مراسم «نای و نی» در گرامیداشت واقعه کربلا با حضور شاعران و نینوازان کشور و به همت دفتر شعر و موسیقی و سرود سازمان صدا و سیما برگزار شد.
به گزارش ایرنا، در این مراسم که با حضور شاعران و نینوازان برجسته از جمله محمدعلی بهمنی، حسن ناهید، منوچهر غیور و شاعرانی از روسیه و تاجیکستان و پاکستان در سالن کوثر برگزار شد، از ۲۰هنرمند و نینواز ارزنده کشور قدردانی شد .
علیرضا قزوه، مدیر دفتر شعر و موسیقی سازمان در این مراسم گفت: ساز نی همیشه در زندگی ما ایرانیان بوده و درخشیده؛ کسی از ما نیست که با ساز نی انس نداشته باشد.
وی با اشاره به اهمیت توجه به موسیقی در رسانه ملی گفت: چندی پیش آلبوم موسیقی استاد هنرمند تاجیک، دولتمند خالف رونمایی شد و «آیین نای و نی»، دومین برنامه دفتر شعر و موسیقی و سرود سازمان است که به صورت ماهانه برگزار خواهد شد.
مدیر دفتر شعر و موسیقی سازمان تصریح کرد: میکوشیم تا راههایی برای تلفیق شعر امروز و موسیقی پیدا کنیم. از نظر ما، امروزه شعر و موسیقی از هم دور افتادهاند و وقت آن است که به همنوایی این دو خطه ادبی و هنری در رسانه ملی بیشتر توجه کنیم.
در ادامه، قزوه قصیده خود با نام «های» را با اقتباس از شعر غالب دهلوی، شاعر هندوستانی همراه با نوای نی قرائت کرد.
بوری کریم اف، استاد دانشگاه مسکو که در این برنامه حضور داشت نیز اظهار کرد: ایران شاهد همنوایی شعر و موسیقی است. دنیا شیفته زبان فارسی است و ما با این زبان در تاجیکستان و در مجامع علمی جهان و نیز در ایران به زیبایی گفتگو میکنیم .
کریم اف آرزو کرد زبان و ادبیات مشترک، پیونددهنده سیاست، اقتصاد و فرهنگ دو کشور ایران و تاجیکستان باشد و افزود: خوشحالم که در این برنامه شرکت داشتم.
وی در پایان دو سروده از اشعار خود را به علاقهمندان تقدیم کرد که با نینوازی یکی از هنرمندان همراه بود.
در ادامه، علیرضا میر علینقی، پژوهشگر موسیقی درباره تاریخچه ساز نی در ایران گفت: نی، اولین ساز ابداعی بشر و در امتداد نای انسان است که همواره در تمامی دورانها در ایران نواخته شده است.
وی با یادی از زندهیاد حسن کسایی، افزود: افتخار دارم که در عصری زندگی میکنم که چنین استادانی حضور داشتند. هنر نینوازی مدیون این استادان است. ساز نی همواره با همنوایی شعر فارسی همراه بودهاست؛ اما به این شکل کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
سید احمد شهریار، شاعری از کشور پاکستان نیز گفت: سالها ساکن ایران هستم. این اولین بار است با ساز نی، شعرخوانی میکنم و تجربه جالبی بود.
سیدمحمد عبدالحسینی، خواننده سینما و تلویزیون نیز ابیاتی در وصف نینوازی و در تجلیل دو هنرمند پیشکسوت نینواز حسن ناهید و منوچهر غیور خواند.
در این برنامه، برخی استادان شعر و موسیقی ازجمله حسین اسرافیلی، رضا اسماعیلی، مرتضی امیری اسفندقه، نادر بختیاری، مصطفی محدثی خراسانی، علی محمد مؤدب، محمود اکرامیفر و عبدالجبار کاکایی با سرودههای دلنشینی با ساز نی نوازندگان در رثای شهیدان کربلا همنوازی و همخوانی کردند.
امیر سیاوشپور، حسین قاسمزاده، امیر آزاد، مرتضی صناعی، حسن علیتبار، سعید فهیمی، منوچهر قیوم، جمشید قلیپور، سیاوش اسدپور و حسین مشکان، نینوازان حاضر در این مراسم بودند که با رخصت از استادان حسن ناهید و منوچهر غیور، در همراهی با شاعران کشور و در رثای شهید کربلا به اجرای هنر خود پرداختند .
در ادامه از کتاب استاد بوری کریم اف، با نام «روز وصال» از مؤسسه فرهنگی شاعران پارسیزبان رونمایی شد .
هنرمندان برجسته موسیقی کشور از جمله حسام الدین سراج، مسعود حبیبی، عبدالرسول کارگشا، داوود ورزیده و فرهاد برنجان از دیگر مهمانان آیین نای و نی بودند. قدردانی و گرامیداشت دو استاد موسیقی، حسن ناهید و م نوچهر غیور و شاعر پیشکسوت، محمدعلی بهمنی بخش پایانی برنامه نای و نی بود که با حضور شاعران و نوازندگان انجام شد و شاگردان همراه با استادان خود عکس یادگاری گرفتند. میهمانان این مراسم با غزلخوانی محمدعلی بهمنی بدرقه شدند.
گرامیداشت شاعران و هنرمندان عاشورایی درمراسم «نای و نی»