ارکان سازمان بورس باید خودانتظام باشند
یک کارشناس بورس گفت: بازار بورس در هفته‌های اخیر تحت تاثیر عوامل درونی و بیرونی شاهد نزول شاخص بود؛به طوری که پس از رسیدن شاخص به حدود ۶ر۱ میلیون واحد، عرضه‌ها تشدید و رشد بازار متوقف و نزولی شد.
سید فرهنگ حسینی در گفتگو با فارس در مورد دلایل ریزش شاخص بورس در روزهای اخیراظهار داشت: به دلیل سیاست‌های انقباضی و افزایش نرخ‌های بهره در ایالات متحده و کاهش شدید رشد اقتصادی چین به نزدیک صفر درصد، انتظار کاهش تقاضا برای کامودیتی (کالاهای اساسی) و به تبع آن کاهش قیمت آن‌ها به وجود می‌آید. از آنجایی که بیش از دو سوم بورس تهران شرکت‌های مبتنی بر شرکت های تولیدکننده کامودیتی مانند پتروشیمی، پالایشی، فلزی و معدنی هستند، لذا به صورت مستقیم سبب چشم انداز کاهش فروش و کاهش سودآوری شرکت‌ها می‌شود.
حسینی اضافه کرد: در بخش دلایل داخلی ریزش بورس، دو عامل اقتصاد کلان و تصمیمات مربوط به صنایع بر بازار موثر است. در اقتصاد کلان، روند هفته‌های اخیر افزایش نرخ بهره در بازار بدهی و همچنین بازار بین بانکی بوده و نرخ‌ها به بالای ۲۱ درصد رسیده است. افزایش نرخ بهره سبب کاهش جذابیت بازار سرمایه در مقایسه با بازار پول می شود و در عین حال هزینه مالی شرکت‌های تولیدی را افزایش می‌دهد. در نتیجه به طور همزمان، سرمایه‌ها از بازار سرمایه به بازار پول و سپرده‌ها رفته و به دلیل افزایش هزینه مالی، سود شرکت ها کاهش می‌یابد.
این کارشناس اقتصادی در مورد بحث دوم دلایل داخلی گفت: سیاست قیمت‌گذاری دستوری دولت سبب شده تا چند صنعت با وجود رشد شدید قیمت مواد اولیه و عوامل تولید نتوانند افزایش نرخ متناسب محصول خود را دریافت کنند. به طور خاص، صنعت لاستیک و صنعت شوینده کشور در فصل بهار زیان ده شده‌اند. زیان ده شدن این صنایع که تکنولوژی روز دنیا را در اختیار داشته و رقابت پذیری بالایی با محصولات و تولیدات خارجی مشابه دارند، سبب نگرانی در میان سرمایه‌گذاران در این صنعت و حتی سایر صنایع شده است.
حسینی تصریح کرد: بدین ترتیب با وجود عملکرد سه ماهه خوب شرکت‌های بورسی و تقسیم بالاتر سود نقدی نسبت به سال قبل در مجامع عمومی سالانه شرکت‌ها، شاهد اقبال سرد سرمایه‌گذاران به بازار بورس هستیم. همچنین یک کارشناس دیگر بازار سرمایه گفت: یکی از دلایل خروج پول بازار سرمایه به عدم اطمینان‌هایی باز می‌گردد که ناشی از نبود برخورد با متخلفان بازار سهام است و شاهد آن هستیم که این تخلفات همچنان ادامه دارد و همه اینها ناشی از نبودن قانون درست است.
محسن یگانه در گفتگو با ایلنا درباره پیش نویس به روزرسانی قوانین بازار سرمایه در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: با توجه به عمر بازار سرمایه و همچنین گسترش بازار سهام، نیاز شدید به اصلاح قوانین بازار سرمایه داریم و قوانین فعلی مشکلاتی را برای بازار سهام ایجاد کرده است و تا زمانی که سازمان بورس به معنای واقعی خودانتظام نباشد، تغییر قوانین تاثیری بر تخلفات در بازار سرمایه نخواهد داشت.
وی با اشاره به جایگاه سازمان بورس برای برخود با تخلف‌ها تاکید کرد: سازمان بورس طبق قانون نهادی خودانتظام است و سازمانی که خودانتظام است، خود به خود وظایف آن متفاوت خواهد شد. در حال حاضر تشکیلات سازمان بورس به معنای واقعی، خودانتظام نیست و سازمان بورس تحت تاثیر شرایطی قرار می‌گیرد که حتی بهترین قوانین هم کارایی لازم را نخواهد داشت؛ بنابر این مشکل اصلی در قانون گذاری بازار سرمایه این است که سازمان بورس به معنای واقعی خودانتظام نیست.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: تجربه نشان داده است که به علت ضعف قوانین بازار سرمایه، تخلف‌هایی که در حیطه سازمان بورس روی می‌داده ، بازدارنده نبوده است. این عضو کمیته بورس اتاق تهران با بیان اینکه با بروزرسانی قانون و حرکت بازار سهام به طرف خودانتظام بودن و استقلال بیشتر، قوانین به نفع بازار سرمایه تغییر جهت می‌دهد، گفت: اگر بخواهیم به معنای واقعی به توسعه اقتصادی دست یابیم، مجبوریم که بازار سرمایه مستقل و توسعه یافته را ایجاد و گسترش دهیم و این دو تفکیک شدنی نیست، چرا که هیچ کشور توسعه یافته ای را نمی‌بینیم که اقتصاد توسعه یافته داشته باشد، اما بازار سهام آن کشور عقب مانده باشد؛ بنابراین اولین قدم این است که مسئولان کلان کشور بپذیرند باید بازار سرمایه توسعه‌ای داشته باشیم و مسئولان اجازه دهند و تلاش کنند که ارکان بازار سهام خود انتظام باشند، تا سازمان بورس خود قوانین لازم را به وجود آورد و در اجراء قوانین هم جدی باشد. یگانه تاکید کرد: در کشورهای پیشرفته که بازار سرمایه قوی دارند، در کنار نهادهای مالی مانند سازمان بورس و بانک‌ها، نهاد مستقلی وجود دارد که برای شناسایی و برخورد با تخلف‌ها در بازارهای مالی ایجاد شده‌اند و لازم است که در کشور ما هم این نهاد مستقل را ایجاد کنیم.

نسخه مناسب چاپ