در نخستین جلسه شورای عالی جهاد سازندگی که هفته پیش به ریاست حجت الاسلام والمسلمین رئیسی ریاست جمهوری تشکیل شد، ۲۴ برنامه اقتصادی و اجتماعی برای توسعه سریع روستاها و محرومیت زدایی از این مناطق به تصویب رسید که برخی از آنها باید به تصویب نهایی هیأت وزیران برسد
سیدامیرحسین مدنی معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری و دبیر شورای عالی جهادسازندگی دیروز در نخستین نشست رسانه ای خود پس از تشکیل این شورای عالی در دولت ضمن اعلام این مطلب به خبرنگاران گفت: از آغاز کار دولت یکی از شعارها و نگاهها توجه ویژه به نقاط محروم روستاها و عشایر بود که در کنار اقدامات انجام شده برای مردمی سازی دولت، موضوع جهاد سازندگی هم بعنوان یک موضوع محوری از آغاز کار دولت سیزدهم مطرح شد.
وی با اشاره به اینکه مقرر شده حسب ماموریت محول شده به معاون اول رئیس جمهوری، جهاد سازندگی احیا شود،گفت: جهاد سازندگی در گام دوم انقلاب با کمی تفاوت نسبت به گام اول قرار است احیا شود. قبل از انقلاب در بحث آب، راه و زیرساختها در روستاها دچار مشکل بودیم. اما به مدد کارهای انجام شده پس از پیروزی انقلاب، وضعیت زیرساختها در مناطق روستایی کشور به مطلوبیت رسیده به گونه ای که هم اینک ۸۵ درصد روستاها به شبکه آبرسانی بهداشتی دسترسی دارند و در ۵۵ درصد روستاهای کشور طرح هادی اجرا شده است. همچنین ۹۵ درصد روستاها برق رسانی و ۹۲ درصد گازرسانی شده اند.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور با بیان اینکه متولیان در حوزه روستایی خیلی زیاد هستند و به همین دلیل قرار شد در گام دوم، جهاد سازندگی به شکل جدید خدمات ارایه کند یعنی فعلا شورایی باشد و افراد موثر دور یک میز بنشینند، ادامه داد: ۷۴ دستگاه در روستاها فعالیت دارند که ۲۳ دستگاه آن مستقیم کار می کنند و انسجام و هماهنگی چندانی باهم ندارند.
وی با انتقاد از تورم بالا در روستاها تصریح کرد: تورم روستایی ماهانه ۴۷درصد است یعنی ۵ر۲ درصد بیشتر از تورم مناطق شهری که بخشی از آن ناشی از عدم دسترسی روستائیان به مراکز خدماتی و تردد و حمل و نقل اضافی آنهاست. از طرف دیگر دستگاههای متعدد تصمیم گیرنده برای امور روستایی در ارایه خدمات باهم منسجم نیستند و یک نقشه راه ندارند. به همین دلیل شورای عالی جهادسازندگی به دنبال تشکیل پنجره واحد خدمات روستایی است که فعلا در کشور وجود ندارد.
مدنی افزود: اکنون ۲۵ درصد روستاهای کشور شامل ۱۰ هزار روستا دچار تنش آبی هستند و ۱۵ تا ۲۰ درصد شبکه برق مناطق روستایی دچار فرسودگی شده و در برابر نوسانان برق تاب آوری ندارد.
مدنی ادامه داد: طبق تازه ترین آمار از مجموع ۹۰ هزار آبادی شناسایی شده در کشور اکنون فقط ۵۲ هزار آبادی دارای سکنه هستند. البته تراکم جمعیت و پراکندگی این تعداد آبادی متغیر است ولی بطور کلی نزدیک به ۳۹ هزار روستای بالای ۲۰ خانوار در ایران داریم.
وی سیاستگذاری و قوانین، انسجام و هماهنگی بین مردم و گفتمان سازی را از ماموریت های شورای عالی جهاد سازندگی برشمرد و افزود: دولت بنا دارد از محل تبصره ۱۶ قانون بودجه امسال که منابع آن در اختیار تولیدکنندگان پنل های خورشیدی قرار می گیرد، ۱۱۰ هزار نیروگاه کوچک مقیاس ۵ کیلو واتی برای روستائیان تحت پوشش نهادهای حمایتی خریداری کند تا معیشت خود را از طریق تولید برق خورشیدی و فروش آن به دولت به قیمت هر کیلووات ۲۲۰۰ تومان بهبود بخشند. همچنین بنا داریم تا پایان امسال از محل منابع تبصره ۱۶ و تبصره ۱۸ قانون بودجه ۳۰۰ هزار فقره تسهیلات اشتغالزایی روستایی را به متقاضیان اعطا کنیم.
دبیر شورای عالی جهاد سازندگی همچنین به عنوان نماینده معاون اول رئیسجمهوری در نهضت احیای واحدهای اقتصادی گفت: ۵ر۴ درصد از رشد اقتصادی ۸ درصدی پیش بینی شده دولت از محل سرمایه گذاری مهیا می شود که اولویت سرمایه گذاری ها در واحدهای تعطیل و نیمه تعطیل است.
وی افزود: این حجم از سرمایهگذاری نیازمند نقدینگی بالایی است که برای تحقق آن به سراغ واحدهای فعال و نیمه فعال و پروژههای نیمه تمام رفته ایم که میتواند در زمانی کوتاهتر و با مبالغی کمتر جهش تولید و اشتغالزایی ایجاد کند.
مدنی گفت: فعالیت ما موازیکاری با سایر دستگاهها نیست بلکه به دنبال ایجاد زیرساخت لازم برای احیاء واحدهای اقتصادی و ارتباط میان دستگاههای مختلف هستیم. بخش خصوصی هم در بحث احیاء وارد عمل شده است که میتوانند نقدینگیهای موجود در جامعه را در این بخش تزریق کنند.
وی اظهار داشت: میز تخصصی بورس و میز تخصصی در بانک مرکزی برای احیاء واحدهای تعطیل و نیمه تعطیل شکل گرفته است و از تمام ظرفیتهای کشور برای این کار استفاده میشود.
نماینده معاون اول رئیسجمهوری در نهضت احیای واحدهای اقتصادی گفت: از طریق صندوق های سرمایه گذاری خصوصی هم برای احیاء واحدهای تعطیل و نیمه تعطیل استفاده میشود. این روش در بسیاری از کشورها کاربرئد داردکه ما آن را به شکل مدل بومی آن اجرا میکنیم.
مدنی تاکید کرد: برای مشارکت بخش خصوصی در احیاء واحدهای تولیدی باید سود و نفع اقتصادی آنها در نظر گرفته شود تا منابع مالی زیادی که در جامعه وجود دارد به این بخش ورود پیدا کند.
مدنی گفت: ۱۶ شهریور نخستین رودیداد ملی احیاگران واحدهای اقتصادی و تولیدی برگزار با حضور دستگاه های مختلف برگزار میشود.همچنین مجتبی طالبی دبیر رویداد ملی «همه با هم» به خبرنگاران گفت: نمایشگاه «از جهاد سازندگی تا جهاد پیشرفت» که در محل مصلی بزرگ تهران برپا شده است، ۷۰ سال تاریخ توجه دولت ها به موضوع توسعه روستایی را بررسی می کند که در بستر آن با رویدادهای نوآوری در زمینه محرومیتزدایی ۳۰ سال آینده طراحی خواهد شد.
وی با بیان اینکه این نمایشگاه برای پاسخگویی به سوالات تاریخی در زمینه توسعه روستایی و مناطق محروم برپا شده است، برگزاری این نمایشگاه را مقدمهای برای احیای شورایعالی جهاد سازندگی در گام دوم انقلاب اسلامی دانست و تصریح کرد: در نمایشگاه همه با هم پاسخ سه سوال را ارائه کردهایم؛ نخست اینکه در زمان طاغوت، کشور را در عرصه فقر و محرومیت با چه شرایطی تحویل گرفتیم. در گام نخست انقلاب چه فعالیتهایی در زمینه محرومیتزدایی انجام دادهایم و همچنین برای پایان محرومیت و پیشرفت کشور چه اقداماتی باید انجام دهیم.
دبیر رویداد ملی “همه با هم” با بیان اینکه در کشور به نمایش هر ساله شاخصهای پیشرفت و تحقق وعدههای داده شده، نیاز داریم، تصریح کرد: این رویداد بهصورت صریح و شفاف فعالیتهای مسئولان و پرونده عملکرد کارگزاران را نشان میدهد و به همین دلیل هر سال یا دو سالانه برگزار خواهد شد. همچنین جایزه ملی پیشرفت و عدالت نهادهای انقلابی و ظرفیتهای مردمی با ارزیابی در این رخداد اهدا خواهد شد.
وی با اظهار اینکه اطلاعات کامل محرومیتزدایی و پیشرفت بهصورت بر خط بهزودی در دسترس عموم مردم قرار خواهد گرفت، خاطرنشان کرد: رویداد ملی همه با هم از جهاد سازندگی تا جهاد پیشرفت و عدالت محصول مجاهدت پنجماهه یک گروه است که آسیبشناسی، فرآوری و عرضه شده است.
خبر دیگری در همین رابطه حاکیست تا سال آینده اتصال تمام روستاهای بالای ۲۰ خانوار به شبکه ملی اطلاعات برقرار می شود.
عیسی زارع پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اعلام این مطلب گفت: در حال حاضر نزدیک ۸۸ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار به شبکه ملی اطلاعات متصل هستند که تا پایان سال به ۹۵ درصد میرسد.
وزیر ارتباطات با اشاره به اینکه از زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم، ۱۹۰۰ روستای جدید به شبکه ملی اطلاعات متصل شده است، افزود: استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان، آذربایجان غربی و خراسان جنوبی از میانگین کشور در حوزه ارتباطات پایینتر هستند که وزارت ارتباطات در تلاش است با درنظر گرفتن برنامههای ویژه، این استانها را تا پایان سال به میانگین کشوری برساند.
تصویب ۲۴ برنامه اقتصادی و اجتماعی برای توسعه و محرومیتزدایی روستاها