هواشناسی هشدار داده بود و این هشدار باید به صورت محلی از طریق بلندگوها به اطلاع مردم می رسید که این امر به درستی رخ نداد و مردم غافلگیر شدند. وی درباره سامانه هشدار سیل در تهران ادامه داد: تهران حجم بالایی از جمعیت را دارد. تفاهمنامه با سازمان هواشناسی داریم و اطلاعات خود را در این زمینه در اختیار آنها قرار می‌دهیم. اقدامات انجام شده در تهران بیشتر از سایر استان ها ست. کلانشهر تهران مستعد سیل است از این رو سامانه هشدار سریع سیل را داریم و اطلاعات ما در روی سامانه هشدار سریع هر ۱۰ دقیقه یک بار به روز می شود و اگر میزان پرشدگی آب به ۱۵ درصد برسد ،هشدار می دهیم. در کنار این موارد، باران سنج هم داریم که حجم آب را حساب و کتاب می کندو می توانیم چهار روز قبل از وقوع سیل آن را پیش بینی کنیم. نصیری گفت: باید برنامه جامعی برای سیل داشته باشیم. برنامه ای باید تهیه شود که وظایف دستگاه ها پیش از سیل، حین سیل و پس از حادثه مشخص شود.
وی درباره ساخت و سازهای زیادی که در مسیر رودخانه قوری چای در تهران انجام شده است، گفت: رودخانه قوری چای را در منطقه ۲۱و ۱۸داریم. تعرضاتی به حریم این رودخانه صورت گرفته است. سیل های تهران را با دوره بازگشت ۲۵ساله ، ۵۰ساله و بعضا ۱۰۰ ساله داریم. اگر سیل ۲۵ساله رخ دهد به دلیل ساخت و ساز هایی که برخی نهادها در مسیر رودخانه قوری چای انجام دادند و مسیر تغییر کرده است، باعث ایجاد مشکلاتی می شود.

نسخه مناسب چاپ