وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گفت: امکان نمایش حدود ۹۰درصد آثار تاریخی خود را نداریم؛ بسیاری از اشیاء تاریخی ما در کمدها و مخازن موزهها هستند در صورتی که جای آثار تاریخی در ویترین است نه در مخازن.
سیدعزت الله ضرغامی در گفتگو با ایرنا درباره وجود پدیده مخزن در موزههای کشور گفت: اگر چه بضاعت بسیار بالایی از اشیا و اسناد تاریخی در کشور داریم، اما اعتبارات تخصیصی هنوز رقم خاصی نیست و امکان نمایش حدود ۹۰درصد آثار ارزشمند تاریخی خود را نداریم.
وی افزود: وقتی فضای لازم و موزهای برای نمایش آثار تاریخی نداریم، باید محیطهای امن دیگر مانند مخازن فراهم کنیم تا این اشیاء در آنجا نگهداری شوند؛ به همین دلیل بسیاری از اشیاء تاریخی ما در کمدهای مخازن موزهها هستند. البته با مراقبت لازم و حفاظتهای علمی، از آثار تاریخی به خوبی محفاظت میشود، اما جای اثر تاریخی در ویترین موزه است نه در مخزن. ما به ناچار مخازن امن ایجاد میکنیم تا بلکه زمانی امکان نمایش آثار فراهم شود.
ضرغامی گفت: در دولت سیزدهم موزههای جدیدی راهاندازی شدند و در حال حاضر ۷۹۰موزه در کشور وجود دارد که ۲۶۸ موزه متعلق به وزارت میراثفرهنگی است و مستقیما توسط وزارتخانه اداره میشود. بقیه آنها که بیش از ۵۰۰ موزه است تقریبا به اندازه مساوی به بخش خصوصی و عمومی تعلق دارد. البته نهادهای عمومی، امکانات و انگیزههایی دارند که میتوانند بر اساس سیاستهای دولت و زیر نظر وزارت میراثفرهنگی و با چارچوبهای میراث فرهنگی، موزه احداث کنند.
وزیر میراثفرهنگی تصریح کرد: به هر استانی که سفر میکنم از موزه هایی که افراد علاقهمند راهاندازی کردهاند بازدید میکنم. در سفر به استان گیلان از یک موزه مردمشناسی خصوصی که فردی با امکانات خوبی در منزل شخصی خود ایجاد کرده بود، بازدید کردم. موزهای خوب و مربوط به شرق استان گیلان بود و ما هم حمایت لازم از آن را انجام دادیم .
ضرغامی، سیاست دولت را تقویت موزهها و افزایش موزههای تخصصی بیان کرد و افزود: موزههای تخصصی درباره موضوع خاص و مشخص احداث میشوند و علاقهمندان و کارشناسان آن حوزه میتوانند با مراجعه به آن موزه، تحقیق کنند. امسال در مجلس شورای اسلامی با پیگیریهایی که انجام شد، ۱۰۰میلیارد تومان علاوه بر بودجه وزارتخانه برای تکمیل موزهها اعتبار در نظر گرفته شد که امیدوارم در اثر این اقدامات، موزههای جدیدی به مجموعه موزههای کشور اضافه شوند.
وی درباره کاوشها و حفاریهای غیرمجاز تأکید کرد: هرگونه کاوش بدون اجازه وزارت میراثفرهنگی غیرقانونی است. برای طرحهایی که به منظور حفاریهای مجاز وزارتخانه تعریف میشوند نیز یک تیم کامل علمی و متخصص مشخص میشود تا آنها حفاری اولیه را انجام دهند و اگر ظرفیت برای کاوشهای بیشتر وجود داشت، آن را توسعه دهیم.
وزیر میراثفرهنگی گفت: اگر حفاران غیرمجاز و قاچاقچیان، حفاری انجام دهند، طبق قانون با آنها برخورد میشود؛ همچنانکه یگان حفاظت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی روزانه مناطق مختلف کشور را رصد و گزارشی درباره حفاریهای غیرمجاز افراد سودجوی سوداگر ارائه میکند که به صورت دورهای اطلاعرسانی میشود.
خسارت به میراثفرهنگی
وزیر میراث فرهنگی در حساب توئیتری خود نوشت: گزارشی از ۷۳۵مورد تخریب ابنیه، محوطههای تاریخی، تأسیسات گردشگری و صنایع دستی در مناطق سیلزده با برآورد اولیه ۵ر۲همت (هزار میلیارد تومان) در دولت ارائه کردم.
به گزارش ایرنا، عزت الله ضرغامی در این توئیت تأکید کرده است: مرمت ابنیه، بازگشایی معابر و مسیر بافتهای تاریخی و بازسازی زیرساختهای گردشگری، در اولویت اقدامات دولت است.
درخواست جلوگیری از انتشار سه کتاب
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس هم در نامهای به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، خواستار جلوگیری از انتشار سه کتاب با محتوای گنجیابی در جامعه شد .
به گزارش ایرنا، بابک نگاهداری طی نامهای خطاب به محمدمهدی اسماعیلی نوشت: همانگونه که مستحضر هستید حفاظت از میراث فرهنگی کشور -که از جمله حقوق بین نسلی است- مطابق قانون ماده ۸قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۱۳۸۶امری حاکمیتی است و طبق استفتاییه مقام معظم رهبری تخریب این آثار اصلاً جایز نیست.
در ادامه این نامه آمده است: در ماههای اخیر متأسفانه کتابها و جزواتی (به صورت رسمی و غیر رسمی) با عناوین علائم دفینه (نشانههای گنج) (به صورت انتشار رسمی)، چشم طلایی (اولین مرجع کامل آثار و علائم دفینه) (به صورت انتشار غیررسمی و الکترونیکی)، کلید اسرار و رمزشناسی اسرار علائم و نشانهها در گنجیابی (به صورت انتشار غیررسمی الکترونیکی) در اختیار عموم قرار گرفته است. محتوای این کتابها درباره چگونگی شناسایی علائم، نشانهها و نهایتاً یافتن میراثفرهنگی مدفون شده است که موجب سادهانگاری و تحریک افکار عمومی به فعل اکتشاف و حفاری غیرمجاز میشود.
وزیر میراث فرهنگی: امکان نمایش ۹۰ درصد آثار تاریخی خود را نداریم